Skocz do zawartości
  • 0

jaka to amunicja?

Digger

Pytanie

Napisano

Amunicja została znaneziona w miejscu walk ze stycznia 1945 roku, w pobliżu niemieckich pozycji. W okolicy wychodziło sporo łusek od mausera (niemieckich ,polskich, czeskich)a oprucz tego trzy takie naboje. Nie jest to 9x19 mm, ponieważ łuska jest za wysoka. W dodatku oznaczenia sa dośc dziwne bo składaja sie z trzech gwiazdek. Łuska wykonana z mosiądzu, pocisk z płaszczem stalowym, ze wzgledu na korozje niektóre wymiary mogą nieznacznie różnic się. Ciekaw jestem co to za amunicja i od jakiej broni pochodzi. Oczywiście amunicja została dezaktywowana.
Z góry dziekuje za identyfikacje i pozdrawiam!!!

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Swoje znalazłem w Wielkopolsce więc musieli je przytaszczyć Niemcy, prawdopodobnie volksturm albo jakaś inna zbieranina.
Pozdrawiam!!!
Napisano

Heja!
Odsyłam niedaleko bo do Odkrywcy" nr 50 i artykułu Piotra Bochyńskiego. Najważniejsze na skanie obok ;) ----->
Pozdro

Napisano
Mysle, ze sprawa jest juz przesadzona, i jest to amunicja 9x23 Steyer. Dziekuje kolegom z pomoc w identyfikacjii i pozdrawiam!!!
Napisano
Dodalbym ze steuer 1912 bedacy na wyposarzeniu armi niemieckiej nie posiadal magazynka wymiennego i ladowany byl z lodki jak karabin.
Napisano
Dobra ,ale jeśli na rysunku kolegi wymiary są prawidłowe i łuska ma 29,8 mm długości ,to 9 x 23 Steyr czy 9 x 25 Mauser Export to raczej nie będzie...
Napisano
Spoko, zgadza się, ale cytuję...
Niestety to ja nawaliłem na rysunku wysokość łuski powinna wynosić około 24 mm" (6 post w kolejności)
;-)
Pozdro
Napisano

Amunicja została znaneziona w miejscu walk ze stycznia 1945 roku, w pobliżu niemieckich pozycji. W okolicy wychodziło sporo łusek od mausera (niemieckich ,polskich, czeskich)a oprucz tego trzy takie naboje. Nie jest to 9x19 mm, ponieważ łuska jest za wysoka. W dodatku oznaczenia sa dośc dziwne bo składaja sie z trzech gwiazdek. Łuska wykonana z mosiądzu, pocisk z płaszczem stalowym, ze wzgledu na korozje niektóre wymiary mogą nieznacznie różnic się. Ciekaw jestem co to za amunicja i od jakiej broni pochodzi. Oczywiście amunicja została dezaktywowana.
Z góry dziekuje za identyfikacje i pozdrawiam!!!

Napisano
Niestety nie, gdy by takową kryze posiadała to sprawa była by jasna - rewolwer. Byc może pomocne bedzie to ze naboje te prawdopodobnie były połaczone łódką lub czymś w tym rodzaju. Niestety w miejscu znalezienia prowadzono orkę która spoodowało przemieszczenie nabojów. Kiedy je znalazłem po łódce pozostały tylko bryłki rdzy.
Pozdrawiam!!!
Napisano
Oznaczenie za pomocą czterech gwiazdek stosowała austriacka fabryka w Hirtenbergu. Moze to cos da.
Napisano
Jeśli mogę zasiać trochę wątpliwości, ja bym obstawił na 9x25 Mauser. Dlaczego otóż nabój ten był na wyposażeniu wojsk węgierskich, któryś ich pm-em strzelał tym nabojem chyba M39. Niemcy przejeli zapewne cześć uzbrojenia Węgrów gdy ci zrezygnowali ze współpracy. Tak mógł sie dostać do nas jako wyposażenie jednostek tyłowych.

Ponadto aby uzyskać jednoznaczna odpowiedź trzeba byłoby zrobić co następuje:
- zwymiarować nabój - za pomocą suwmiarki
- zważyć nabój
- zwymiarować pocisk
- zważyć pocisk
- zważyć wielkość ładunku miotającego

pozdrawiam: Piotr J. Bochyński

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie