Skocz do zawartości

Zdjęcie naszego samolotu część 3

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 351
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Bardzo ciekawe zdjęcie.
Widać na nim gen.Rayskiego podczas pokazów polskich samolotów w Nowim Sadzie dla lotnictwa Jugosławii. Zdjęcie zrobiono 1 września 1934 roku. Za generałem widac samolot PZL P7a nr 6.119, który 18.09.1934 uległ katastrofie podczas pokazów stronie jugosłowiańskiej.

Pzdr
Bodziu

Napisano
Zdjęcie z Nowego Sadu nie mogło być zrobione 1 IX 1934 r. Rayski przyleciał do Jugosławii dopiero 10 IX (i to do Belgradu).
Samo zdjęcie bardzo mnie interesuje. Można zapytać skąd jest?
Napisano

?

Zdjęcie P7 jest z ebaya, nie pamiętałem o szczegółach tej prezentacji w Jugosławii. Napisałem to co było zamieszczone przy opisie zdjęcia na aukcji. Pewnie gdzieś im 0 uciekło, i stąd wyszedł 1 września.

Pzdr
Bodziu

Napisano
Pokazy w Nowym Sadzie były 11-go. ;-) A Rayski przyleciał do Jugosławii 9-go (nie 10-go jak napisałem - wtedy tylko dołączyła do niego reszta eskadry).
Dzięki za informację.
Napisano
Dlatego dałem znak zapytania, bo nie wiem, a było opisane, że polski. Może ktoś rozpozna. Nie jestem takim znawcą jak Ty, żeby wszystko rozpoznawać na pierwszy rzut oka. Może Ty rozpoznajesz, co to za samolot?

Pzdr
Bodziu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie