piryt Napisano 20 Czerwiec 2005 Autor Napisano 20 Czerwiec 2005 http://www.ebay.pl/viItem?ItemId=6187263826
Lokomotywa Napisano 20 Czerwiec 2005 Napisano 20 Czerwiec 2005 wydaje mi sie że to KW2 po wybuchu amunicji wewnątrz
piryt Napisano 20 Czerwiec 2005 Autor Napisano 20 Czerwiec 2005 Tigra też neguję... to raczej ruskie.
j35 Napisano 20 Czerwiec 2005 Napisano 20 Czerwiec 2005 WitamKw-1 ewentualnie KW-2(tych było znacznie mniej).Na pewno nie KW-1B ( brak dodatkowych płyt panc.).Pozostałe zdecydowanie wykluczam (np tigerI).Pzdr.
KRUSZYNA Napisano 20 Czerwiec 2005 Napisano 20 Czerwiec 2005 Porównywałem przed chwilą zdjęcia.Zgadzam się z Lokomotywą to jest KW.Ale 1 czy 2oto jest pytanie"?Brak wieży no i totalna demolka utrudnia identyfikację;-).pozdrkruszyna
Lokomotywa Napisano 20 Czerwiec 2005 Napisano 20 Czerwiec 2005 mam ten sam dylemat KRUSZYNA że też nie moge określic który KW to jest ale na pewno nie jest to jotes ani kaczor
piryt Napisano 20 Czerwiec 2005 Autor Napisano 20 Czerwiec 2005 ... tak się zastanawiam nad jednym - dlaczego równiutko oderwało prawy bok na spoinie? Ciśnienie po wybuchu szuka przeważnie innego ujścia np. zrywa wieżę otwiera włazy, albo górną blachę panceża. Dobre spoiny przeważnie są wytrzymalsze niż stal. Ale tu widać wyraźnie, że spoina została na prawej burcie i wygląda tak, jakby była bardzo płytko wtopiona w część czołową tego czołgu.I teraz proszę się nie śmiać! Może w tym czołgu puściła spoina przed wybuchem i się rozszedł, a póżniej dopiero go wysadzono?
piryt Napisano 20 Czerwiec 2005 Autor Napisano 20 Czerwiec 2005 ...ale jaja! Powiększyłem sobie tę fotkę i wiecie co? Kadłub był spawany tylko od środka, a na zewnątrz płyty są na styk! Szok. Komuś chyba naprawdę brakowało stali! Co za bubel.
KRUSZYNA Napisano 20 Czerwiec 2005 Napisano 20 Czerwiec 2005 Ciekawy pomysł i wcale nie głupi.Na początkuojczyżnianej"towarzysze mieli wiekie problemy z utrzymaniem jakości.Front żądał więcej i więcej.Pozatym w tym okresie wprowadzali też spawanie automatyczne.Mnie wpadły w oko zerwane liny holu!Może najpierw był wybuch a potem przy próbie holowaniasię rozszedł".Konstrukcja była naruszona...Takie gdybanie.pozdr kruszyna
piryt Napisano 20 Czerwiec 2005 Autor Napisano 20 Czerwiec 2005 Dobre spostrzeżenie z tą liną - teraz dopiero to zobaczyłem. To raczej pierwszy byłł wybuch i nie było holowania. Rozlazł się i tyle. Lina pekła miejwięcej w miejscu, gdzie stykała się z krawędzią kadłuba, a skoro była zamocowana z tyłu, lub stanowi jedną całość z liną z prawej strony to przy wybuchu musiała się zerwać w tym miejscu. Przy okazji jej napięcie tuż przed zerwaniem zdemolowało błotnik na którym spoczywała.
j35 Napisano 20 Czerwiec 2005 Napisano 20 Czerwiec 2005 W którymś z ygryków" opisano początki kawuszki.W zagajniku stał niespotykany dotąd przez Niemców potwór(KW2).Atakujące go Pz III i IV strzelały do niego jak do kaczki, ale bez skutku.http://www.missing-lynx.com/gallery/russia/migkv2.htmI zdj. ormalnego" KW.pzdr.
piryt Napisano 20 Czerwiec 2005 Autor Napisano 20 Czerwiec 2005 Czy są, gdzieś jakieś opisy zniszczonych przez Niemców KV 2? bo po tym co pokazałeś j35 to coraz bardziej jestem przekonany, że ten wrak nie stał się wrakiem w walce.
KRUSZYNA Napisano 20 Czerwiec 2005 Napisano 20 Czerwiec 2005 Chyba nic więcej nie da się dowiedzieć z tego zdjęcia.Faktem natomiast jest żerat zza Odry"sprzedający zdjęcie,cienki jest z rozpoznania.Nasi górą!pozdrówkikruszyna
Lokomotywa Napisano 20 Czerwiec 2005 Napisano 20 Czerwiec 2005 a czy ktoś potrafi rozszyfrować skrót KW
j35 Napisano 20 Czerwiec 2005 Napisano 20 Czerwiec 2005 Kw 2wyprodukowano tylko 334 sztuki (od VI 1940 do X 1941).Natomiast jedynka był produkowany masowo (główny konkurent T-34).To jest tak samo jakbyśmy porównywali kadłub Pz.VIb bez wieży i kłócili się czy to jest henschel ,czy porsche (i niech was w tym pytaniu zimmerit nie zwiedzie).Wracając do fotki może to być też czołg tarcza z poligonu.Pzdr.
Lokomotywa Napisano 20 Czerwiec 2005 Napisano 20 Czerwiec 2005 to nie jest czołg z poligonu lecz czolg po wybuchu amunicji w środku po trafieniu bezpośrednim. Kierowca siedział na środku strzelec z jego lewej strony więc bardzo prawdopodobne że z prawej był pojemnik na amunicję co jeszcze potwierdza że ta strona jest silniej rozerwana natomiast co do jakosci spawów - nie znam się gdyż nigdy nie byłem spawaczem
El Camino Napisano 20 Czerwiec 2005 Napisano 20 Czerwiec 2005 j35 - ten Żółty tygrys to były Ruchome twierdze" :-)
Pytanie
piryt
21 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.