pik78 Napisano 13 Lipiec 2005 Autor Napisano 13 Lipiec 2005 CO ROBI DO JASNEJ CHOLERKI AMO FRANC.KAL 7,5mm x 54 DOOKOLA BIAŁEGOSTOKU TO DLA MNIE CIEKAWOSTKA,KTO MIAŁ BROŃ NA TEN NABOJ,BO CHYBA NIE POLSKA ARMIA?????POSLUCHAM KAZDEJ OPINI NA TEN TEMAT>>TYLKO BEZ BAJEK O TALIBACH ITP :PPOZDRAWIAM
pik78 Napisano 13 Lipiec 2005 Autor Napisano 13 Lipiec 2005 CHODZI MI OCZYWISCIE O MAS 36 A NIE 96 -pomyliłem się.
jaca2003 Napisano 13 Lipiec 2005 Napisano 13 Lipiec 2005 Naboje do masa??????????????? No fakt zagwozdka.Na gdańskich Stogach wychodzą i Maasy i naboje ale to chyba jakaś pomyłka(badż porażka).A tak w ogfóle to chyba takie niemieckie pospolite ruszenie coby bolszewika bić uzywało wszystkiego co z lufki ogniem wali ino tego co obsługuje aby nie raziło.Pozdrawiam
Volksewagen Wojtek Napisano 13 Lipiec 2005 Napisano 13 Lipiec 2005 Co tak dokładnie robią to nie dokońca wiem, ale faktem jest że w podobnych okolicach trafiają się i całe egzemplarze MAS-a 36pozdro
nikt Napisano 13 Lipiec 2005 Napisano 13 Lipiec 2005 Naboje do MAS'A i całe masy wychodzą w terenie. Odpowiedź jest prosta. Niemcy.
mietek Napisano 13 Lipiec 2005 Napisano 13 Lipiec 2005 1) Wylacz Caps Locka, jest to niezgodne z regulaminem forum i dobrymi zwyczajami2)naboje MAS-y sa to przejete/zdobyte przez Niemcow i uzywane przez nich do kb (jak i km)3) doslownie kilkadziesiat sztuk km na 7.5mm bylo w WP w 1939 jako bron na czolgach dostarczonych z Francji4) Generelanie znalezisko bardzo czeste
yasioo Napisano 14 Lipiec 2005 Napisano 14 Lipiec 2005 witam!! Koło Białegostoku trafiają się różne dziwne rzeczy jeśli chodzi o ammo, można trafić nawet te śmieszne japońskie naboje Arisaka, ammo do Colta, Lee Enfielda, Berdana, Veterli Vitali. Już raczej nic mnie nie zdziwi w moich okolicach jeśli chodzi o ammo. Yasioo yasiooxx@wp.pl
KRUSZYNA Napisano 14 Lipiec 2005 Napisano 14 Lipiec 2005 To o czym piszecie,czyli uzbrojenie jednostek niemieckich w bardzo nieraz egzotyczną broń zdobyczną,zdarzało się pod koniec wojny bardzo często.Jednostki tyłowe,tzw II i III rzutu,organizacje paramilitarne(u iemca"tego mnogo)jednostki policyjne wszelkiej maści,czy w końcuochotnicy" ze wschodu to olbrzymia mozaika typów,kalibrów,systemów i producentów.Ale dzięki temu jest tak ciekawie i mamy co robić;-).Swoją drogą ciekawe czy kiedyś ktoś spróbuje tą wiedzę usystematyzować,syzyfowe prace.pozdrokruszynaPS.Widziałem kiedyś Colta 45,norweską wersję M-1911 z Kongsbergu,produkowaną dla niemców z waffenamtami,tak jak nasze VIS-y z Radomia.
wz1977 Napisano 16 Lipiec 2005 Napisano 16 Lipiec 2005 Cześć. W okolicach Piły także trafiają się Masy ( kilkanascie sztuk i jedna łudka ). Do tego jeszcze Lebele ( kilkadziesiąt sztuk + bagnet + ładownik ). pozdr wz1977
piterb1 Napisano 18 Lipiec 2005 Napisano 18 Lipiec 2005 wszedzie pełno masa .w duzej ilosci uzywane przez niemcow w pod koniec wojny
bjar_1 Napisano 18 Lipiec 2005 Napisano 18 Lipiec 2005 U mnie nie ma tego znów dużo ,ale coś tam się trafia - na drodze odwrotu znad Wisły XXXXII Korpusu Armijnego w styczniu '45 r. Możliwe ,że broni tej uzywali jacyś ochotnicy" ze wschodu.pzdrbjar_1
pik78 Napisano 18 Lipiec 2005 Autor Napisano 18 Lipiec 2005 I jeszcze jako ciekawostka o tym amo: kilka razy wyjęlismy łodki do mausera ,gdzie były 4 naboje niemieckie mauser i 1 naboj od masa !?!? wszystko w niemieckiej łodce!!!Nie wiemy czy ktoś się nudził,czy był idiotą,a może takie łodki świadomie pozostawiono z myślą ,ze jakispartyzant znajdzie ,zaladuje do mauserka i na naboju od masa,uszkodzi bron??? Przeciez amo mauser i mas są niesamowicie podobne!!pozdro
bjar_1 Napisano 18 Lipiec 2005 Napisano 18 Lipiec 2005 Ja na Mierzeji znajdywałem podobne rzeczy - taśma do MG z przemieszana amunicją mauserowską (najróżniejszą!) i 7,5 x 54 od Masa.
sanshin Napisano 18 Lipiec 2005 Napisano 18 Lipiec 2005 Ja troche ammo do masa pomieszane z mauserami kopnąłem na wyspie sobieszewskiej.pzdrSanshin
valpurgius Napisano 19 Lipiec 2005 Napisano 19 Lipiec 2005 Czemu nie? Dlugosc luski praktycznie taka sama, podobne do siebie, a pocisk MASa spokojnie przez lufe7,92 przejdzie :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.