Skocz do zawartości

Zlot w Darłowie - wprowadzono zakaz!!!

Rumburak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.Jestem maniakiem plastiku (1/72 1/35 ) i na zawodach można mieć model z sfastyką gdy pokazuje n.p. zniszczonego Tygrysa . Mam propozycje dla rekonstruktorów , udawajcie martwych szkopów!!A stare przysłowie mówi że idiotów nie sieją sami się lęgną.Michu
Napisano
Globalnego zakazu nie wprowadzono. Sprawa zatrzymała się na Radzie Ministrów UE i stwierdzono, że póki co taki zakaz nie zostanie wprowadzony.

Pozdrawiam
Łoś
Napisano
Mam pytanie do RUMBURAKA.
Skąd wiadomo że organizatorzy wprowadzili lub chcą wprowzdić taki zakaz?Czy wogóle jest to pewne czy może ktoś puścił znów jakąś bezsensowną plotkę.
Jak masz jakąś informację w tym temacie to podziel się z nami na tym forum.
Pozdrawiam.
Paweł
Napisano
Jade na zlot i występuję w mundurze afrykańskim - niemieckim. Uważam że po to jest ta impreza by przybliżyć wygląd. Nik na takich zlotach nie salutuje po niemiecku i nikt nie wywyższa znaków czy godeł niemieckich. Nie jesteśmy skinami. Interesuję się historią wydarzeń. To że akurat mnie interesuje strona niemiecka nie ma nic wspólnego z poparciem np. dla czynów i zamiarów pewnych, czy wszystkich niemców. Chcieli nas zgładzić i tylko idiota to pochwali. Jestem też modelarzem. IV na mistrzostwach świata. Mam nie naklejać i nie malować swastyk na niemieckim sprzęcie i mundurach? Wiem dokładnie że jest przepis zakazujący uzywania itd... Ale słusznie zauważono że w filmie, to dopiero jest propaganda. Od dziś nie oglądamy 4 pancernych i hansa. pozdro Kriss
Napisano
paweł_breslau :

Skrócony regulamin VII Międzynarodowego Zlotu Historycznych Pojazdów Wojskowych w Darłowie:

Na terenie Zlotu obowiązują wszelkie prawa Rzeczpospolitej Polskiej, zwłaszcza te dotyczące:
(...)
- absolutnego propagowania idei totalitarnych
- zakazu posiadania i pokazywania swastyk na pojazdach i mundurach
- zakazu publicznego pokazywania gestów kojarzonych z nazizmem lub innymi systemami totalitarnymi"

http://www.zlot.darlowo.info/zlot.php?nr=regulamin

My też wybieramy się na zlot. Od kilku lat jeżdżę (młodszy z wonsów) w mundurze starszego lejtnanta Armii Czerwonej. Nie widzę sęsu wprowadzania takiego zakazu dla ludzi odtwarzających konkretne osoby lub wiernie ubranych. Na większości radzieckich mundurów każdy guzik ma gwiazdkę z sierpem i młotem. Czy mam przeszywać guziki? Czy też mam ponaklejać na każdy jakieś nalepki? Na razie nie ma zakazu do radzieckich mundurów i cieszę się bardzo.
Ale osoby odtwarzające niemieckich żołnierzy też nie powinny mieć zakazu. Co innego PROPAGOWANIE i wykrzykiwanie totalitarnych haseł! Zakaz powinien dotyczyć wszelkich osób ubranych w radosną twórczość. Inne spodnie, bluza, czapka i do tego np. opaska ze sfastyką, czy faszystawskie orły. Toż to parodia. Albo polski mundur LWP i do tego radziecka furażerka. To już jest śmieszne, a nawet nie śmieszne tylko żałosne
do zobaczenia na Zlocie - Wons Młodszy.
Napisano
Witam WONS.
Dzięki za informację.Też uważam że to paranoja ale zobaczymy na zlocie.Mam nadzieję że się spotkamy i pogadamy jak przyjaciele a nie jak wrogowie ponad pół wieku temu,hehe.Do zobaczenia w Darłowie.
Pozdrawiam.
Paweł
Napisano
A ja myślę, że organizatorzy zlotu tylko się zabezpieczyli. Wprowadzając swoje prawa. A i tak nikt nie będzie zwracał, ani przestrzegał tych nakazów. Chodzi o to, że jak TVN pokaże was przechadzających się głównie niemców, organizatorzy zlotu powiedzą, że oni wprowadzili sankcję.

A ogólnie co do zlotu Darłowo, niestety pojadę na ten zlot, ale osobiście uważam, że to dno !!! Żadnej rekonstrukcji. Tylko pijani goście na jakiś uazach". I wkółko jeżdźą po jakieś durnej patelni". Zamiast zaprosić prawdziwych kolekcjonerów i zrobić jakąś dobrą imprezę. Przykładem niech będzie Piknik w Warszawie 18 Czerwca.

W Darłowie można byłoby zrobić naprawdę dobrą imprezę. Pole ogromne do rekonstrukcji, można użyć pojazdów.
Dostęp do morza. Rekonstruję amerykana z WW2. Można byłoby zrobic desant na plaży.

Pomysłów można byłoby znaleźć jeszcze więcej.

Ale czy będzie coś nowego wtym roku na Darłowie?
Myślę, że nic się niezmieni, a zostanie tylko wprowadzona barieria dla nas. Tą barierą jest zakaz używania symboli.
Napisano
Ja uważam, że organizatorzy zlotu postąpili słusznie. Za hailowanie i podnoszenie ręki powinno być także natychmiastowe i przymusowe wyrzucenie ze zlotu. Bo debili nie brakuje. Np. na stronie zlotu w Boryszynie jest zdjęcie jednego kolesia (lub panny), która wygląda tak:
http://www.zlot.scholaris.pl/zlot2005/boryszyn2005parada/original/05boryszyn2005parada.jpg

Nie podoba mi się coś takiego...
Napisano
Witam
tak sie sklada ze znam wszystkich trzech umundurowanych osobiscie - i mozesz byc pewien, ze za nic w swiecie by nie zrobili takiego gestu!!!!
Co do pasarzerki, to sie nie wypowiadam,bo nie znam! Mysle jednak ze wzieli laske na doczepke" i tyle
poz Fall

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie