Skocz do zawartości

Wrzesień 1939 w polskim obiektywie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
DWAJ LOTNICY RZESZY W WARSZAWIE
Podczas ataku na polska stolice, ci dwaj nazistowscy lotnicy zostali zerstrzeleni, a w rezultacie obaj ranni. na fotografii obroncy Warszawy pomagaja zalozyc (daja? zabieraja? - nie jestem lingwista!) buty jednemu z jencow.
  • Odpowiedzi 435
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Polska Wschodnia. Rejon Kowla. Przygotowania do startu jednej z ostatnich ocalałych maszyn, samolotu łącznikowego typu PWS-26. Z książki Piekałkiewicza Polski wrzesień"

Napisano

Myślę, że to w polskim obiektywie. Żołnierze w pełnym umundurowaniu, pasy na swoim miejscu - nie są to jeńcy. Kuchnia polowa na jakimś podwórku, szyby w oknie zaklejone paskami papieru lub taśmy, więc zdjęcie zrobione chyba w czasie walk w 1939 r. Foto z Allegro.

Napisano
Ciekawa fotka. Również mi na wrześniowe wygląda. Szyby zaczęto zaklejać chyba na 1-2 dni przed 1 września, takze w najgorszym razie zdjecie pochodziłoby z końcówki sierpnia, ale z kolei ta kuchnia polowa umieszczona gdzieś na środku podwórka kamienicy również nie wskazuje również raczej na warunki pokojowe.
Napisano

Kopanie umocnień w Warszawie we wrześniu 1939 r. Na zdjęciu widoczny jest filmujący amerykański dziennikarz Jules Bryan i polski żołnierz po lewej stronie.

Napisano
Witam.
Przejrzałem pokaźną galerię zdjęć w tym watku i spotrzegłem 3 ciekawe szczegóły.

1. Zdjęcie z 2006-09-09 15:05:00 przedstawia barykadę na Saskiej Kępie w Warszawie na skrzyżowaniu ul. Francuskiej (za obiektywem) z ul. Zwycięzców (poprzeczna, Wisła w prawo). W barykadę były wbudowane 2 armaty Schneidera 75 mm, które stały po kapitulacji na chodnikach (zachowały się zdjęcia).

2. Zdjęcie z 2006-06-09 15:54:00 przedstawiające człowieka filmującego zostało zrobione prawdopodobnie na pl. Narutowicza w Warszawie (skrzydło akademika widoczne po lewej) w kierunku wylotu ul. Grójeckiej na płd-zach.

3. Na zdjęciu ze Lwowa moim zdaniem widać nie tylko polskich ale też sowieckich żołnierzy (dwóch panów przy prawym skraju zdjęcia).

pozdrawiam
stifz
  • 2 weeks later...
Napisano

Dzięki za uwagi. Nowy Świat w Warszawie po 25 września. Na pierwszym planie żołnierz.Te i wszystkie następne zdjęcia pochodzą z książki Alarm dla Warszawy" Mariana Drozdowskiego

Napisano

Mały, ale ciekawy wyjątek od reguły zgodnie z którym zamieszczamy tu fotki przedstawiających żołnierzy polskich we wrześniu 1939 r. Wyroki fikcyjne.

• 3 weeks later...
  • 1 month later...
Napisano
Nie pozwólmy, aby ten wątek obumarł!:)
Może ktoś ma i mógłby wstawić kadry z filmu nakręconego przez Bryana w oblężonej Warszawie. Sporo ich jest w filmie Gdziekolwiek jesteś panie prezydencie". Pozdrawiam
  • 2 weeks later...
Napisano
A oto 93 kadr z filmu Gdziekolwiek jesteś panie prezydencie". Napewno pomylilem pare kadr z filmem ale kolekcja jest okazala i ciekawa. Niestety sa wieksze niz 100kb wiec spakowalem je Winrarem i wrzucilem na ten serwer. Zapraszam do sciagania.

www.rapidshare.com/files/49964017/93_Kadry.rar
  • 7 months later...
Napisano

Defilują żołnierze 6. psp. 1. drużyna 6. kompanii 2. batalionu. Wprawdzie 1939 rok, ale jeszcze nie wojna.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie