Skocz do zawartości
  • 0

łuska - pepesza?

sopel69

Pytanie

Napisano

Chodzi o łuskę środkową, znalezione razem dwie boczne rok prod.44 serie VII i VI oraz gwiazdka , 3 - producent? środkowa ma inne denko i tylko dwie cyfry 44 na dole i 38 na górze kaliber taki sam czy to jest łuska od pepeszy wystrzelona w sytczniu 45r. jeszcze prośba- jakoś stronke z oznaczeniami łusek radzieckich podeślijcie jeśli można :))Pozdr.

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
z cmentarza a dzień 17 I 45 leży 15 tyś. 20 kilometrów dalejdrugi cmentarz 17 tyś.ruskich pewnie nie zgineli tego dnia co do sztuki, a opis znaleziony w książce o wyzwoleniu danego terenu a co do jej zgodności z prwdą ręczyć głową nie mogę - było napisane w dn. 17 I 1945 r. zgineło 15 tyś żołnieży radzieckich i tyle leży na cmentarzu w dzieciństwie się na nim bawiłem w wojnę dla odmiany. pozdro
Napisano
Jeden cmentarz to w Pułtusku (na nim widniała ta data?) a drugi? Myślę,że ta liczba to ofiary akcji brania przyczółków i całej ofensywy styczniowej w tych rejonach.
Napisano
Ciekawa sprawa w okopach jest mnóstwo łusek mosina o oznaczeniacz 50, 44 asą to łuski stalowe mosiadzowane ale zżarła je korozja ale na kilkadziesiąt łusek trafiają sie łuski mosiężne z 37 roku o oznaczeniu 3B 37 ciekawe czemu trzymali te amo do 45 roku? jedna znaleziona prze zemie była z 39 r oznaczenie 39 3B pozdro
Napisano
cześć chodzę po okopach już 3 dzień mnustwo ruskich łusek od mosina i tokiewów jak i całych amo ale zero łusek niemieckich a to niemcy w tych okopach siedzieli w zimie 45 co jest? śnieżkami w niemców rzucli czy jak? znalazłem tylko łuskę aluminową od rakietnicy (pocisk oświeltlający) z sygnaturą na denku cbl- może niemiecki, gdzie są łuski od mauzerów i parabelum?pozdrowienia
Napisano

Chodzi o łuskę środkową, znalezione razem dwie boczne rok prod.44 serie VII i VI oraz gwiazdka , 3 - producent? środkowa ma inne denko i tylko dwie cyfry 44 na dole i 38 na górze kaliber taki sam czy to jest łuska od pepeszy wystrzelona w sytczniu 45r. jeszcze prośba- jakoś stronke z oznaczeniami łusek radzieckich podeślijcie jeśli można :))Pozdr.

Napisano
Skąpo bo radziecka amunicja tak miała ,oto moje łuseczki 7,62 x 25 Tokariew :

* 10 * 44
* 3 * 44
* 3 * 45
* 541 * 44
* 710 * 44
* 906 * 44
* K * 44
* X * 44
10 44
3 43
3 44
3 * 43
3 * 45
3 trójkąt 45
341 44
3B 43
3B 44
541 43
541 44
60 44
711 44
bez oznaczeń
II 710 * 45
III 710 * 45
IV 3 * 45
IV 3 trójkąt 45
IX 3 * 44
T 43
T 44
V 710 * 45
VI 3 * 44
VI 3 * 45
VII 270 * 45
VII 3 * 44
VII 710 * 45
VIII 3 * 44
XI 3 * 44
Napisano
drugi w Makowie pewnie masz rację. data wzięta z opisu historii tych ziem. A ofiar jest dużo bo ruscy mieli bardzo ciekawą aktykę" jak mi opowiadał wój który widział jak zdobywali pozycję z ckm. ruscy szli nawaleni prosto na niemieckie pozycje, a za nimi nkwd jak się który cofnął to wlili mu w plecy, nie próbowali nawet go objść szli prosto, a on ich kosił jak zboże w końcu doszli i zatłukli obsługę, ale zgineło ich bardzo wielu- ich dowództwo nie miało poszanowania dla życia żołnierzy
Napisano
dzięki bjar_1 w tym miejscu większośc łusek jest z 44 roku nieźle sie tam rżneli w jeden dzień zgineło 15 tysięcy ruskich, o niemcach nie mam wiadomości
Napisano
pewnie,że możesz. to okolice od różana do pułtuska ale nieźle przekopane ale znam jeszcze parę miejsc zupełnie nie ruszanych - najwięcej jest tam rozrywek trzeba bardzo uważać dosłownie naszpikowany teren. pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie