Skocz do zawartości

Wakacje 2005!

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 67
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
bjar wykopaleś czepiec pocisku , jest z olowiu i ma 3 kolnieze zgrobne na dole. czesto obok takich pociskow trafiaja sie kule olowiane takie okolo 1cm. pozdro
Napisano
Witam,
przez weekend wyszło ok 80 łuseczek 9x19 Parabellum:):) niemieckie, 2 jakieś odrobinkę niższe z biciami czechosłowackimi, po 10 sztuk od Masa i Mausera. Starą strzęłnicę kopałem i jeszcze tam wrócę:)
pozdrawiam
Jadzia
Napisano
Witam,
jeszcze nie wyczyściłem wszystkich, bo czasu nie miałem, ale przeróżne są: P, P25, P405, dnf, kam, itd. Jak wyczyszcze to napisze jakie są, może jeszcze dzisiaj sie nimi zajme.
pozdro
Jadzia
Napisano

wyprawa bez wykrywaczy i taki słupek metalowy i jeszcze nie wyciety przez złomiarzy :) ma ktos na swoim terenie takie ???

Napisano

Witam.
Właśnie wróciłem z Francji... a jak Francja to musi być Verdun. Co prawda nie odważyłem sie zabrać ze sobą swojego wykrywacza, bo diabli wiedzą jak Francuzi reagują na to ;-), ale ale gdzie tata nie może tam syna pośle... ;-))

Napisano

...najpierw wyszło takie cudo... od mausera, bicia nie widoczne, ale całość oprócz spłonki jest z plastiku i przypomina ślepaka... kiedyś ktoś gdzieś coś takiego pokazywał, ale nie pamiętam jakie jest dokładne przeznaczenie tego cuda. Wyszło przypadkiem, leżało pod jednym z tych odłamków...

Napisano

... i największa pamiątka z francuskiej ziemi - nabój od Lebela, piękny... produkcja 4 kwartał 1912 roku. Leżał między cegłami, na stoku leja po bombie... Do tego parę szkiełek z epoki... i po godzinie do hotelu... Bez dołów... zasięg wykrywacza - zabawki oszczędził Nam tego, wszystko jest praktycznie ze ściółki leśnej... A ile musi być w ziemi !!! Blachy, druty, odłamki ( najwiekszy około 2-3 kg!!!)i żadnych śmieci... tylko jedna zdechła sarna, ale już w ostaniej fazie utylizacji ;-)
Szkoda tylko że jakieś mądrale połamały bagnety w Transzei Bagnetów... sterczą pojedyńcze kikuty, ledwo je widać ... Ale można kupić sobie pocztówkę, taki widok robi wrażenie...
Pozdrawiam.

Napisano

Witam po dłuższej nieobecności ,zajęły mnie sprawy rodzinno-sercowe :) Miałem mało czasu na kopanie i wyskoczyłem tylko raz na pola ,wyszło trochę popierdółek :

- guziczek ,wygląda na dość stary (wykopany koło XVII-wieczne4go dworku)

Napisano

a to wszystko z tego pola -

- 3 krajcary 1799 r.
- guziczek
- 5 groszy 1923 r.
- litewska boratynka
- 2 łuseczki polskie 7,92
- polski niewypał 7,92 (zbita spłonka)
- zapalniczek
- zapalniczka (zwłoki)

pzdr

bjar_1

Napisano

Witam! Trzy lub cztery wyjazdy. Do tego jeszcze po 3 ładniejsze (po umyciu zieloniutkie) rączki i koszulki odłamkowe od granatów Diakunowa, 2 bagnety sowieckie wz.91/30, wiadro amunicji, łuski z działka z Messerschmitta (tak to się pisze?!), sporo wyposażenia radzieckiego sołdata... Ze strony mego towarzysza 2 bagnety wz.91 i wz.91/30, fragmenty broni, standardowo granaty, spora ilość zapalników, magazynki... itp. itp. etc. Pozdrawiam, Łukasz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie