Skocz do zawartości

czym wyczyscic ta monete?

newb

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
nie znam tej monety, materialu z jakiej jest zrobiona a takze rodzaju zabrudzenia wiec zamieszczam skan ktory mam nadzieje ulatwi odpowiednie dobranie metody czyszczenia tak zeby jej nie uszkodzic.
prosze o rady.
Napisano
sorry ze zadam glupie pytania ale kompletnie nie znam sie na monetach i konserwacji. czym sa te zoltawe powierzchnie na obrzezach monety? z jakiego materialu moze byc wykonana?
z jednej strony ledwo co widac kilka liter i zarys glowy a z drugiej wyglada na calkowicie wytarta, czy jest mozliwosc ze po wyczyszczeniu bedzie na niej widac jakies szczegoly?
Napisano
zastosuj moczenie w oliwce, a czy będzie widać szczeguły ? hmmm to się okaże po wyczyszczeniu, powinno być coś więcej widać.

pozdr
Napisano
dzieki Romel79

czy po wygladzie mozecie stwierdzic z jakiego materialu jest wykonana? ma srednice 24mm i wazy mniej wiecej tyle co 5zl :)
Napisano

od kilku dni moczy sie w oliwce tak jak poradzil Romel79, wyciagnalem ja na chwile zeby odrysowac na papierze, napisow jeszcze nie mozna odczytac ale juz troche wiecej widac,

Napisano
z tylu monety nic nie widac, jest starta albo ma gruba warstwe osadu. znalazlem ja na lesnej drodze w okolicach bilgoraja(poludniowa lubelszczyzna).
Napisano

a tak wyglada po tygodniu moczenia w oliwce, gotowaniu w oleju, atakowaniu kretem, pasta do zebow i cifem :)
swoim wygladem przypomina ksiezyc z jego kraterami ;) myslicie ze cos jeszcze z niej bedzie czy mozna wyrzucic ja na smietnik?

Napisano
Trzeba ją było od razu wrzucić na parę dni do sodki. Chyba teraz jest jeszcze bardziej nie czytelna niż przed czyszczeniem. Jakiś miedziak, może króla Stanisława Augusta?
Pozdrawiam
  • 2 weeks later...
Napisano
Kret , pasta do zębów, cilit itp to zabujstwo dla monety.
Pasta cilit i inne chemoczne gówno - zabija takie monety.
Na monetach bardzo wazna jest patyna, jeśli ją się usunie to moneta traci wartość numizmatyczną, a jeśli jest to moneta z wykopu to po wyczyszczeniu go czystej blachy robi sie potwornie brzydka z masą wżerów,a czasami pozostaje tylko paskudna kraterowata blaszka na której nic nie znać.

Pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie