Skocz do zawartości

Wychowanie w Wojsku Polskim w latach 1957-89

von Nogaj

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Szukam ksiazek,czasopism itp na ww temat.Interesuje mnie wychowanie,zwiazki takie jak ZMP,ZMS,KMW,ZMSP dzialajace w wojsku w latach 57-89.Jestem zainteresowany kupnem.info na meila mn0632@wp.pl pozdrawiam.m
Napisano
Trochę informacji na ten temat znajdziesz w książkach z serii monografii wyższych szkół wojskowych LWP
Wyższa Szkoła ..."

np. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=56985914

ale nie sprawdzałem czy akurat w książce o WSMW coś jest. Jeśli byś chciał mogę sprawdzić jutro. Popilnuj na allegro. Książki z tej serii chodzą w cenach ok. 5 zł.
Napisano
Wielkie dzieki! jesli Możesz cos jeszcze znalezc na ten temat to bardzo prosze o info.Na allegro caly czas patrze;)Pozdrawiam serdecznie-Michalski
Napisano
Powiem szczerze, że nie pamiętam by w wojsku działały młodzierzowe organizacje socjalistyczne. To co podałem tyczyć się będzie napewno wychowania w duchu i myśli socjalizmu", ale nie przez którąś z podanych organizacji. Gdybyś uściślił o co chodzi, to może wtedy będzie mi łatwiej.
Napisano
Witam! takowy temat wybrałem sobie do pisania pracy licencjackiej.Promotor zaakceptował wersję końcową: Wychowanie żołnierzy służby zasadniczej w WP w latach 1957-1989".Wiem ze w latach(kolejno) 1948-57 w armii działało ZMP,1957-76 ZMS,do 1989 roku było to ZSMP.Generalnie info na temat wychowania w tamtych latach w wojsku mam(wychowanie przez sport,koła zainteresowań itp.)Interesuje mnie wychowanie przyszłych członków PZPR wyłanianych właśnie z takowych organizacji..System działania,szkolenia,schemat tych organizacji działających w wojsku bardzo mnie interesuje.Jeśli Szanowny Kolega/dzy/ jest/są/ posiadaczem w/w info to bardzo proszę o kontakt.Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuję Wszystkim za okazaną tu pomoc! Michalski /mn0632@wp.pl/
Napisano
W takim wypadku niestety nie jestem w stanie nic poradzić. Jedyne co mi przychodzi do głowy to:

http://www.cbw.wp.mil.pl/

Mają bazę danych on-line, w której można znaleźć wiele ciekawych rzeczy. Kiedyś robiłem kwerendę w CBW do przedwojennego szkolnictwa wojskowego i pamiętam, że było też wiele pozycji do niszowych tematów ze szkolnictwa LWP. Możliwe, że znajdziesz tam coś ciekawego.
Napisano
wszystkie nazwy organizacji które prztaczasz działały w cywilu - w wojsku to było ZMW czyli Związek Młodzieży Wojskowej i następnie w latach siedemdzisesiątych Zwiazek Socjalistycznej Młodzieży Wojskowej czyli ZSMW. Organizacja skupiała się najczęsciej wokół klubu żolnierskiego i wielu wieśniaków zapisywało się do niej chetnie aby dostać ładną odznakę- podejmowała uchwały np. aby 3 pluton 7 kompani złożonyw 67 % z członków ZSMW wykonał strzelanie na 5 kę
Czy indoktrynacja socjalistyczna w tych organizacjach była większa bardzo wątpię zazwyczaj cwaniaki w zarządzie obsadzały się na funkcjach w klubie żołnierskim
Organizacje te nie miały nic do powiedzenia ,kompanijni przewodniczący podlegali bezpośrednio oficerowi politycznemu i każdy z nich kończył służbę jako kandydat do parti. Zresztą nie trzeba było byc w ZSMW aby zostać kandydatem do partii - po prostu każdy dowódca kompani dostawał plan ilu musi w roku wypromować kandydatów do partii i bez skrupułow wyznaczał kilku którzy musieli się zapisać - mając perspektywę braku przepustki i urlopu albo pełnienia służby co 24 godziny zgadzali się wszyscy
Napisano
jak bylem w wojsku w latach 1984 i 86 to dzialalo tam ZSMP do ktorego nie trzeba bylo nalezec ale dwca kompani bral pod uwage przy wypuszczaniu na przepustki czy ktos nalezy czy nie Bylo tez cos takiego jak DRUZYNA SLUZBY SOCJALISTYCZNEJ nosili bordowe sznury przy mundurach druzynka zostawalo sie jak cala druzyna miala dobre oceny z przedmiotow ogolnowojskowych i za jeszcze inne pierdoly ktorych nie pamietam pzdr
Napisano
Ja mam fajną książeczkę - Kultura w mundurze", jej tematem jest raczej nie wychowanie polityczne, a rodzaj wojskowego savoir - vivre'u, np. z której strony prowadzic pod rekę dziewczyne, jak zachowywać się w przedziale pociągu, utrzymywac higienę i nienaganny wyglad na przepustce itp. Książeczka wydana w latach 80-ych, fajnie ilustrowana, myślę, że tego typu wychowanie przydałoby się i współczesnym burakom ze służby zasadniczej, czasem jak widzę tych młodzieńców w plamiakach" na dworcu, to tracę dobrą opinię o Wojsku Polskim...
Napisano
Kolego Danieloff mam pytanko: Czy nie Chcesz pozbyc sie tej ksiazeczki lub na przyklad wynajac na jakies 2 miesiace za oplata?? ksiazki szanuje,przy sniadaniu i w wannie nie czytam-oddam w nienaruszonym stanie:) co o tym myslisz?? byl bym BARDZO wdzieczny! pozdrawiam.michal
Napisano

Michale! - przypadkowo kiedyś takie dwie odznaczki wykopałem - ZMP. Jak przyjedziesz ,to je dostaniesz :)
Powodzenia w pisaniu pracy!

pozdrowienia od ekipy!

Michał /bjar_1/

Napisano
Von Nogaj - oczywiście książeczkę wypożyczę na czas nieokreślony, tylko dopiero za 2 tygodnie odwiedzę rodziców, a książeczka jest jeszcze w którymś z niezabranych przeze mnie pudeł. Odnajdę i Ci wyślę, nie ma problemu. W razie czego przypomnij na maila d.rudny@pkp.pl , lub tel. 502 642 831
Napisano
-i to sie nazywa pomoc! ;)) jak za czasow ZMP hehe! Bardzo dziekuję! odezwę się za okolo 2 tygodnie i ustalimy plan wysylki-koszta zwiazane z operacja pokrywam.pozdrawiam.michal
Napisano
Witam
Byłem w MW w latach 88-89 Miałem w plutonie maniaka-dziobaka,który na siłę wszystkich próbował zapisywać do ZSMP.Pamiętam skurczybyka bo bez mojej zgody zapisał mnie do ZSMP i często przesiadywał u oficera politycznego.natomiast nie przypominam sobie żeby w związku z przynaleznością do jakiejkolwiek organizacji w mojaj akurat jednoatce były dodatkowe ulgi(byłem pisarzem kompani)raczj urlopy i przepustki były uzależnione od służby wartowniczej itp.Natomiast jeszcze dość mocno liczono się właśnie z takimi mocno upolitycznionymi kolesiami zarówno wśród żołnierzy i kadry.Dobitnie mówiąc był to dla nas zwykłych szaraków Kabel omijany jak najdalej
pozdr
  • 1 month later...
Napisano
W tych latach w wojsku nie działał ZMS. 30 lipca 1957 Minister Obrony Narodowej zezwolił na tworzenie w jednostkach wojskowych Kół Młodzieży Wojskowej (KMW), zatwierdzając jednocześnie Tymczasowe zasady działania Kół Młodzieży Wojskowej".
Pierwsze miano Drużyny Służby Socjalistycznej" uzyskały w czerwcu 1961 r. drużyny kaprali Lisowskiego, Jady i Chilczuka. Ozdobne sznury wyróżniające te drużyny wprowadzono w 1968 r.
W kwietniu 1973 r. przemianowano KMW w Socjalistyczny Związek Młodzieży Wojskowej (SZMW), który wszedł w skład Federacji Socjalistycznych Związków Młodzieży Polskiej.
Kolejnym elementem centralizacji było powołanie w 1976 r. nowej organizacji, Związku Socjalistycznej Młodzieży Polskiej - wspólnej organizacji młodzieży pracującej".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie