Skocz do zawartości
  • 0

Amerykanski guzik

Piorek

Pytanie

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

... i druga strona, bicie STEELE & JOHNSON * WATERBURY CT *"
Moze ktos a Was wie kto i kiedy mogl mzywac takie guziki?
Z gory dzieki za info:)
Pozdrawiam
Piorek

Napisano
Witam,
wychodza drobiazgi, czesc jest tu pokazane: http://www.exploracja.cyberdusk.pl/phpbb2/viewtopic.php?t=409
Piorek
Napisano
A w jakim województwie wyszedł ten guziczek jeśli można spytać .Bo my z kumplem mamy kilkanaścia takich a kilka w różnych rozmiarach???
Napisano
witam,
powiadają że takich guzików używała tzw. błekitna armia hallera (nie wiem czy tak się go pisze) która miała amerykańskie sorty mundurowe, ale to trzeba sprawdzić w literturze. ja przekazuje tą informacje jako zasłyszaną i nie wiem czy to prawda.

pozdr rob.

ps mi wyszły takie 4 (3 duze 1 mały)i tylko mały miał tył.
Napisano
Fajnie.Może trafiliście na miejsce rozbrajania żołnierzy lub coś w tym stylu.Takie miejsca są zajefajne.Ja bym tam na to poświęcił troszkę czasu na wykrywkę .
pozdro
Napisano

No no jak trafi coś takiego to ma mały komplecik :)tego mu życzę .Taka kolekcyją już niexle wygląda nie??A może już trafił :)niech się Pioter pochwali . no niech...
pozdro

Napisano
No dzis bez tak ladnego guzika, wyskoczyl tylko MILITARY EQUIPEMENTS" chyba cynkowy, boratynka, luska dla Bjara:) i to cudo http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=200326
Pozdrawiam
Piorek
Napisano
Niekoniecznie.

Takie guziki często spotyka się na terenie starych jednostek wykorzystywanych przez WP - tak jak najróżniejsza amunicję, m. in. produkcji amerykańskiej.

Pozdrawiam
Napisano
Po ww1 uzywano mundurow USA w WP (wojna 1920), potem mielismy jencow amerykanskich na terenie Polski i pomoc powojenna z UNRA.
To tylko kilka mozliwosci jak ten guzik do nas trafil.
Napisano
To jakby niedaleko bo u nas na podlasiu
pozdro .Jeżeli tam wychodziły takie guziki to przeczyście okolice może jeszcze inne drobne kolorowe drobiazki tam wyskoczą.Jak coś nowego innego wyjdzie to daj znać .
pozdro
Napisano
Witam :] Postanowiłem wykopać ten stary post. Mam nadzieję że nikt mi głowy za to nie urwie. Chodzi o to że dzisiaj wykopałem IDENTYK guzik jak wyżej. Miejscówka całkiem dzika, Okopy, potężne leje od bomb lotniczych (kilka było jeszcze w ziemi), 3 łuski od rosyjskiego działka lotniczego... no i najciekawsze jest to, że teren PUSTY. Żadnych monetek, guzików, zapinek, klamerek. Teren ==> lej na leju, dół na dole, same blachy od bomb i NIC pozatym. Ruski chyba mieli za dużo ammo i wpakowali chyba wszystko w las. Teren przechodziłem już któryś z kolei raz i NIC, aż do dzisiaj. Miejsce oddalone o jakieś pół kilometra i trafia się guziczek taki jak w poście. TYLKO guzik. Przełaziłem wszystko do okoła i dalej NIC. Może ktoś wie juz coś więcej na temat tych guzików? ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie