Pitt34 Napisano 23 Listopad 2006 Napisano 23 Listopad 2006 Jest to żołnierz 58 pp. Czwórkę" nosili na cześć 4 pułku strzelców wielkopolskich.A patki jak najbardziej prawidłowe.
Boruta Napisano 23 Listopad 2006 Napisano 23 Listopad 2006 Dzięki, to ja już nic nie wiem. W końcu rysunki precyzują, że koniec wężyka powinien iść w dół. Natomiast często podchorążowie mają go do góry.Pozdrawiam
bolas Napisano 23 Listopad 2006 Napisano 23 Listopad 2006 Boruta po porstu Ci się myli, zanim spojrzysz na koniec węzyka zobacz:- jaki to mundur (wzór kurtki),- na podstawie reszty detali oszacuj rok,- później dumaj nad samą patką ...Cięzko porównywać patki od kurtki wz.19 z np. 1927 roku (nie mówię o tych z fotki) z patkami wz.36 z 1938 roku. Wracamy do tej fotki. Skan jest słabej jakości, ale te ze zdjęcia wyglądają na patki szeregowego wz.36, noszone na mundurze wz.19 - wszystko na oko wygląda OK, jak w przepisach.
Jeager Napisano 23 Listopad 2006 Napisano 23 Listopad 2006 bardzo ciekawe zdjęcie. Te patki na zdjęciu moim zdaniem, to patki własnie od tej kurtki- czyli późnej wz. 19 z późnych lat trzydziestych. Bardzo ciekawy detal to przesuwki na naramiennikach tej kurtki. pozdr. J.
Boruta Napisano 24 Listopad 2006 Napisano 24 Listopad 2006 No właśnie: i czapka i kurtka wskazują późny okres, na naramiennikach pusto (z wyjątkiem numeru pułku). Bolas: co do przypasowania kurtki z patką pewnie masz rację.Pozdrawiam
KoMbAtAnT Napisano 12 Grudzień 2006 Napisano 12 Grudzień 2006 WitamSpotkałem sie z opinią ze niektore patki strzeleckie były z srebnej tasiemki a nie wyszywane bajorkiem.Czy to prawda ?pzdr
grzech39 Napisano 12 Grudzień 2006 Napisano 12 Grudzień 2006 nie wiem czy do końca zdjęcie w temacie" ale przesyłam zdjęcie dziadka z okresu Przewrotu Majowego. Może coś więcej się dowiem?, b. proszę
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.