Skocz do zawartości
  • 0

Szalony święty Mikołaj terrorysta!

MK

Pytanie

Napisano

Hehehehehe :) Jeszcze taki medalik do ID. Niestety zeskanowałem tylko jedną stronę, postaram się zrobić skan drugiej ale szybko to nie nastąpi bo nie mam dostępu do medalika :( A więc jak widać, na awersie (czy też rewersie) widać postać św. Mikołaja szusującego na nartach i walącego z łuku do wszystkiego co się rusza :-P CIA jest już na jego tropie więc spokojnie.
Z drugiej strony był orzeł i z napisów co zapamiętałem coś o Tirolu. Więc jakiś trop już jest. Nie widać wymiarów, ale średnica to około 4 cm.
Może ktoś się spotkal już z czymś takim?

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hehehehehe :) Jeszcze taki medalik do ID. Niestety zeskanowałem tylko jedną stronę, postaram się zrobić skan drugiej ale szybko to nie nastąpi bo nie mam dostępu do medalika :( A więc jak widać, na awersie (czy też rewersie) widać postać św. Mikołaja szusującego na nartach i walącego z łuku do wszystkiego co się rusza :-P CIA jest już na jego tropie więc spokojnie.
Z drugiej strony był orzeł i z napisów co zapamiętałem coś o Tirolu. Więc jakiś trop już jest. Nie widać wymiarów, ale średnica to około 4 cm.
Może ktoś się spotkal już z czymś takim?

Napisano
Ja też nie :) Jak będę miał dostęp to wrzucę skana 2 strony, na razie - a nuż komuś się z czymś to skojarzy?
Pozdrawiam!
Napisano
zgadzam się całkowicie piryt, czego jak czego,ale kultury naszego Międzymorza (tak to nazwijmy bo tworzyliśmy ją przez lata z Litwinami, Rusinami wszelkiego rodzaju, Niemcami, Żydami, Orminami i skończyłoby się miejsce w poście jakbym dalej wymieniał...) i jego wielowiekowego dorobku na pewno wstydzić się nie powinniśmy- co najwyżej ją czasami odkurzyć....:)- ale post nie o tym, a moderator czuwa :)
Napisano
Witam, to nie Święty Mikołaj tylko Ullr, bóg z mitologii germańskiej, patron sportów zimowych: narciarskich i biathlonu, stąd zapewne ta pukaweczka.
Ja mam coś podobnego tylko z drugiej strony jest napis ,,winter spotler schutz patron''.Do dnia dzisiejszego w Tyrolu wyrabia się takie pamiątkowe gadżety.
Pozdrawiwm Łukan
Napisano
Dzięki! Postaram się podążyć dalej tym tropem. Też mi wygląda na jakiś pamiątkowy medalik. No, ale na pierwszy rzut oka to Mikołaj :-D
Pozdrawiam!
Napisano
no właśnie Santa Claus w takiej postaci jak występuje obecnie w naszej świadomości to produkt amerykańskiej pop-kultury z lat 30 rozpowszechniony u nas długo po wojnie. Dawniej, jeszcze w niektórych miejscach w PL w latach 80 przedstawiano i przebierano się w Mikojała jako nobliwego biskupa z pastorałem, a nie pajaca z czerwonym nochalem wczeszczącego HOHOHO Marry Christmans" :) pozdro J.
Napisano
Witam.
Mam medalik z tym Szalonym Mikołajem".Niestety nie mam czym zrobić fotki. Medal" jest 6-o kańciasty w środku okrąg z Mikołajkiem" uzbrojonym w łuk.Resztki farby-czerwone buciki,kubraczek i czapeczka.Nad nim napis UL-LR.
Po drugiej stronie góra ze schroniskiem z napisemSNEZKA"(po czesku) oraz 1603m.
Napisano
...właśnie Jeager. Zbyt łatwo i bezkrytycznie przejmujemy to co zza oceanu. Czesi np. mimo, że wiele narodów z nich się naśmiewa mają swoją kulturę i ją pielegnują. Przykładem mogą być nazwiska typu Tarnerova Tina, czy też nazwa dla komputera - pocitac :D

Ps.
Na margineie... w czwartek byłem na bunkrach w m. Darkovice okres Opava. Ludzie, toż to szok. Czesi nigdy ich nie użyli, ale jak oni dbają o te obiekty... mmmm... środek kompletnie uposażony (broń, amunicja, wentylacja, wyposażenie) wszytko to rodzi niezapomniane wrażania. Wszystkiego można dotknąc i nikt złego słowa nie powie. Na mnie osobiście wrażennie zrobiła tabkica nad karabinem maszynowym do ostrzału nocnego i w warunkach pogorszonej widoczności.
O jesooooo.... przepraszam! To nie ma związku z Mikołajem :D

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie