Piorek Napisano 3 Lipiec 2005 Autor Napisano 3 Lipiec 2005 Witam,dzis z pola podnioslem taki guziczek, dosc duzy bo 29 mm...
Piorek Napisano 3 Lipiec 2005 Autor Napisano 3 Lipiec 2005 Witam,dzis z pola podnioslem taki guziczek, dosc duzy bo 29 mm...
Piorek Napisano 3 Lipiec 2005 Autor Napisano 3 Lipiec 2005 ... i druga strona, bicie STEELE & JOHNSON * WATERBURY CT *"Moze ktos a Was wie kto i kiedy mogl mzywac takie guziki?Z gory dzieki za info:)PozdrawiamPiorek
Piorek Napisano 5 Lipiec 2005 Autor Napisano 5 Lipiec 2005 Witam,wychodza drobiazgi, czesc jest tu pokazane: http://www.exploracja.cyberdusk.pl/phpbb2/viewtopic.php?t=409Piorek
ubenfurer Napisano 4 Lipiec 2005 Napisano 4 Lipiec 2005 A w jakim województwie wyszedł ten guziczek jeśli można spytać .Bo my z kumplem mamy kilkanaścia takich a kilka w różnych rozmiarach???
rbl Napisano 4 Lipiec 2005 Napisano 4 Lipiec 2005 witam,powiadają że takich guzików używała tzw. błekitna armia hallera (nie wiem czy tak się go pisze) która miała amerykańskie sorty mundurowe, ale to trzeba sprawdzić w literturze. ja przekazuje tą informacje jako zasłyszaną i nie wiem czy to prawda. pozdr rob. ps mi wyszły takie 4 (3 duze 1 mały)i tylko mały miał tył.
bjar_1 Napisano 4 Lipiec 2005 Napisano 4 Lipiec 2005 Możliwe ,że trafiłeś na miejscówkę z wojny 1920 r.bjar_1
ubenfurer Napisano 6 Lipiec 2005 Napisano 6 Lipiec 2005 Fajnie.Może trafiliście na miejsce rozbrajania żołnierzy lub coś w tym stylu.Takie miejsca są zajefajne.Ja bym tam na to poświęcił troszkę czasu na wykrywkę .pozdro
ubenfurer Napisano 6 Lipiec 2005 Napisano 6 Lipiec 2005 No no jak trafi coś takiego to ma mały komplecik :)tego mu życzę .Taka kolekcyją już niexle wygląda nie??A może już trafił :)niech się Pioter pochwali . no niech...pozdro
Piorek Napisano 4 Lipiec 2005 Autor Napisano 4 Lipiec 2005 W mazowieckim, okolice Zalewu Zegrzynskiego 30 km na polnoc od Warszawy.Piorek
Piorek Napisano 6 Lipiec 2005 Autor Napisano 6 Lipiec 2005 No dzis bez tak ladnego guzika, wyskoczyl tylko MILITARY EQUIPEMENTS" chyba cynkowy, boratynka, luska dla Bjara:) i to cudo http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=200326PozdrawiamPiorek
Jaro5 Napisano 4 Lipiec 2005 Napisano 4 Lipiec 2005 Niekoniecznie.Takie guziki często spotyka się na terenie starych jednostek wykorzystywanych przez WP - tak jak najróżniejsza amunicję, m. in. produkcji amerykańskiej.Pozdrawiam
mietek Napisano 4 Lipiec 2005 Napisano 4 Lipiec 2005 Po ww1 uzywano mundurow USA w WP (wojna 1920), potem mielismy jencow amerykanskich na terenie Polski i pomoc powojenna z UNRA.To tylko kilka mozliwosci jak ten guzik do nas trafil.
ubenfurer Napisano 5 Lipiec 2005 Napisano 5 Lipiec 2005 To jakby niedaleko bo u nas na podlasiupozdro .Jeżeli tam wychodziły takie guziki to przeczyście okolice może jeszcze inne drobne kolorowe drobiazki tam wyskoczą.Jak coś nowego innego wyjdzie to daj znać .pozdro
kuba321 Napisano 11 Listopad 2006 Napisano 11 Listopad 2006 Witam :] Postanowiłem wykopać ten stary post. Mam nadzieję że nikt mi głowy za to nie urwie. Chodzi o to że dzisiaj wykopałem IDENTYK guzik jak wyżej. Miejscówka całkiem dzika, Okopy, potężne leje od bomb lotniczych (kilka było jeszcze w ziemi), 3 łuski od rosyjskiego działka lotniczego... no i najciekawsze jest to, że teren PUSTY. Żadnych monetek, guzików, zapinek, klamerek. Teren ==> lej na leju, dół na dole, same blachy od bomb i NIC pozatym. Ruski chyba mieli za dużo ammo i wpakowali chyba wszystko w las. Teren przechodziłem już któryś z kolei raz i NIC, aż do dzisiaj. Miejsce oddalone o jakieś pół kilometra i trafia się guziczek taki jak w poście. TYLKO guzik. Przełaziłem wszystko do okoła i dalej NIC. Może ktoś wie juz coś więcej na temat tych guzików? ?
Pytanie
Piorek
Witam,
dzis z pola podnioslem taki guziczek, dosc duzy bo 29 mm...
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.