Skocz do zawartości

Cudo dla reenactorsów !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich. Niedługo, prawdopodobnie w lipcu ruszy produkcja replik niemieckich granatów trzonkowych 24 potrafiących wybuchać. Całosć jest bezpieczna, nie ma tam elementów drewnianych ani metalowych. Już teraz trwają ostatnie próby terenowe i mam nadzieję że wypadną pomyslnie. Efakty są fantastyczne. Wizualnie jest podobne do ww granatu. Przy eksplozji dającej wielkie buuuuuum sypią się dookoła odłamki. Ale nie bójcie się nie są to gwozdzie ani srubki. Zasięg rażenia ok 5-7 metrów. Można powiedzieć że jest to większa sylwestrowa petarda.
Co o tym sądzicie?
  • Odpowiedzi 53
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Zasięg rażenia 5-7 metrów mówisz? Kurcze rekonstrukcja zaczyna byc coraz bardziej realistyczna, a przede wszystkim NIEBEZPIECZNA.
Napisano
my przerabialismy duze petardy achtungi na granaty trzonkowe wz 43 wyglądały b realistycznie odpalane od draski na górze puszki. minusem to 10-12 sekundowa zwłoka
Napisano
Niebezpieczne to nie jest. raczej można się trochę przestraszyć. Wz 24 to wersja soft raczej dla reenactorsów, bo będzie i hard ale szczerze nie wiem dla kogo. Różni się nie tylko wyglądem (podobne do niemca 43)ale i tym że przy eksplozji omiata na czerwono obszar ok 2-3 metrów, farbujac go na krwisty kolor. Może przyda się to dla paintbolowców, jako inne trafienie niż z kulki. Ta wersja w sierpniu.
Tym pierwszym fajnie się rzuca. Na 10 metrów spokojnie doleci a i planowana cena nie jest zabójcza ok.25-30 zł. Fotki niedługo. Pozdrawiam i czekam na opinie.
Napisano
Rozumiem, że ta wersja hard" to coś jakby ćwiczebny ładunek saperski: paczka z rodaminą + zapalnik? Ja wprawdzie tę akurat wersję nazwałbym soft", ale to rzecz gustu.

Chętnie obejrzę to w działaniu, choć jak dla mnie te 5 – 7 metrów rażenia (nawet kawałkami tektury) to sporo, a że całość powinna być odpowiednio ciężka, to i tektura powinna być odpowiednio gruba. Pewnie sobie jakoś z tym poradziliście, więc życzę powodzenia w biznesie i pozdrawiam,
Darda
Napisano
Paragraf na każdego się znajdzie. A na serio przy odrobinie sprytu każdy może sobie skonstruować jakąs broń. Czy posiadanie peterdy, racy czy swiecy dymnej jest w tym kraju zabronione? A dystrybucja wcale nie musi odbywać się poprzez sklepy. Wiele towarów sprzedaje się z drugiej ręki. Wystarczy isć na stadion w warszawie.
Napisano
jeszcze jedno pytanko...:} nie macie w planach zrobienia brytyjskich gammon-ów lub amerykańskich mk2 działających tak jak te cudowne tłuczki?? pozdro
Napisano
tak jak w przypadku polskich wrzesniowych granatów problemem jest staranne wykonania kształtu tzw. jajka. ktos kto wyklejał na matematyce modele z kartonu wie, że trudno jest wykleić takie cudo. nie wykluczam jednak i takiej możliwosci, że kiedys się za to wezmiemy.
Napisano
nasze prototypy tłuczków zdaly egzamin na wyrach... wyszly realistycznie. minus to 10 sek zwłoka. mamy to na filmie, ale niesty DVD
Napisano
Witam
Moze widziales dzialanie dymnych trzonkow m39 mojej produkcji?
;-)
(caly bialy dym na Wyrach byl wlasnie z tych 16 trzonkowcow)
poz Fall
Napisano
Fall--> to prawda, nadymiłeś ze swoimi spadochroniarzami pierwszorzędnie:-) plus jeszcze dym z pancerki i płonące trawy i zrobiło się baaardzo bitewnie :-) Generalnie na polanie grzmiało konkretnie. Poprosimy o jeszcze następną razą :-))
pozdr
w

ps. a propos dymu - Fall, pamiętasz jak już po bitwie, pod wieczór koło schronu, pojawił się napity spadochroniarz z Lublińca, były uczestnik kontyngentu w Iraku i szykował DYM bo usłyszał jakiś dowcip o niemieckich spadochroniarzach i coś mu się pomieszało we łbie od nadmiaru chmielu? Spacyfikowałeś wiszącą w powietrzu awanturę pierwsza klasa! Rozeszło się po kościach a gość jeszcze nam piątki przybijał na koniec. Nic gorszego na rekonstrukcji od napier... ki z pijakami.
w
Napisano
Dziekuje za mile slowka!
Padaka" pamietam - mimo kilku browcow ktore zdazylem juz do tego czasu unicestwic"...
A co do dymu i replik, to pracuje dalej nad ulepszeniem obecnych dymkow (odpalanie pociagnieciem za sznurek i 5sek opoznienia), do tego podjalem znowu temat m24 BUM... (dzieki plastikowemu zapalnikowi i lontowi z opoznieniem 5 sek, mozna to bedzie w miare bezpiecznie urzywac! - trzonek drewniany i jak w dymnych wielokrotnego urzytku!)
zadnego pipczenia sie z zapalkami juz nie bedzie! ciagniesz perelke" i zalatwione!
koszty powinny zmiescic sie w 35,- pln - z czego 15,- pln bedzie kaucja" za trzonek drewniany, ktora dostanie sie spowrotem po oddaniu wypalonego" hanta!
poz Fall
  • 1 month later...
Napisano

Witam ponownie. Przepraszam za długą nieobecnosć ale sprawy zawodowe pochłoneły mnie do reszty.
Oto przedstawiam najnowsze dzieło.
STWORZYŁEM POTWORA!!!!
wali jak z ruskiego działa
Co wy na to?

Napisano

Żeby zadziałał trzeba odbezpieczyć kapselek. No i niestety zapalić lont. Rzyt i wybuch ok 10 sek.
Może to nie jest super wynik ale adrenalina bierze

Napisano

Oooo tu widać szczególik. Końcówka jeszcze niedorobiona ale wybaczcie nie miałem czasu pomalować a chciałem wam koniecznie pokazać.

Napisano

A tu w całej okazałosci.
Malowanie na szybko. Można powiedzieć że to beta wersja. Ale jeszcze nad tym popracuje . Ważny jest efekt.
Po wybuchu zostaje ..... nic.
Nie można uzbierać najmniejszych kawałków do kapelusza.

Napisano
Ja też robiłem wybuchowe granaty na rekonstrukcje. Jak będę miał foto to podrzuce na forum. kikifas" jaki ładunek dajesz do swoich bo ja stosowałem peterdy achtungi" i solidnie waliły.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie