Skocz do zawartości

co robic z wermachtem???

maxim026

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
mam pytanko jadno bylem sobie w pewnej wiosce na lubelszczyznie i rozmawialem ze starszymi osobami ,powiedzieli mi troszeczke ciekawych zeczy a najciekawsza jest to jak chowano niemieckich szwejow .cyt KOPALISMY GLEBOKIE DOLY NA DNO TYCH DOLOW WZOCALISMY CIALA SZWABSKIE NA NIE ZDECHLE KONIE I ZASYPYWALISMY TO PIACHEM . " malo tego dowiedzialem sie o takich 4 miejscach, na dzien dzisiejszy jest to pole i rosnie sobie owies. nikt nic nie zrobil z tym fantem ;( drodzy panstwo co wy na to.
Napisano
Niemcy przed wrzuceniem do dołka byli najczęściej ograbiani przez miejscową ludność ze wszystkiego szczególnie w małych wioskach rozbierali ich do naga w każdym razie w moich stronach tak to bywało. Mój dziadek w czasie wojny jako 10 latek był świadkiem takich grabieży.
Napisano
enes podszedles do tego jak goscie ktorzy kopia na cmentarzach tylko fanty a czlowiek sie pyta co ma zrobic z resztkami ludzkimi ble nie ladnie enes
Napisano
witam.
mysle że poruszony temat ma również uwarunkowania regionalne . Jestem z zachodniopomorskiego gdzie te sprawy nie stoją tak drastycznie.Ale równoczesnie pracuję z chłopakiem z Zamojszczyzny który na moje zainteresowanie problematyką wermachtu itd, patrzy z niejakim zdziwieniem. Dla niego ocena żołnierzy tej armii jest jednoznacznie negatywna -takie odebrał wychownie.
Napisano
zdechłe konie to proceder znany juz od 1sej wojny swiatowej. na wiekszosc takich polowych mogił, czy w miejscach gdzie chowano amunicje bądz broń, na wierzch rzucano zdechłe konie.
raz - podo, azeby miejscowi nie rozgrzebywali
dwa - zeby przyspieszyc proces rozkładu
Napisano
tak panowie macie racie wlasnie wrocilem z rozmowy z jednym kombatantem co walczyl z niemcami z tej miejscowosci . mowil ze chowano ich nagich . on sam osobiscie ma dozo blaszek z tych trupow i ma mi pokazac, ma mi pokazac gdzie byly potyczki i gdzie niemcy mieli swoje punkty dowodzenia . wie podobno gdzie jeden z oficerow zakopal mapy sztabowe calej lini obrony rzeki BUG od Twierdzy Brzeskiej po Janow Podlaski . mam nadzieja ze ta sprawa z tym kombatantem dojdzie do skotku i bede mial co kopac?
Napisano
Mimo wszystko nale|y im si chocia| miejsce w statystykach i rejestrach. A moze ktos nadal czeka na informacje o miejscu pochowania ojca, dziadka, me|a... Pozwól zajac sie tym odpowiednim organizacja. (pamiec" itp.)
Spisz wszystkie dane z niesmiertelników, jezeli nie jestes w stanie posiasc ich na wlasnosc.
Poszukaj na forum, byly nr. telefonów itp. do takich fundacji.
Pozdro.
Janusz
thunder33@op.pl
Napisano

A jezeli chodzi o takie historyjki:
Calkiem niedawno obok Janowa (czewa), w trakcie prac ziemnych odkopano szczatki ludzkie. Zaraz pojawily sie babulenki i sie zaczelo :)
Wiec:
Kiedy niemiaszki zwialy przed ruskimi, jeden w jakis sposób sie zawieruszyl. Byl juz bez broni itp. Chyba chcial sie poddac.
Ruskim spodobaly sie jego buty, wiec dostal kulke :/
Miejscowi rozebrali go do naga i zostawili. A ze jeszcze dychal, to poszli do ruskich z prosba o zalatwienie tej sprawy, co ruscy z checia uczynili.
No i lezal sobie tak do wieczora, a ze kobiety gorszyly sie na widok niemieckiego narzadu, zaciagnieto go nieopodal i plytko pogrzebano.

Napisano
i uczynie tak jak tylko dorwe te niesmiertelniki to porobie fotki i puszcze je na forum. jak mi pomozecie to moze pare rodzin dowie sie gdzie leza ich bliscy.
Napisano
panowie ostatnio jak bylem w lesie to wykopalem szczatki ludzkie ale byly niekomplenne czaszka byla polamana i to musialo byc swieze kopanko przedemna . a w okopie gdzie go znalazlem saperke i kawalek paska , to mnie troszeczke zdziwilo wienc przejechalem swoim miraklem i cos zapiszczalo ,, zaczelem powoli kopac wyszedl jeden pocisk do mozdzieza i pare lusek a obok lezala mala kosc koloru zolto-brazowego z ciekawosci czystej kopnelem glebiej i wyszly kosci i polamana czaszka. fotke tego szkieletu wysylam .mms-em na swoj e-meil i za 20min go tu wstawiam .
Napisano
Witam
Ja z tych okolic też znam podobne opowieści.
Pod Malową Góra kilkunasu niemców zebrano z pola i pochowano w przydroznym rowie.
W Zalesiu znajomy robił chłopu jakis wykop, i jak określali jego granice to chłop mówił żeby tu a tu nie kopał bo tam zakopano niemieckiego generał, ale jak wcześniej pisano tylko w kalesonach.
pozdro
Napisano
berthie a moze masz jakies informacie ciekawe na temat tego regionu typu ZALESIE czy MALOWA G. albo tych okolic . jak cos to daj znac na topix.tytanium@op.pl

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie