Skocz do zawartości

Wrzesień 1939 w polskim obiektywie

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 435
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano

Może nie do końca polski obiektyw, bo prawdopodobnie zachodniego reportera - ale fotka jak najbardziej wrześniowa i wojenna: 11.IX.1939 - gdzieś w Polsce - obsługa działa przy pracy z amunicją. Chyba przy pelotce 40mm.

Źródło: GettyImages.com

• 2 months later...
Napisano
bolas
To prawie na pewno plot 40mm
skrzynki na 12 szt naboi w papierowych tubach (środkowy i lewy chyba mają te tuby w ręku), a prawy trzyma łódkę aluminiową (chyba 1 łódka na 1 skrzynkę)na 4 szt naboi z założonymi 3 szt.
Napisano

Witam, zauważyłem ten wątek i postanowiłem się dołączyć. Przepraszam, że zdjęcia są smutne", ale innych nie znalazłem.

Źródło: Kronika Dziejów Polski
Napis pod zdjęciem: Jeńcy polscy po bitwie nad Bzurą

Napisano

Źródło: Kronika II Wojny Światowej
Napis pod zdjęciem: Delegacja polskich parlamentariuszy w rozmowie z oficerem Wehrmachtu, kampania wrześniowa 1939

Napisano

Źródło: Armia Poznań 1939
Napis pod zdjęciem: Delegacja polska wyznaczona do omówienia warunków kapitulacji Warszawy ( na pierwszym planie gen. Kutrzeba)

Napisano
Bardzo fajne fotki, ale żadna nie w temacie ... :)
Chodzi o zdjęcia zrobione przez naszych, a nie naszym przez Niemców (Lwów i 2x Wa-wa). A jak już przez naszych to podczas Września 1939, a nie przed wybuchem wojny (kolarze).
Napisano

Nie wiem, czy to zdjęcie już było:

Zdjęcie z albumu Armia Poznań 1939" P. Bauera i B. Polaka, podpisane następująco:

Major Kazimierz Chłapowski żegna się z żołnierzami swojego 15 p. uł. (zdjęcie wykonano 28 września w Warszawie)"

Napisano
Fotka zamieszczona w temacie Wrzesień 1939 Bitwa pod Pszczyną" przez kol. Piokwi1970:

http://img.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum21/1_copy225.jpg
Napisano
2 takie wywołane zdjęcia znajdują się w tym wątku forum. Jedno z nich pochodziło z jakiejś aukcji wystawione przez niemieckiego sprzedawcę, drugie przedstawia niemieckich pilotów w polskiej niewoli, chociaż mi osobiście wygląda to na propagandowy chwyt Goebbelsa. Pzdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie