Skocz do zawartości
  • 0

Co to za czolgi ?

Gość Spen

Pytanie

Napisano
[IMG]http://mitglied.lycos.de/serwer1/To%20chyba%20Tygrys%20ale.......jpg[/IMG]

[img]http://mitglied.lycos.de/serwer1/Co%20to.jpg[/img]

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pierwsze zdjęcie to raczej jakaś produkcja" na potrzeby kinematografii, na tyle udana, że nie wiem co przedstawia :-))) (z tyłu chyba jakiś BTR udający ..., no właśnie co?)
A drugie to b. znane zdjęcie przedstawiające prototyp T-44 obok Pantery prawdopodobnie w trakcie testów porównawczych w Kubince.

Pzdr,

jotes
Napisano
Czy ktos zwrocil uwage jak ta makieta wyglada w urywku na chwile przed eksplozja? Polecam zrobic stopklatke, mozna sie troche posmiac;-)
Napisano
To pierwsze zdjęcie to Tygrys" na podwoziu T-54, a pojady chyba (bo dawno nie widziałem) brały udział w filmie Jarzębina czerwona" - wyjeżdzały z koszar w Kołobrzegu (na pewno był tam podobny BTR). Podobny pojazd (o ile nie ten sam) brał udział w filmie Godzina W".
Napisano
Pierwszedjecie, to zdecydowanie filmowa atrapa na bazie T-54/T-55.Swoja droga - wlozono calkiem sporo pracy w jej wykonanie - widzialem juz duzo gorsze...O ile pamietacie jeszcze np. takie wspaniale dziela" kinematografii , jak np. Komandosi z Navarony".Tam to po prostu namalowano krzyze na wiezach T-34/85 (krecono to bodajze w Jugoslawii).
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Dlaczego, skoro napisałem, że na pierwszym zdjęciu jest też T-44, to wszyscy uparcie piszecie o T-34 lub T-54?

Pzdr,

jotes
Napisano
Na tej stronce http://www.battlefield.ru/t44.html sa opisane te zdjecia. Pierwsze to The prototype of the T-44 and the captured Panther after the comparative trials." A drugie The T-44 in the Tiger's "skin."
Napisano
Panie Jotes -pisze , ze jest to T-54/T-55 poniewaz uwazam , ze tak wlasnie jest.Co wiecej - uwazam , ze opis zdjecia na sowieckiej stronie webowej jest bledny.A wnioskuje tak na podstawie chociazby centralnego usytuowania stanowiska kierowcy.
O ile jestem w bledzie - prosze mi go dowiesc.
Pozdrowienia
grendel
Napisano
Witam!!!

Dawno nie wiedzialem pięć piątki ale wydaje mi sie ze kierowca mechanik siedzial po lewej stronie kadluba czyli tak samo jak w T-44. Dlatego nie rozumie Pana Panie Grendel. W tym niby Tygrysie przedzial kierowcy mechanika jest niby w srodku. Wiec i tu i tu bylyby lekkie problemy :D Pewnie koles prowadzac to cos musial patrzec przez dziure w ogniwie po lewej:D

Z powazaniem vonadamski
Napisano
Nie ma o co kruszyć kopii. Pierwszym radzieckim czołgiem średnim, który miał centralnie umieszczonego woźnicę był T-64, wcześniej tak T-44 jak i T-54 miały go po lewej. Ostatecznych argumentów za tym, że jest to T-44 nie ma, ale mnie się tak wydaje, bo:
- trudniej byłoby upodobnić szerszą wieżę T-54 niż wąską T-44,
- T-54 ma większy odstęp pomiędzy pierwszym i drugim kołem jezdnym,
-T-54 ma mniejszy odstep pomiędzy ostatnim kołem jezdnym i kołem napędowym.

Pzdr,

jotes
Napisano
Panowie - glowe popiolem posypuje i o wybaczenie prosze;o)
Oczywiscie , nie sprawdzilem , a upieralem sie.
Nadal nie jestem przekonanyco do T-44 , ale rzeczywiscie nie jest to T-54.
Pozdrowienia
grendel

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie