vaderian Napisano 6 Lipiec 2005 Autor Napisano 6 Lipiec 2005 Boruta - na mapce umieszczonej przed wejściem na cmentarz są zaznaczone cyt.doły po mogiłach" Nie wiem czy jest to jednoznaczne z ekshumacją. Notabene na terenie cmentarza odkrylismy walające sie kości. Żaden z nas nie jest anatomem więc nie powiem że to na 100% ludzkie. Niemniej wygląda to tragicznie.PozdrawiamVaderian (Lodz)
vaderian Napisano 9 Lipiec 2005 Autor Napisano 9 Lipiec 2005 Nie wiem czy z tego coś wyjdzie ale przekazałem informację o niszczeniu cmentarza w Poćwiadówce osobą które znaja inne osoby" a które mogą wpłynąć na zachowanie tego cmentarza w odpowiednim stanie. Jesli to sie uda to bede zadowolony, ze wypad w te rejony przyniósł więcej niz tylko kilka fotografii.PozdrawiamVaderian (Lodz)
obert8 Napisano 9 Lipiec 2005 Napisano 9 Lipiec 2005 podczas naszych wypraw zawadzilismy o cmentarz wojenny z 1914 roku w miejscowosci Wiaczyn cmentarz jest strasznie zaniedbany zasadniczo miejsca spoczynku zolnierzy z 1914 roku sa zapomnianane Nasz kolega z grupy wpadl na pomysl zeby wozic na wykopki swieczki i zapalac na grobach ktore sa zapomniane przez ludzi mysle ze kazdy z nas moglby to robic przeciez jezdzac na wykopki znajdujemy takie zaniedbane cmentarze pzdr obert
vaderian Napisano 11 Lipiec 2005 Autor Napisano 11 Lipiec 2005 Też juz wpadłem na ten pomysł aby w samochodzie wozic tzw. znicz kontrolny" w razie znalezienia jakichś zapomnianych mogił. Ale to niestety nie zapobiegnie dewastacji starych cmentarzy. A z drugiej strony trzeba na las uważać żeby go z dymem nie puscić. W tym wypadku lepszy byłby znicz elektroniczny z diodą:-) No ale to juz inna bajka...w końcu nie chodzi o to aby exploratorzy chodzili obwieszeni sprzetem jak juczne zwierzeta;-). Bo później ich trzeba bedzie odkopywać:-))))PozdrawiamVaderian (Łódź)
miq Napisano 11 Lipiec 2005 Napisano 11 Lipiec 2005 WitamJa mam dzialeczke 1km od tego miejsca i bardzo czesto tam wpadam na cmentarzyk.To prawda ze zostal on odniowiony" ale przez ten proces zniszczone zostalo orginalne ustawienie nagrobkow posiadam gdzies zdjecie tego cmentarza w latach 50 i wygladal on calkiem inaczej nie bylo tam zadnego drzewa.Moi rodzice chodzili do pobliskiej szkoly i w ramach prac szkolnych chodzili i czyscili ten cmentarz ale rzeczywiscie jego stan jest teraz nawet po odnowie dosc oplakany.Sprostownie ten cmentarz nie jest w pocwiardowce tylko nalezu juz do woli cyrusowej zawsze tak mowiono w okolicach.A co do samego cmentarza na woli cyrusowej z poleglymi Polskimi zolnierzami to ostatnio bylismy tam nasza grupa rekonstrukcyjna w mudurkach pomodlic sie nad ich mogilami.Pozdrawiam MIQ
vaderian Napisano 11 Lipiec 2005 Autor Napisano 11 Lipiec 2005 Mig - dla mnie to on tez jest w lesie Cyrusowa Wola, ale na tablicy przed cmentarzem i we wszystkich publikacjach do ktorych dotarlem znajduje sie on w Uroczysku Poćwiardówka". Dlatego tej nazwy użyłem.PozdrawiamVaderian (Lodz)
miq Napisano 11 Lipiec 2005 Napisano 11 Lipiec 2005 Spoko roznie sie na to mowi tak samo jak mylnie na las janinowski mowi sie skoszewski.Pozdrawiam Miq (łódź)
bjar_1 Napisano 15 Grudzień 2011 Napisano 15 Grudzień 2011 Miq - masz jeszcze to zdjęcie cmentarza z lat 50-tych?
steell Napisano 15 Grudzień 2011 Napisano 15 Grudzień 2011 Nawet sobie nie żartujcie sugerując że w PRL-u jakoś dbali o takie cmentarze a w Wolnej Polsce" już nie, to na pewno jakaś prowokacja.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.