Skocz do zawartości

Patki

MAB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Panowie, czy ktokolwiek z Was dysponuje materiałami na temat polskich, oficerskich patek piechoty do garnizonowej kurtki wz. 36?
Szukam dobrych zdjęć, rysunków, opisów, wymiarów, etc.
Haftowane były na suknie, czy na innym materiale?
Bajorek, czy srebrna nić?
Nie udało mi się jak dotąd za dużo znaleźć...
Za wszelką pomoc będę wdzięczny.

Pozdrawiam, Mariusz
Napisano
Wielkie dzięki!
Generalnie patki do kurtki wz. 36 były oczywiście takie same dla wszystkich oddziałów (różniły się jedynie barwami materiału).
Upewnij mnie jeszcze tylko proszę czy to dwukolorowy bajorek na suknie?
Mógłbyś mi też zmierzyć tą patkę i podać grubość bajorka/nitki?

Mariusz
Napisano
Tak, nić jest dwubarwna. Jeden kolor to oczywiście srebrny. Drugi kiedyś pewnie był złotawy/miedziany.

WYMIARY: (patka w położeniu jak na 1 foto)
lewy-prawy górny róg - 85 mm.
lewy-prawy dolny róg - 115 mm.
prawy górny-dolny - 60 mm.
lewy górny-dolny - 35 mm.
lewy górny prawy dolny - 127 mm.
lewy dolny prawy górny - 90 mm.

Czarna wypustka od 1 do 2 mm.
Bajorek 1 mm.

Mam nadzieję, że nie opuściłem żadnych istotnych wymiarów?
  • 1 month later...
  • 6 months later...
Napisano
Z tego co pamiętam to właśnie bajorek srebrno-złoty był podstawą (występował tylko w przypadku patek oficerskich).
Napisano
warto dodać że patka Kolekcj. to odmiana oficerska ... ładnie widać 3 rzedy tego bajorka ... podoficerskie miały 2, a szeregowych jeden. a całość jak dobrze pamiętam to patka wz.36"

MAB: dość dobre rysunki tych patek są u Wieleckiego w jego książce o sprzęcie i mundurze WP ... :)
Napisano
własnie kupiłem taka ze srebrnym bajorekim, gośc się zarzekał że IIRP dobrze że nie wtopiłem dużej kasy. Szkoda że tego postu nie znalazłem szybciej. Człowiek uczy się na błędach.

Bolas-> wysłałem ci maila na priva z pytaniem, nie wiem czy doszedł bo się nie odzywasz.
  • 7 months later...
Napisano
Witam, no moja ma ciut inne wymiary, jednak na kołnież żołnierskiej kurtki bedzie za wąska z tyłu. Wpadłem ostatnio na genialny pomysł i sobie taką oficerską zrobię.
Pozdrawiam
Napisano
przepis z 36 roku regulował wzory wężyków i tak generalski był pięcio strefowy ,oficerski trzy strefowy,podoficerski to waski haft.Zaś dla szeregowców był to galon szerokości pięciu milimetrów.Podaje za Henrykiem Wieleckim.wklejajcie zdjęcia patek które posiadacie!To ciekawy temat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie