Skocz do zawartości
  • 0

zagadka kilkunastu lat

garbaty

Pytanie

Napisano

Panowie przed kilkunastu laty znalazlem cos takiego,jakis talizman lub cos w tym rodzaju.Chyba mosiadz,okolo 3cm srednicy z uszkiem na lancuszek.W srodku cztery male karteczki z napisami B.Andreae S.Stanisl.E.M. S.Joan.Nep.M. Bobolae i cos podobnego do konfetti.Cala ta zawartosc zapieczetowana pieczecia z herbem (nie czytelna).Od lat nie mam pojeia co to takiego.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie przed kilkunastu laty znalazlem cos takiego,jakis talizman lub cos w tym rodzaju.Chyba mosiadz,okolo 3cm srednicy z uszkiem na lancuszek.W srodku cztery male karteczki z napisami B.Andreae S.Stanisl.E.M. S.Joan.Nep.M. Bobolae i cos podobnego do konfetti.Cala ta zawartosc zapieczetowana pieczecia z herbem (nie czytelna).Od lat nie mam pojeia co to takiego.

Napisano
Gdzie tam miłosny. To religijny fant. Masz tam karteczki ze świętymi: św. Jan Nepomucen, św. Stanisław, i chyba Andrzej Bobola
Napisano
Według mnie medalion został zrobiony z myślą o zastosowaniu jako relikwiarz ,wskazują na to na to elementy zdobnicze charakterystyczne dla przedmiotów liturgicznych.
pzd

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie