Skocz do zawartości
  • 0

Co to głowica??

Gewer

Pytanie

Napisano

Witam bedąc ostatnio na wykopkach trafiłem na coś takie, zabrałem to coś wogóle poraz pierwszy w swojej historii do domu :) prawie zawsze gdy znajde taka badz inną rozrywkę zakopuje ja spowrotem w tym samym miejscy gdzie ją wykopałem. Wziełem ja hmm tylko dlatego że juz o tym fancie rozmawiałem kiedys z kolega który stwierdził ze to coś niema wsobie ładunku.
Ale ja się wole jeszcze podowiadywać się zanim zaczne czyscić to coś, wszak Życie mamy jedno.

I tu moje pytanie czy jest to bezpieczne i czy mogę bezpiecznie zabrać sie za czyszczenie tej głowicy.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
był używany tlenek rtęci, miał ułatwiać wyjście rdzenia z sabotu i truć załogę wozu oparami. Ale nigdzie nie trafiłęm czy używali tego już podczas wojny czy dopiero po. Raczej to zbyt zaawansowana technika jak na okres wojenny (chodzi o pokrywanie tlenkiem).
Napisano

Czyli ten czub w srodky to ztalowy rdzeń, a co konkretnie w takim razie znajdowało się z tyłu w tym powiedzmy kubeczku. Ten z tego zdjęcia jest taki sam jak ten mój.

Mam teraz już tylko jedno pytanie to w tym kubeczku mozna bezpiecznie usunąć czy raczej dać sobie z tym spokój i wyzucić do smietnika?
Nie lubie bawić sie w sapera i nigdy sie w to niebawiłem dlatego się pytam.

pozdr,Gewer

Napisano
witam
jeżeli chcesz już się bawić w takie coś to najpierw poczytaj - wszystko co można osiągnąć, bo wszelka niewiedza w tej materii" może skończyć się tragicznie.
a teraz do rzeczy:
po pierwsze to coś w kubeczku" to smugacz (masa smugowa), całkowicie bezpieczny, nie wybuchnie.
gorzej jest z drugą sprawą czyli otoczeniem wolframowego rdzenia - otoczony jest przez bardzo toksyczny chlorek rtęci HgCl2 lub Hg2Cl2. Ten związek chemiczny zimny" ustala położenie rdzenia względem korpusu pocisku, a po ogrzaniu tworzy metaliczne kulki rtęci i działa jak płyn smarujący o wysokiej gęstości i lepkości. To pomaga rdzeniowi oddzielić się od zewnętrznej powłoki. Kolejna sprawa to wysoka toksyczność związków rtęci. Dawka 0,2 - 0,4 g jest śmiertelna, a kiedy parują w cieple uderzenia, tworzą toksyczną chmurę par rtęci. Tak więc nie radzę usuwać czepiec z pocisku, a jeżeli jest uszkodzony bezpieczniej jest zakopać pocisk w ziemi. Amunicja tego rodzaju była oczywiście szeroko stosowana podczas II wojny.
pozdrawiam - j.
Napisano
Dzięki Jerzyk o taką odpowiedź i wytłumaczenie mnie chodziło niemam zamiaru bawić sie przy tym, niektóre rzeczy które mnie interesują wolę poprosty na giełdzie lub allegro poprostu kupić niz narażać zdrowie i życie.

Jeszcze raz dzięki za odpowiedź Jerzyk

pozdr. Gewer
Napisano
jerzyk ma racje, ale zapomnial dodac o paru istotnych faktach:
Pary rteci w 80% resorbuja sie z pecherzykow płucnych (wiec nie dychaj)
Rtec wiaze sie z bialkami. Najdłuzej zalegają w mozgu (okres poltrwania ponad rok), w nerkach i jadrach, wydalanie odbywa sie z moczem, sliną, potem i z kalem
(wiec sraj, placz i sie poc (piwo wskazane bo moczopedne))
A najwazniejsze o czym zapomnial kolega to fakt, ze rtec metaliczna zresorbowana w postaci par (a tak wlasnie miala dzialac rtec na podkalibrowym) ma okres poltrwania kilka dni do kilku miesięcy,( a pare lat minelo) potem przechodzi w Hg2+.
...podsumowywujac -NIE WARTO sie bawic!!!
pozdrawiam
dundee
Napisano

Witam bedąc ostatnio na wykopkach trafiłem na coś takie, zabrałem to coś wogóle poraz pierwszy w swojej historii do domu :) prawie zawsze gdy znajde taka badz inną rozrywkę zakopuje ja spowrotem w tym samym miejscy gdzie ją wykopałem. Wziełem ja hmm tylko dlatego że juz o tym fancie rozmawiałem kiedys z kolega który stwierdził ze to coś niema wsobie ładunku.
Ale ja się wole jeszcze podowiadywać się zanim zaczne czyscić to coś, wszak Życie mamy jedno.

I tu moje pytanie czy jest to bezpieczne i czy mogę bezpiecznie zabrać sie za czyszczenie tej głowicy.

Napisano

Na dnie tej dłowicy jest cos takiego w środku tego otworku znajduje sie jakaś szaro biała bardzo krucha substancja co to moze być??

Bedę wdzieczny za pomoc.

Pozdr. Gewer

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie