okejos Napisano 17 Marzec 2003 Autor Napisano 17 Marzec 2003 Temat byc może smutny. ale jestem ciekaw czy komus trafił sie eksponat na którym ktos odznaczał trafienia. bo o to podejrzewam byłego własciciela tego MP na uchwycie widac znaczki. czyzby tylu trafił???
beyo Napisano 17 Marzec 2003 Napisano 17 Marzec 2003 Osobiście nigdy nie spotkałem się, aby na METALOWYCH elementach broni właściciel wykonywał znaczki oznaczające ilość trafień, choć w tym przypadku nie jest to wykluczone. Podejrzanie wygląda mi tylko to, że wszystkie są niemal w idealnej linii. A nie jest to przypadkiem jakiś ślad np. po szczękach imadła???
vonadamski Napisano 17 Marzec 2003 Napisano 17 Marzec 2003 Witam!!!Nie sadze aby ilosc trafien umiescil w tym miejscu.Z powazaniem vonadamski
Gość Napisano 18 Marzec 2003 Napisano 18 Marzec 2003 abstrachujac od tego czy to sa oznaczenia czy nie. ale gdzie twoim zdaniem jakiś fanatyk statystyki mógł na MP zaznaczać bonusy jak casły jest metalowy i troche ebonitu ???
Kmicic Napisano 18 Marzec 2003 Napisano 18 Marzec 2003 Witam.Kiedyś słyszałem o wykopie empika z podobnymi zaznaczenimi, znalazca, też sugerował, że chodzi o trafienia, niestety - nie widziałem fanta, więc może to tylko opowieść z mchu i paproci.Pozdrawiam
vonadamski Napisano 18 Marzec 2003 Napisano 18 Marzec 2003 Witam!!!Standartowym miejscem na oznaczenie trafien jest kolba. I w MP choc to metal ale mozna bylo zaznaczac tzn pilowac :DZ powazaniem vonadamski
pomsee Napisano 18 Marzec 2003 Napisano 18 Marzec 2003 No coz, te znaki moga oznaczac losc rafien". W koncu kazdy zolnierz czy partyzant mogl sobie to zaznaczac jak mu to do glowy przyszlo.
vonadamski Napisano 19 Marzec 2003 Napisano 19 Marzec 2003 Witam!!!No to co on gwozdzia wbijal??? A nie latwiej wziasc nawet bagnet i pilowac naciecia??? Nie jest latwo zrobic taka dziurke. Z powazaniem vonadamski
pomsee Napisano 19 Marzec 2003 Napisano 19 Marzec 2003 Przejrzalem ksiazke na temat MP40 i na zadnej fotografii nie ma podobnych znakow do powyzszych. Takze po dokladnym przyjrzeniu sie fotografii rzuca sie w oczy rowne odleglosci wybitych punktow a takze fakt, ze zaczynaja sie one dosc wyraznie a nastepnie sa coraz mniej widoczne w wyraznie regularnych roznicach. Wniosek: Mysle, ze jednak te kropki sa pochodzenia mechanicznego.
Gość Napisano 20 Marzec 2003 Napisano 20 Marzec 2003 Dla zainteresowanych - w MWP, w dziale partyzanckim (chyba pod GL lub BCh) jest (lub był) MP kilkunastoma nacięciami na ebonicie pod komorą zamkową. Nacięcia nie wyglądały na przypadkowe - raczej celowa robota wykonana kozikiem, w wiadomym celu. Jeśli empik" był faktycznie partzancki to wszystko jest jasne.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.