janek5 Napisano 10 Czerwiec 2005 Autor Napisano 10 Czerwiec 2005 Witam!Poszukuje wszelkich informacji na temat 19 pułku piechoty im. Odsieczy Lwowa, który wchodził w skład załogi przedmościa płockiego w '39r. Za wszelkie informację bardzo dziękuję!Pozdrawiam Janek!!!
dzava Napisano 10 Czerwiec 2005 Napisano 10 Czerwiec 2005 Cześć mój nieżyjący ojciec był zołnierzem tego pułku i uczestnikiem walk w rejonie Włocławka i Płocka ( w zasadzie Radziwia), tam dostał się do niewoli niemieckiej, udało mu sie uniknąc rozstrzelania na polu bitwy, co stosowali Niemcy podczas walk na pierwszej linii.Co interesuje cię konkretnie? Z tego co wiem nie ma ksiażki wprost na temat tego pułku, trzeba szukać w różnych książkach i artykułach. Napisz co konkretnie
sqh Napisano 10 Czerwiec 2005 Napisano 10 Czerwiec 2005 Trochę informacji można znaleźć w dziele zbiorowym 5. Dywizja Piechoty w dziejach oręża polskiego", Pruszków 1997, oraz w prof. Juszkiewicza Walki o przedmościa Różan, Pułtusk, Płock", Warszawa 1992.Do 1939 pułk stacjonował oczywiście we Lwowie, a konkretnie na tamtejszej Cytadeli.
dzava Napisano 11 Czerwiec 2005 Napisano 11 Czerwiec 2005 Szukaj w:5 Dywizja Piechoty, Pruszków 1997,K.Ciechanowski, Armia „Pomorze, 1982, dwa artykuły w czasopismach (!) b. oficera taktycznego pułku:M. Matiakaszwili, Obrona rzeki na szerokim froncie na tle działań 19 pp w 1939 r. [w:] Przegląd Piechoty, nr 7, 1947;Matiakaszwili, Z działań 19 pp pod Płockiem, [w:] Wojskowy Przegląd Historyczny, 1977, nr 4, s. 336-346.także:K. Satora Opowieści wrześniowych sztandarów, [w:] Wrocławski Tygodnik Katolicki, 1970 nr 53, WTK, 1972 nr 18 s. 6-7. Sztandar 19 pp przetrwał wojnę. W 1971 roku dzięki staraniom żołnierzy 19 pp trafił do Muzeum Wojska Polskiego. Od strony przeciwnika jest jedno opracowanie gdzie są fragmenty walk pod Płockiem (w j. niemieckim): G. Dieckhoff, 3 Infanterie-Division, 3 Infanterie Division, 3 Panzergrenadier-Division, Cuxhaven, 1960. Jak jeszcze coś znajdę do dodam. Pozdrawiam
dzava Napisano 11 Czerwiec 2005 Napisano 11 Czerwiec 2005 Zobacz również:Józef Wiesław Dyskant, Oddział WydzielonyWisła", Warszawa 1982. Ksiazka poświęcona jest Flotylli Wiślanej MW, która czasowo podporzadkowana była ppłk Sadowskiemu dowódcy 19 pp w czasie walk o przedmościa Włocławek i Płock.A propos janek 5 mieszkasz w rejonie Radziwia lub Dobrzykowa?
janek5 Napisano 11 Czerwiec 2005 Autor Napisano 11 Czerwiec 2005 Witam!Dzięki za wszystkie namiary.Oczywiście prosze o jeszcze! A co do opisów walk przeciwnika to również jest to bardzo interesujące,nie wiecie czy są jakieś tłumaczenia?Dzava jestem z Płocka.P.s. Interesują mnie wogóle walki pod płockiem!Pozdrawiam Janek!
J-23 Napisano 12 Czerwiec 2005 Napisano 12 Czerwiec 2005 o walkach pod Płockiem znajdziesz też we wspomnieniach o 24pp, (niewiele tego) Na straconych pozycjach" A.Sałacki, MON 1989
dzava Napisano 12 Czerwiec 2005 Napisano 12 Czerwiec 2005 Janek nie bez powodu pytałem o to gdzie mieszkasz? wiem że w Dobrzykowie na cmentarzu parafialnym jest duża kwatera zołnierzy 19 pp, którzy polegli w walkach nad Wisłą. Wśród nich prawdopodoobnie jest mogiła amunicyjnego mojego ojca, który był celowniczym rkm. Gdybyś wybierał się w tamten rejon i mógł przepatrzeć tą kwaterę (po nazwiskach) byłbym wdzięczny. Pisałem z prośbą do miejscowej parafii - ale mnie olali, pisałem do miejscowej szkoły która zdaje nosi imię pułku - efekt taki sam...
janek5 Napisano 12 Czerwiec 2005 Autor Napisano 12 Czerwiec 2005 Witam!Jasne dzava jeśli będęw okolicy podjade. Szczerze byłem raz na cmentarzu w Dobrzykowie i nie znalazłem tych kwater ale wiem że są tam gdzieś napewno! Podaj nazwisko i jeśli masz może coś na powyższy temat to będę b. wdzięczny!Jak chcesz pisz na maila: janczar5@op.plPozdrawiam Janek!!
janek5 Napisano 13 Czerwiec 2005 Autor Napisano 13 Czerwiec 2005 Witam!Dzava wielkie dzięki!Pisałeś wcześniej o artykułach Matikaszwili - masz może jakieś skany bo nie moge nigdzie ich znaleść?Tak przy okazji może ma ktoś informacje na temat jakichś działań w okolicach Płocka w '45. Były jakieś walki???Pozdrawiam Janek!
dzava Napisano 14 Czerwiec 2005 Napisano 14 Czerwiec 2005 Janek sorry ale nie mam skanera, ale mam w wersji ksero kilka materiałów dot.19 pp. Daj adres na emila ochal@lanx.pl to ci wyslę ksero.Rozumiem, że bardziej interesują cię walki pod Płockiem niż sam 19 pp Odsieczy Lwowa, ale gdyby to jest jeszcze jeden artykuł:Wojenne dziej sztandaru 19 pułku piechoty [w: Expres wieczorny, 1970, nr 115 s.4.Fragmenty znajdziesz także w St. Sławiński, Od Borów Tucholskich do Kampinosu,Warszawa 1977. Fragment wspomnień oficera łącznikowego 27 DP podczas działań w 1939 r.s. 196-200, 213-215, 218.a historia pułku zawarta jest w:Wł. Hujda "Zarys historii wojennej 19 pułku piechoty Odsieczy Lwowa 1918-1920, Warszawa 1930. Nie wiem czy wiesz ale dwa bataliony 19 pp zostały (marszowy dc-a mjr Otton Blutreich i improwizowany d-ca mjr Majewski) zostały zmobilizowane w lwowskiej cytadeli i weszły w skład obrony Lwowa. Pozdrawiam syn żołnierza
zbibal76 Napisano 30 Czerwiec 2006 Napisano 30 Czerwiec 2006 Dzava - jeżeli dalej interesują cię nazwiska żołnierzy pochowanych na cmentarzu w Dorzykowie daj znać, byłem tam niedawno, mam zdjęcia tablic z nazwiskami. Pochowano tam 306 żołnierzy z 19pp, 51pp, 61pp, większość to n". Mogiły żołnierzy 19pp są jeszcze w Gąbinie, Łącku i Radziwiu.
stifz Napisano 30 Czerwiec 2006 Napisano 30 Czerwiec 2006 Witam.Dla zainteresowanych historia 19 PP we wrzesniu 1939 r. polecam wspomnienia F.Wankiewicza Wrzesień podchorążego" wyd. MON. Autor byl pchor. 19 PP i walczyl pod PlockiemPozdrawiamStefan
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.