maxim026 Napisano 10 Czerwiec 2005 Autor Napisano 10 Czerwiec 2005 mam pytanko jadno bylem sobie w pewnej wiosce na lubelszczyznie i rozmawialem ze starszymi osobami ,powiedzieli mi troszeczke ciekawych zeczy a najciekawsza jest to jak chowano niemieckich szwejow .cyt KOPALISMY GLEBOKIE DOLY NA DNO TYCH DOLOW WZOCALISMY CIALA SZWABSKIE NA NIE ZDECHLE KONIE I ZASYPYWALISMY TO PIACHEM . " malo tego dowiedzialem sie o takich 4 miejscach, na dzien dzisiejszy jest to pole i rosnie sobie owies. nikt nic nie zrobil z tym fantem ;( drodzy panstwo co wy na to.
Enes Napisano 10 Czerwiec 2005 Napisano 10 Czerwiec 2005 Niemcy przed wrzuceniem do dołka byli najczęściej ograbiani przez miejscową ludność ze wszystkiego szczególnie w małych wioskach rozbierali ich do naga w każdym razie w moich stronach tak to bywało. Mój dziadek w czasie wojny jako 10 latek był świadkiem takich grabieży.
obert8 Napisano 10 Czerwiec 2005 Napisano 10 Czerwiec 2005 enes podszedles do tego jak goscie ktorzy kopia na cmentarzach tylko fanty a czlowiek sie pyta co ma zrobic z resztkami ludzkimi ble nie ladnie enes
maxim026 Napisano 10 Czerwiec 2005 Autor Napisano 10 Czerwiec 2005 ja tam swojej saperki niewsadzilem ale tam stalem ;)wlasnie co zrobic.
koenigtiger Napisano 10 Czerwiec 2005 Napisano 10 Czerwiec 2005 witam.mysle że poruszony temat ma również uwarunkowania regionalne . Jestem z zachodniopomorskiego gdzie te sprawy nie stoją tak drastycznie.Ale równoczesnie pracuję z chłopakiem z Zamojszczyzny który na moje zainteresowanie problematyką wermachtu itd, patrzy z niejakim zdziwieniem. Dla niego ocena żołnierzy tej armii jest jednoznacznie negatywna -takie odebrał wychownie.
maxim026 Napisano 11 Czerwiec 2005 Autor Napisano 11 Czerwiec 2005 wermach to wermacht ale to takze ludzie i nalezy im sie chociasz jakis krzysz no bo tak by bylo chtba na miejscu
Frozzer Napisano 11 Czerwiec 2005 Napisano 11 Czerwiec 2005 zdechłe konie to proceder znany juz od 1sej wojny swiatowej. na wiekszosc takich polowych mogił, czy w miejscach gdzie chowano amunicje bądz broń, na wierzch rzucano zdechłe konie. raz - podo, azeby miejscowi nie rozgrzebywalidwa - zeby przyspieszyc proces rozkładu
maxim026 Napisano 11 Czerwiec 2005 Autor Napisano 11 Czerwiec 2005 tych zbiorowych mogil jest dosc dozo w tym rejonie jakies 2 miesiace temu wykopano 4 zolnierzy niemieckich w mundorach ale bez opozadzenia ,
maxim026 Napisano 11 Czerwiec 2005 Autor Napisano 11 Czerwiec 2005 ubenfurer zapytaj sie dzietka kto go ogolocil to moze jakies fanty zostely po tym szwejku;@
ubenfurer Napisano 11 Czerwiec 2005 Napisano 11 Czerwiec 2005 O kurka o tym nie pomyślałem .Pewno Jakieś szweje z wiochy .Ciekawe czy jeszcze żyją?.:)
maxim026 Napisano 11 Czerwiec 2005 Autor Napisano 11 Czerwiec 2005 tak panowie macie racie wlasnie wrocilem z rozmowy z jednym kombatantem co walczyl z niemcami z tej miejscowosci . mowil ze chowano ich nagich . on sam osobiscie ma dozo blaszek z tych trupow i ma mi pokazac, ma mi pokazac gdzie byly potyczki i gdzie niemcy mieli swoje punkty dowodzenia . wie podobno gdzie jeden z oficerow zakopal mapy sztabowe calej lini obrony rzeki BUG od Twierdzy Brzeskiej po Janow Podlaski . mam nadzieja ze ta sprawa z tym kombatantem dojdzie do skotku i bede mial co kopac?
idiota Napisano 11 Czerwiec 2005 Napisano 11 Czerwiec 2005 Mimo wszystko nale|y im si chocia| miejsce w statystykach i rejestrach. A moze ktos nadal czeka na informacje o miejscu pochowania ojca, dziadka, me|a... Pozwól zajac sie tym odpowiednim organizacja. (pamiec" itp.) Spisz wszystkie dane z niesmiertelników, jezeli nie jestes w stanie posiasc ich na wlasnosc. Poszukaj na forum, byly nr. telefonów itp. do takich fundacji.Pozdro.Januszthunder33@op.pl
idiota Napisano 11 Czerwiec 2005 Napisano 11 Czerwiec 2005 A jezeli chodzi o takie historyjki:Calkiem niedawno obok Janowa (czewa), w trakcie prac ziemnych odkopano szczatki ludzkie. Zaraz pojawily sie babulenki i sie zaczelo :)Wiec: Kiedy niemiaszki zwialy przed ruskimi, jeden w jakis sposób sie zawieruszyl. Byl juz bez broni itp. Chyba chcial sie poddac. Ruskim spodobaly sie jego buty, wiec dostal kulke :/Miejscowi rozebrali go do naga i zostawili. A ze jeszcze dychal, to poszli do ruskich z prosba o zalatwienie tej sprawy, co ruscy z checia uczynili. No i lezal sobie tak do wieczora, a ze kobiety gorszyly sie na widok niemieckiego narzadu, zaciagnieto go nieopodal i plytko pogrzebano.
drag47 Napisano 11 Czerwiec 2005 Napisano 11 Czerwiec 2005 Witam.Janusz gdzie tego niemiaszka wykopano?pozdrawiam
maxim026 Napisano 11 Czerwiec 2005 Autor Napisano 11 Czerwiec 2005 i uczynie tak jak tylko dorwe te niesmiertelniki to porobie fotki i puszcze je na forum. jak mi pomozecie to moze pare rodzin dowie sie gdzie leza ich bliscy.
maxim026 Napisano 11 Czerwiec 2005 Autor Napisano 11 Czerwiec 2005 panowie ostatnio jak bylem w lesie to wykopalem szczatki ludzkie ale byly niekomplenne czaszka byla polamana i to musialo byc swieze kopanko przedemna . a w okopie gdzie go znalazlem saperke i kawalek paska , to mnie troszeczke zdziwilo wienc przejechalem swoim miraklem i cos zapiszczalo ,, zaczelem powoli kopac wyszedl jeden pocisk do mozdzieza i pare lusek a obok lezala mala kosc koloru zolto-brazowego z ciekawosci czystej kopnelem glebiej i wyszly kosci i polamana czaszka. fotke tego szkieletu wysylam .mms-em na swoj e-meil i za 20min go tu wstawiam .
maxim026 Napisano 11 Czerwiec 2005 Autor Napisano 11 Czerwiec 2005 oto i ten niekompletny szkielecik . fotka jest mala bo z telefonu pstrykana .
idiota Napisano 11 Czerwiec 2005 Napisano 11 Czerwiec 2005 Niemiaszka wykopano w Piasku niedaleko remizy strazackiej
maxim026 Napisano 11 Czerwiec 2005 Autor Napisano 11 Czerwiec 2005 A TEGO WYKOPANO W JEDNYM Z OKOPOW I JEST NAJPRAWDOPODOBNIEJ RUSEK BO I GUZICZEK BYL ZE 2 METRY DALRJ
mac Napisano 11 Czerwiec 2005 Napisano 11 Czerwiec 2005 Co robic z wermachtem?? Ja tak to robię:http://www.eksploracja.hosted.pl/forum/viewtopic.php?t=580&start=0
Dziki Napisano 12 Czerwiec 2005 Napisano 12 Czerwiec 2005 Maxim mam nadzieję, że powiadomiłeś kogo trzeba, a nie tylko fotki ludzkich szczątków na własny użytek pstrykasz.
berthie Napisano 13 Czerwiec 2005 Napisano 13 Czerwiec 2005 WitamJa z tych okolic też znam podobne opowieści.Pod Malową Góra kilkunasu niemców zebrano z pola i pochowano w przydroznym rowie. W Zalesiu znajomy robił chłopu jakis wykop, i jak określali jego granice to chłop mówił żeby tu a tu nie kopał bo tam zakopano niemieckiego generał, ale jak wcześniej pisano tylko w kalesonach.pozdro
maxim026 Napisano 13 Czerwiec 2005 Autor Napisano 13 Czerwiec 2005 berthie a moze masz jakies informacie ciekawe na temat tego regionu typu ZALESIE czy MALOWA G. albo tych okolic . jak cos to daj znac na topix.tytanium@op.pl
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.