Skocz do zawartości

NABOJE DO MAS 96 W POLSCE ??

pik78

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
CO ROBI DO JASNEJ CHOLERKI AMO FRANC.KAL 7,5mm x 54 DOOKOLA BIAŁEGOSTOKU TO DLA MNIE CIEKAWOSTKA,KTO MIAŁ BROŃ NA TEN NABOJ,BO CHYBA NIE POLSKA ARMIA?????
POSLUCHAM KAZDEJ OPINI NA TEN TEMAT>>TYLKO BEZ BAJEK O TALIBACH ITP :P
POZDRAWIAM
Napisano
Naboje do masa??????????????? No fakt zagwozdka.
Na gdańskich Stogach wychodzą i Maasy i naboje ale to chyba jakaś pomyłka(badż porażka).A tak w ogfóle to chyba takie niemieckie pospolite ruszenie coby bolszewika bić uzywało wszystkiego co z lufki ogniem wali ino tego co obsługuje aby nie raziło.
Pozdrawiam
Napisano
1) Wylacz Caps Locka, jest to niezgodne z regulaminem forum i dobrymi zwyczajami
2)naboje MAS-y sa to przejete/zdobyte przez Niemcow i uzywane przez nich do kb (jak i km)
3) doslownie kilkadziesiat sztuk km na 7.5mm bylo w WP w 1939 jako bron na czolgach dostarczonych z Francji
4) Generelanie znalezisko bardzo czeste
Napisano
witam!!
Koło Białegostoku trafiają się różne dziwne rzeczy jeśli chodzi o ammo, można trafić nawet te śmieszne japońskie naboje Arisaka, ammo do Colta, Lee Enfielda, Berdana, Veterli Vitali. Już raczej nic mnie nie zdziwi w moich okolicach jeśli chodzi o ammo.
Yasioo
yasiooxx@wp.pl
Napisano
To o czym piszecie,czyli uzbrojenie jednostek niemieckich w bardzo nieraz egzotyczną broń zdobyczną,zdarzało się pod koniec wojny bardzo często.Jednostki tyłowe,tzw II i III rzutu,organizacje paramilitarne(u iemca"tego mnogo)jednostki policyjne wszelkiej maści,czy w końcuochotnicy" ze wschodu to olbrzymia mozaika typów,kalibrów,systemów i producentów.Ale dzięki temu jest tak ciekawie i mamy co robić;-).Swoją drogą ciekawe czy kiedyś ktoś spróbuje tą wiedzę usystematyzować,syzyfowe prace.
pozdro
kruszyna
PS.Widziałem kiedyś Colta 45,norweską wersję M-1911 z Kongsbergu,produkowaną dla niemców z waffenamtami,tak jak nasze VIS-y z Radomia.
Napisano
Cześć. W okolicach Piły także trafiają się Masy ( kilkanascie sztuk i jedna łudka ). Do tego jeszcze Lebele ( kilkadziesiąt sztuk + bagnet + ładownik ). pozdr wz1977
Napisano
U mnie nie ma tego znów dużo ,ale coś tam się trafia - na drodze odwrotu znad Wisły XXXXII Korpusu Armijnego w styczniu '45 r. Możliwe ,że broni tej uzywali jacyś ochotnicy" ze wschodu.

pzdr

bjar_1
Napisano
I jeszcze jako ciekawostka o tym amo: kilka razy wyjęlismy łodki do mausera ,gdzie były 4 naboje niemieckie mauser i 1 naboj od masa !?!? wszystko w niemieckiej łodce!!!Nie wiemy czy ktoś się nudził,czy był idiotą,a może takie łodki świadomie pozostawiono z myślą ,ze jakis
partyzant znajdzie ,zaladuje do mauserka i na naboju od masa,uszkodzi bron??? Przeciez amo mauser i mas są niesamowicie podobne!!pozdro
Napisano
Ja na Mierzeji znajdywałem podobne rzeczy - taśma do MG z przemieszana amunicją mauserowską (najróżniejszą!) i 7,5 x 54 od Masa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie