Skocz do zawartości

Stowarzyszenie Pro Fortalicium poszukuje pasjonatów z Pomorza Gdańskiego do stworzenia koła terenowego w Jastarni

d007

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam

Jak już zapewne wiecie Stowarzyszenie Pro Fortalicium" przy współudziale i siłami miasta Jastarnia remontuje schrony Ośrodka Oporu Jastarnia". Na dzień dzisiejszy wyremontowane są dwa schrony: Sokół" i Sabała". Brakuje w nich tylko wyposażenia.
Jako iż siedziba Stowarzyszenia znajduje się na Śląsku, gdzie także mieszka zdecydowana większość członków zwracamy się z apelem do pasjonatów historii i fortyfikacji z Pomorza Gdańskiego. Poniżej wklejam tekst, który został wraz ze zdjęciami wyremontowanych schronów zamieszczony na naszej stronie internetowej, na którą zapraszam wszystkich zainteresowanych.

Stowarzyszenie Na Rzecz Zabytków Fortyfikacji „Pro Fortalicium” opiekować będzie się schronami bojowymi Ośrodka Oporu „Jastarnia”, których remont prowadzi Urząd Miasta Jastarnia. Konkretnie remontowane są obiekty o kryptonimach „Sokół” i „Sabała”.

Remont jest prowadzony według projektów przygotowanych przy udziale członków Stowarzyszenia Pro Fortalicium .

W związku z tym nasze Stowarzyszenie poszukuje osób, pasjonatów historii i fortyfikacji z rejonu Pomorza Gdańskiego, które byłyby zainteresowane stworzeniem koła terenowego Stowarzyszenia Pro Fortalicium na Pomorzu - np. w Trójmieście lub w samej Jastarni.

Podstawowym zadaniem członków Koła byłaby społeczna opieka nad wyremontowanymi obiektami. Na którą składałaby się:

- Opieka i kontrola stanu obiektów przez cały rok.

- Opieka przewodnicka w sezonie, czyli od maja do połowy października.

- Doraźne prace remontowe na obiektach.

-Organizacja przy obiektach imprez typu: „Piknik Forteczny”, w przyszłości organizacja inscenizacji historycznych.

- Kontakty z władzami gmin na Pomorzu Gdańskim na terenie, których znajdują się fortyfikacje.

ADRESY KONTAKTOWE ZNAJDUJĄ SIĘ NA NASZEJ STRONIE INTERNETOWEJ (link do strony można znaleźć w dziale Linki" serwisu ODKRYWCA")

Serdecznie pozdrawiam
Tomasz d007" Jałowy
Pro Fortalicium
Napisano
Gdzie ci pasjonaci?
Ja mam za daleko, więc nie pomogę. Ale jakos głupio, że nikt na post nie odpowiedział.
Napisano
No szkoda,że mieszkam 700 km od tego magicznego miejsca...
Może kiedyś przeniosę sie nad morze, a jak nad morze to tylko na Hel.
Napisano
Witajcie!
Byłem w czerwcu na Helu, dokładniej w Juracie. Widziałem też zrekonstruowane bunkry w Jastarni. Jestem pod dużym wrażeniem. Do tego stopnia, że postanowiłem podjąć działania nad remontem bunkra niedaleko Ostródy. Jestem na etapie rozpoznawania właściciela terenu.
Drodzy koledzy z Pro Fortalicium!
Robicie naprawdę solidną robotę. Czytałem też artykuł o Was w kwartalniku Do Broni". Chciałbym wstąpić w Wasze szeregi - proszę o Wasz statut.
Więcej napisze do Was na maila.
Pozdrawiam
Gustaw
Napisano
Gustaw:

Zapraszam CIe na naszą strone internetową, gdzie znajdziesz wszystkie interesujące Cię informacje łącznie ze statutem.

Pisz na adres zarządu albo bezpośrednio do Jurka Sadowskiego !

Serdecznie pozdrawiam
d007

PS: Pomorzanie do boju !!!
Napisano
Ponawiam nasz apel do pasjonatów fortyfikacji z Pomorza Gdańskiego.

Schrony w Jastarni czekają na Was, są wyremontowane i gotowe do wyposażania w sprzęt !!!
Docelowo będą remontowane kolejne obiekty.

Potrzebni są tylko ludzie którzy będą na miejscu sprawować nad nimi SPOŁECZNĄ OPIEKĘ !!!

SZCZEGÓŁY i KONTAKTY NA STRONIE PRO FORTALICIUM !!!

Adres w dziale Linki" serwisu ODKRYWCA
http://www.odkrywca-online.pl/index1.php?action=linki&kat=4

Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do współpracy !

Tomasz d007" Jałowy
Pro Fortalicium
Napisano
Witaj Tomaszu Jałowy!

Skorzystałem z Twojej podpowiedzi i wysłałem maila na ades Waszego Stowarzyszenia - ale niestety nie dostałem odpowiedzi.
Bunkry w Jastarni sa naprawdę dobrze przygotowane dla turystów, aż dziwię się, ze brakuje chetnych. Z Ostródy do Jastarni mam ponad 200 km - gdyby nie ta odległość z chęcią bym sie nimi zaopiekował.
Wracając do mojej sprawy - adaptacji bunkra niedaleko Ostródy - proszę o kontakt z Waszej strony - chiałbym załozyć koło terenowe Waszego Stwoarzyszenia i reaktywować dawne fortyfikacje.
Pozdrawiam
Gustaw
Napisano
Gustaw: buuuu nie podałeś swojego mejla to prosze napisz na d007@profort.org.pl a ja zapodam CI kontakty !!!

Pozdrawiam
d007
Napisano
czy dajesz nocleg, moge pogadac z paroma osobami [pasjonaci]z gdanska
ale musilbys cos dac wzamian np wakacje pod sloncem itp

moge spawac jak chcesz lub zajac sie hydraulika, uklady elektroniczne bez programownia.

musialbym wiedziec co powiedziec kumplom.
jesli oferta twoja jest ktualna daj znac na forum lub maila.
Napisano
Witam

Imperror Stowarzyszenie nie jest wstanie zapewnic Wam ani noclegu ani tym bardziej wakacji pod słońcem. Tak jak napisał Tomek poszukujemy ludzi którzy podjeliby SPOŁECZNA opiekę nad wyżej przedstawionymi schronami. Podstawowym zadaniem człoków koło terenowego będzie opieka przewodnicka nad obiektami w sezonie oraz doposazenie obiektów w sprzęt (skrzynki na amunicje, prycze itp. itd.) przy czym jesli chodzi o ta kwestię centrala deklaruje możliwie jak największe wsparcie i finasowe, merytoryczne i logistyczne.

Gustaw oczywiście jestesmy jak najbardziej zainteresowni. Tomek wysle Ci kontakty do nas i rozpocznie rozmowy.
Pozdrawiam,
Piotr Adamczyk
Członek Zarzadu Stowarzyszenia Pro Fortalicium"
Napisano
d007: skoro mail doszedł na adres Stowarzyszenia to mój adres powinien być także w Waszej skrzynce. Te uuuu" jakoś mi niepasuje do charakteru Waszych działań.
Od wielu lat działam w organizacjach pozarządowych. Wiem jak trudno znaleźć jest środki finansowe na realizowane projekty. Mam pewne doświadczenie w zdobywaniu funduszy, poprzez pisanie projektów z różnych programów mozna usykac dotacje na robienie naprawdę ciekawych rzeczy.
Zapraszam na stronę www.sasinia.ostrodaonline.pl

Temat bunkra koło Ostródy nie jest czymś co moznaby określić jako rzucanie się z motyka na słońce.
Napisano
Witam

Gustaw wybacz prosze zamieszanie ale mail nie dotarł bo jest problem z aliesem mailowy zarządu dlatego proszę Cię wyslij jeszce raz tego maila na adres tychy@profort.org.pl. Obiecuje że w ciągu tygodnia czasu od wysłania maila na powyższy adres dostaniesz odpowiedź. Jeszcze raz przepraszam za małe zamieszania.
Z poważaniem
Piotr Adamczyk
Członek Zarzadu Pro Fortalicium
Napisano
Dzięki Duszan,

wysłałem już maila (oczywiście tego starego)na podane adesy i dla pewności do Tomka d007.
pozdrawiam
Gustaw
P.S. Mam nadzieję, że mimo początkowych niepowodzeń nasz kontakt będzie sie rozwijał.
  • 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie