Skocz do zawartości

I wojna w świętokrzyskiem

vonadamski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Głupia sprawa, też kiedys szukałem i niewiele znalazłem. W sumie najciekwsza był praca o I wojennych cmentrzach w tym rejonie. Tytuł jakis własnie taki, niestety tak jak i autor wyleciał mi z głowy.
Napisano
Witam,z literaturą do Iw jest faktycznie ciężko ale coś można wyszperać.Do również moich terenów rodzinnych polecam encyklopedię wojskową z okresu IIRP(nie wydano wszystkich tomów ale są bardzo dokładne opisy większości bitew jak np. dobry opis bitwy pod Konarami).Ciężko ją dostać ale niektóre większe bibloteki posiadają.
W świętokrzyskim dawali się we znaki też legioniści warto więc poszukać w pamiętnikach.Miałem też w rękach coś o brzmieniu podobnym do wielka księga legionów polskich",ale nie pamiętam czy było tam coś wartościowego.Kilka mapek(na pewno Konary)i opisów jest też w pozycji z okresu IIRP DąbrowskiegoWielka wojna 1914-1918"ale opisy raczej bardziej ogólnikowe ze względu na globalne potraktowanie Iw w tej książce.
Napisano
Panie Hrabio. Jak byłem we wojsku to jeden szwej z pod Końskich opowiadał o kasie rosyjskiej Dywizji Piechoty ( I WŚ) zakopanej w okolicznych lasach. Podobno chodzi o ok. 150 kg Świnek i 900 kg Imperiałów. Po wojnie 1920r jeden z jeńców radzieckich poprzednio walczących w tej dywizji, w obozie jenieckim podał przybliżoną lokalizację - okolice Huciska. Ale jak Pan zapewne wie z autopsji, w Scyzorykowie co las to skarb a co wieś to dywizja AK.
Napisano
Spod Końskich? :) - no w sumie jeśli chodzi o carskie kasy pułkowe ,to jest to w każdej wsi :D
Co do I wojny w Świętokrzyskim to wydaje mi się że tylko nad Nidą coś sensownego można trafić ,gdzie indziej tylko pojedyncze łuski... A szkoda...
Napisano

Witam!!!

Rejon Konar to jest tak przekopany ze ciezko odlamek znalesc :) Nie no przesadzilem ale kiepsko jest. Z ciekawszych rzeczy to saperka rosyjska :( W sierpniu podczas urlopu sie tam udam moze jeszcze co wyjdzie.
A wie ktos cos o Reducie Tarłowskiej? Spotykalem sie tylko z tym okresleniem jednak bez zadnych danych :( W literaturze jest tez cos co nazywa sie Bitwa Opatowska (Opatow Battle) Jest u nas cmentarz w Gloszycach. Jest ich tam troche pochowanych. Plan na zalaczonym obrazku :)

Z powazaniem vonadamski

Napisano
No tak tylko bitwa pod Konarami była nie dokładnie pod Konarami tylko w okolicy miejscowości Pęchów.Prawdopodobnie trafiliście w ten sam lasek co ja za pierwszym razem i tam faktycznie nic nie wychodziło(większość ruskie fanty IIwojenne).
Napisano
Raz trafiłem na redutę tarłowską,ale ktoś z miejscowych wyczyścił teren z wszystkiego co metalowe.Co do bitwy opatowskiej to albo to była jakaś mała potyczka albo jest to inne określenie bitwy pod Konarami(właściwie to były dwie bitwy pod Konarami przy czym większa część działań na polach w okolicy Włostowa i Swojkowa).
Napisano
Witam!!!

Sadze ze mianem bitwy opatowskiej okreslane sa walki od gor swietokrzyskich po konary. Wiem wiem o jaki las chodzi. Blizej konar jest jeszcze jeden las tam napotkalem jakas mogile chyba z II WS. Wokolo byly ziemianki. Duuuuzo pociskow sie tam znajduje.

Z powazaniem vonadamski
Napisano
Te mogiły(podmurówka w kształcie prostokąta)to właśnie pierwsze Iwojenne cmentarze.Jest ich sporo bo często tam leżących ekshumowano.Sam cmentarzyk legionistów w Pęchowie był przenoszony 3razy(są ślady wszystkich poprzednich-wzdłuż drogi od cmentarzyka w głąb lasu).
Teren tej bitwy(oczywiście w lesie)to zaledwie jakiś nieduży procent terenu na którym się rozgrywała(głównie na polach),a akcentowany głównie dlatego że walczyli na tym odcinku legioniści.Gdzieś czytałem że w pierwszych dniach ataku na Włostów zgineło 1400 niemców,ale w tej okolicy nie kopałem.Ogólnie Iw. na kieletczyźnie to bitwy przeważnie na polach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie