Second_Impact Napisano 25 Lipiec 2005 Autor Napisano 25 Lipiec 2005 Cześć jestem nowym użytkownikiem tego forum i odrazu zadam jedno pytanie czy istnieje w polsca grupa rekonstukcyjna ,zajmyująca sie rekonstukcja oddziałów niemeickie,austryjacko-wegierskich badz rosyjskich w polsce?Szukałęm na ten temat info w necie ,ale niestety nic nieznalazłem?Czy ktoś moze mi pomóc?
Pitt34 Napisano 25 Lipiec 2005 Napisano 25 Lipiec 2005 Polecamhttp://www.poszukiwanieskarbow.com/Forum/viewtopic.php?t=4120Moj kolega odtwarza ten rosyjski pulk.
Ursus Napisano 25 Lipiec 2005 Napisano 25 Lipiec 2005 Prosze nie siac wrogiej propagandy!W Łodzi formują się Legiony, w fortecznych miastach Krakowie i Przemyślu działają pasjonaci. Generalnie jest głucho na ten temat, także i tu, gdzie co drugi wątek dotyczy przerobki szwajcara na Wh... no coż...Życze cierpliwosci, bo jak tylko coś ruszy, to kopary Wam opadną... Es lebe der Kaiser Franz Josef I!
-adi- Napisano 25 Lipiec 2005 Napisano 25 Lipiec 2005 w Poznaniu przy SRH Odwach" jest sekcja Wojsk Wielkopolskich z przełomu 1918/19, a co za tym idzie wojsk pruskich. Posiłkujemy sie mundurami z Hero, bo na razie priorytetami sa inne formacje. Wydaje mi sie ze I wojenna rekonstrukcja jest o wiele droższa od II, i stad narazie małe zaiteresowanie. Np za sama bluzę pruska (nie pamietam wzoru- chyba 15 albo 16 ) w hero chcą około 800-900 złotych.
Schrek Napisano 25 Lipiec 2005 Napisano 25 Lipiec 2005 oj adi adi ty tego nie pamietasz ale bedziesz miał na najblizszej odprawie rozpoznawanie wzorów pruskiego umundurowania pozakolejnoscią!!! chodzi o wz.1915 !!!SchrekSRH ODWACH"
Stachuss Napisano 3 Sierpień 2005 Napisano 3 Sierpień 2005 Schreku, jemu na pewno chodziło o bawarską interpretację" tej bluzy gdzie nazywano ja wz. 16 bo wtedy dopiero tam dotarła :D StachuSRH ODWACH"
ArturSz Napisano 4 Sierpień 2005 Napisano 4 Sierpień 2005 jestem czlonkiem jak narazie 2 osobowej :-) GRH 69 Riazanskiego Pulku Piechoty Kn. Golicyna.Pracujemy z kolega od ponad roku nad sportretowaniem postaci carskich piechocincow z okresu 1914/15. Jest to wbrew obiegowej opinii zadanie bardzo trudne - zabierajac sie za te rekonstrukcje nie zadwalismy sobie sprawy jak trudne. nasza rekonstrukcja wymaga samodzielnego wykonaia wiekrzosci elemntow od podstaw i bedzie mozna nas zobaczyc w sieci gdy skonczymy nasza prace. mamy juz kilka sukcesow w postaci odtworzonych elentow ekwipunku ale - Najpierw zolnierze- potem strona w sieci :-)Pozdrawiam wszystkich milosnikow IWW
Boruta Napisano 4 Sierpień 2005 Napisano 4 Sierpień 2005 Z przyjemnością oglądnę, sam myślałem o rekonstrukcji carskiego sapera.Pozdrawiam
ArturSz Napisano 4 Sierpień 2005 Napisano 4 Sierpień 2005 ooo,rosyjski saper! Bardzo ambitny pomysl - a z jakimi narzedziami? pozdrawiam.
Boruta Napisano 4 Sierpień 2005 Napisano 4 Sierpień 2005 Jak już, to z toporem, prawdę mówiąc, nie jestem zbyt zorientowany w temacie.Pozdrawiam
fajerwerker Napisano 13 Wrzesień 2005 Napisano 13 Wrzesień 2005 Witam jestem członkiem 3 Galicyjskiego Pułku Artylerii Fortecznej im. Księcia Kinsky'ego z Twierdzy Przemyśl. Jak naraze jest nas tylko 15 ale mamy nadzieje że po ogłoszeniu mobilizacji będzie nas więcej. Prosze o kontakt ludzi z podobnymi zainteresowaniami. Pozdrawiam Fajerwerker.
Ursus Napisano 14 Wrzesień 2005 Napisano 14 Wrzesień 2005 Zapraszamy na forum Austro-Węgry entuzjastów rekonstrukcji i nie tylkohttp://aw.easyisp.pl/f27.htm?sid=cd23d119ca4b987ee8e7701eb5c1ce6dLink prowadzi do działu ekonstrukcje".
piorpp Napisano 22 Wrzesień 2005 Napisano 22 Wrzesień 2005 W Świnoujsćiu jest 3 prusasaków, ... Jak narazie zbliżej nie okreslonej jednostki. A bluza u Hero o której mówisz to nic innego jak drugowojenna tylko inaczej poobszywana.
Steiner7 Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 Mam regulamin wojsk pieszych. Regulaminy i instrukcye" Walka, Kraków 1913, Musztra, Kraków 1914, oraz podręcznik taktyki z 1914 roku przepisany ręcznie po polsku, prawdopodobnie też galicja.(na okładce duże litery ZKP i wieniec laurowy) Może ktoś pomoże w identyfikacji. Chętnie wesprę braci rekonstruktorów.
aleksander kepler Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 witam wszystkich w poznaniu okresem 1918-19 interesuje sie grh 3 bastion grolman /wojska powstancze i oczywiscie pruskie /
korallo Napisano 24 Wrzesień 2005 Napisano 24 Wrzesień 2005 Do: piorppJa nie wiem skąd masz te informacje, ale bluza niemiecka z I WŚ różni się od bluzy niemieckiej z II WŚ. Bluza M36 (nie wspominając M40, M42, M43) nie ma mankietów. Różni się tez krojem kołnierza. W międzyczasie pojawiła się jeszcze bluza reichswehry, która jest formą przejściową między bluza M15 a M36.
korallo Napisano 24 Wrzesień 2005 Napisano 24 Wrzesień 2005 chyba też nie widziałeś bluz pierwszowojennych z hero
Stachuss Napisano 25 Grudzień 2005 Napisano 25 Grudzień 2005 Mają w Hero także bluzy fachowe ( wz.15 ) , z zakryciem na guziki, z ciemnozielonym obszyciem kołnierza. Ale na dalszy plan ( jako wytwórnia sprzętu do filmów ) mają gorsze sorty które mogą wyglądac nawet na drugowojenne.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.