MAB Napisano 13 Lipiec 2005 Autor Napisano 13 Lipiec 2005 Panowie, czy ktokolwiek z Was dysponuje materiałami na temat polskich, oficerskich patek piechoty do garnizonowej kurtki wz. 36?Szukam dobrych zdjęć, rysunków, opisów, wymiarów, etc.Haftowane były na suknie, czy na innym materiale?Bajorek, czy srebrna nić?Nie udało mi się jak dotąd za dużo znaleźć...Za wszelką pomoc będę wdzięczny.Pozdrawiam, Mariusz
kolekcj Napisano 13 Lipiec 2005 Napisano 13 Lipiec 2005 Przesyłam fotki artyleryjskiej, ale to chyba bez znaczenia. Wykonania i tak były różne.
MAB Napisano 13 Lipiec 2005 Autor Napisano 13 Lipiec 2005 Wielkie dzięki!Generalnie patki do kurtki wz. 36 były oczywiście takie same dla wszystkich oddziałów (różniły się jedynie barwami materiału).Upewnij mnie jeszcze tylko proszę czy to dwukolorowy bajorek na suknie?Mógłbyś mi też zmierzyć tą patkę i podać grubość bajorka/nitki?Mariusz
kolekcj Napisano 13 Lipiec 2005 Napisano 13 Lipiec 2005 Tak, nić jest dwubarwna. Jeden kolor to oczywiście srebrny. Drugi kiedyś pewnie był złotawy/miedziany.WYMIARY: (patka w położeniu jak na 1 foto)lewy-prawy górny róg - 85 mm.lewy-prawy dolny róg - 115 mm.prawy górny-dolny - 60 mm.lewy górny-dolny - 35 mm.lewy górny prawy dolny - 127 mm.lewy dolny prawy górny - 90 mm.Czarna wypustka od 1 do 2 mm. Bajorek 1 mm. Mam nadzieję, że nie opuściłem żadnych istotnych wymiarów?
Kłosek Napisano 29 Sierpień 2005 Napisano 29 Sierpień 2005 Super informacje. A posiadasz może również zdjęcia patek szeregowego ?
kolekcj Napisano 29 Sierpień 2005 Napisano 29 Sierpień 2005 Niestety nie. Mundury to nie moja broszka.
Gebhardt Napisano 30 Sierpień 2005 Napisano 30 Sierpień 2005 Dokladne wymiary i WT sa w Dziennikach rozkazow MS Wojsk, juz to kiedys walkowano na Forum (chociaz nie jestem pewien czy tym!)
MAB Napisano 14 Marzec 2006 Autor Napisano 14 Marzec 2006 Z tego co pamiętam to właśnie bajorek srebrno-złoty był podstawą (występował tylko w przypadku patek oficerskich).
bolas Napisano 15 Marzec 2006 Napisano 15 Marzec 2006 warto dodać że patka Kolekcj. to odmiana oficerska ... ładnie widać 3 rzedy tego bajorka ... podoficerskie miały 2, a szeregowych jeden. a całość jak dobrze pamiętam to patka wz.36"MAB: dość dobre rysunki tych patek są u Wieleckiego w jego książce o sprzęcie i mundurze WP ... :)
Berlin Napisano 15 Marzec 2006 Napisano 15 Marzec 2006 własnie kupiłem taka ze srebrnym bajorekim, gośc się zarzekał że IIRP dobrze że nie wtopiłem dużej kasy. Szkoda że tego postu nie znalazłem szybciej. Człowiek uczy się na błędach.Bolas-> wysłałem ci maila na priva z pytaniem, nie wiem czy doszedł bo się nie odzywasz.
kolekcj Napisano 15 Marzec 2006 Napisano 15 Marzec 2006 Patka jest napewno przedwojenna. Znam nawet nazwisko jest właściciela. Tzn. pierwszego właściciela :-)
Boruta Napisano 15 Listopad 2006 Napisano 15 Listopad 2006 Witam, no moja ma ciut inne wymiary, jednak na kołnież żołnierskiej kurtki bedzie za wąska z tyłu. Wpadłem ostatnio na genialny pomysł i sobie taką oficerską zrobię.Pozdrawiam
adek Napisano 15 Listopad 2006 Napisano 15 Listopad 2006 przepis z 36 roku regulował wzory wężyków i tak generalski był pięcio strefowy ,oficerski trzy strefowy,podoficerski to waski haft.Zaś dla szeregowców był to galon szerokości pięciu milimetrów.Podaje za Henrykiem Wieleckim.wklejajcie zdjęcia patek które posiadacie!To ciekawy temat
Boruta Napisano 17 Listopad 2006 Napisano 17 Listopad 2006 Dzięki, twoje informacje są bardzo pomocne.Pozdrawiam
Berlin Napisano 22 Listopad 2006 Napisano 22 Listopad 2006 Przeglądając zdjęcia z tego okresu, nie jestem do końca przekonany iż był tylko dwukolorowy bajorek
Berlin Napisano 22 Listopad 2006 Napisano 22 Listopad 2006 i jeszcze jedno- co oznacza cyfra na patce [w tym wypadku 4]foto z allegro.
Boruta Napisano 23 Listopad 2006 Napisano 23 Listopad 2006 To chyba jakiś uczeń szkoły wojskowej lub coś takiego, zobacz, jakie ma patki.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.