Skocz do zawartości

Żandarmeria

drag47

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam do Kolegów pytanie.Czym wyróżniała się przedwojenna żandarmeria od zwykłych żołnierzy?Czy tylko kolorem patek?
Ma może ktoś zdięcie żandarma?
Pozdrawiam
Napisano
Szeregowi żandarmerii od 1927 roku nosili buty typu kawaleryjskiego.W 39 otrzymali oznakę służbową noszoną przy wszystkich typach ubioru wojskowego. Znak żandarmrii miał wygląd gorejącej bomby" z godłem państwowym i numerem służbowym. Zastępował on legitymację służbową. W lipcu 39 roku wprowadzono do ubioru polowego czapkę polową a na kołnierzach kurtek i płaszczy barwy żandarmerii w formie psaków szkarłatno-żółtych.Ale chyba te barwy nie weszły do powszechnego użycia przed wybuchem wojny.
Napisano
Może tymczasem zalinkuję coś takiego:

http://www.wne.uw.edu.pl/pracownia_informatyczna/wrylski/odznaki/grylewicz_int/65b.jpg

To jest współczesna odznaka ŻW KOW, ale w jej skład wchodzi mniej-więcej przedwojenny Znak Żandarmerii - gorejąca bomba z Orłem. Według stosownego rozkazu (nr 1 z 12 I 1939) litera Ż" na piersiach Orła miała być złota, a reszta odznaki z białego metalu oksydowanego.

Nietypowy był sposób jej noszenia - wisiała na łańcuszku, przyczepianym do przyszytego pod kołnierzem kółeczka. Numer służbowy był wybity na rewersie i w myśl rozkazu zastępował papierową legitymację.
Napisano
Dodam jeszcze, że podobno kilka dni temu ukazała się monografia polskiej żandarmerii z okresu międzywojennego. Na oczy jej jeszcze nie widziałem, więc nie wiem, kto jest autorem, ani kto wydał, ale na pewno jest już w sprzedaży.

Może się tu odezwie ten, który mi sprzedał tę informację i poinformuje szerzej :-)
Napisano
Wywolany do tablicy" przez kolege sgh informuje, ze kilka dni temu ukazala sie praca Grzegorza Ratajczyka pt: andarmeria Wojska Polskiego II Rzeczypospolitej" wydana przez Dom Wydawczniczy Duet. W ksiazce omowiona jest historia zandarmerii w latach 1914 - 1939 (okres 1914-1918 skrotowo)wraz z opisem jej udzialu w kampanii wrzesniowej. W pracy scharakteryzowany jest tez mundur zandarma oraz przedstawiony jest rysynek znaku zandarmerii o ktorym byla tu juz mowa.
Napisano
Tu jest stronka o naszej ŻW (historia ,organizacja,i miesca stacionowania w IIRP
http://www.zw.wp.mil.pl/
notabene 13.06.2005 mija rocznica 15 powołania ŻW w III RP.
Pozdrawiam !
Napisano

Znak zandarmerii prosto z rozkazu wprowadzajacego Dziennik Rozkazow MSWojsk 1/1939 poz 3 (z 12/1/1939). Pitt34 napisal wszystko co trzeba na temat tej odznaki. Raczej watpie ze weszla w uzytek. Rozkaz wprowadzajacy zostawil ustalenie sp[osobu nadawania znaku Dcy Zandarmerii, i jak dotad nie napotkalem sie na szlak by sprawa dalej poszla. Oczewiscie, jako modelarz bardzo bym chcial zeby ktos udowodnil ze bylo imnaczej :).

Zardarmi wyrozniali sie pozatym zoltymi sznurami naramiennymi (z lewej strony). W 'akcji' wyrozniali sie rowniez torba zandarmska przewieszona przez lewe ramie. Torba zawierala (w 1930, ale chyba niewiele sie zmienilo do 1939) portfel zandarmski z notatnikiem i ksiazeczkami sluzbowa i inwigilacyjna (co w tych ksiazeczkach pisano i jak wygladaly nie wiem, a bardzo bym chcial wiedziec!); kajdanki w woreczku plociennym, pieczatka do laku, lak, swieczka i pudelko zapalek, 10 metrow sznurka, metr tasmowy, opatrunek osobisty, recznik i mydlo (czyzby torba zastepowala chlebak?). Poza tym zandarm mial na sobie gwizdek sygnalowy, latarke elektryczna (zawieszona na drugim od gory guziku kurtki/plaszcza, zegarek, noz skladany, olowek chemiczny z ochraniaczem.

Napisano

Tu widac sposob noszenia nowego znaku zandarmerii.

Jezeli komus bardzo zalezy na tym rozkazie z zalacznikami, chetnie sluze, dajcie znac na priva.

Krzysztof

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie