Skocz do zawartości

X korpus pancerny SS info

MaciekC

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam
szukam informacji na temat X korpusu pancernego SS który sostał zniszczony na pomorzu w 1945 roku. Chodzi mi i hostorie tej jednostki-zadania , walki , dowódców i miejsce i data zniszczenia. Moze mi sie uda mała wycieczka wakacyjna po pomorzu to sie troche pobuszuje.
szukałem troche na necie ale nie wiele znalazłem.

za wszelka pomoc dzieki
Maciek
Napisano
ten o który Ci chodzi to X Korpus Armijny SS. SS jedynie z nazwy. większe walki i koniec - kocioł świdwiński. http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/KorpsSS/XSSKorps.htm
Napisano
to coś co nazwano korpusem ss zniszczono w początkach marca w rejonie Kluczkowo, Tarnowo, Grabowo, właściwie każda wioska w trójkącie Łobez, Świdwin, Drawsko to była jatka z Niemcami. Gdzieś miałem nawet artykuł o bitwach na Pom zach.
Napisano
There is an Order of Battle for SS-AOK 11 :

http://www.diedeutschewehrmacht.de/11%20ss%20pz%20a.htm

Jan-Hendrik
Napisano
No tak, X korpus SS, tylko z nazwy zarówno sztab jak i żołnierze mieli niezawile wspólnego z SS :), ale za to jak to brzmi, wyobraźnia odrazu pracuje.
Napisano
If you take a look into the link you will see , that under XVI.SS-AK there was attached the 15.SS-GrD (lettische Nr.1).

Jan-Hendrik
Napisano
Witam, polecam do podręcznej biblioteczki (taki mały :)kilkunastotomowy) niezbędnik: G.Tessin, Verbande und Truppen der deutschen Wehrmacht und Waffen SS im Zweiten Weltkrieg 1939-1945 oraz Wolf Keilig, Das Deutsche Heer 1939-1945.
Do twojego pytania tom II i III Tessina oraz Keilig, znajdziesz tam info o 11. Armee i 3. Pz.Armee wchodzących w skład X.SS-Armeekorps.
O dowódcach: Obergruppenführer Erich von Bach, Generalleutnant Günther Krappe oraz Standartenführer Herbert Golz. Na ich temat info powinno być w necie, ale jeśli wolisz książki, to jest na ten temat w Keiligu, ale niestety pewne dane trzeba weryfikować :(
pzdr b
Napisano
O szczegolach organizacji X Korpusu Armijnego SS - Tadeusz Sawicki, Niemieckie wojska ladowe na froncie wschodnim. Czerwiec 1944 - maj 1945, Warszawa 1979, s. 437-441
Napisano
M-i na książkę Sawickiego czekam już 2 tygodnie. Mam nadzieje ze najpóźniej jutro bedę mógł ja odebrac z ksiągarni. :)
pozdrawiam m
  • 4 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie