JanW Napisano 28 Maj 2005 Autor Napisano 28 Maj 2005 Na kanale Kino Polska mozna obejrzeć sporo polskich filmów wojennych. Może by tak przypomniec sobie , w jakich miastach były one kręcone, póki jeszcze sa jakieś informacje w pamięci. Np, gdzie kręcono Czterech pancernych, Kołobrzeg , itp. Pamiętam ,że jeden z filmów kręcono w Łagowie . Charakterystyczna jest wieża zamku joanitów. Nie pamietam niesty tytułu , ale na pewno grał w nim S. Mikulski. Z pewnością Koledzy nieraz rozpoznaja znajome miejscowości na filmie. Czekam na informacje.
J23 Napisano 29 Maj 2005 Napisano 29 Maj 2005 1.Gdzie jest generał" -Zamek Czocha, Leśna , Jelenia Góra.2.Skapani w ogniu"-Pilichowice,Zapora ,Siedlęcin. Pilichowicka,Wleń,Jelenia Góra,3.Dni oczyszczenia " Jelenia Góra,Zamek Chojnik.4.Gazda z Diabelnej" Jelenia Góra-Cieplice,Jeżów Sudecki,Góra Szybowcowa.5.Jak rozpętałem II wojne światową"Jelenia Góra, Dworzec PKP Jelenia Góra-Cieplice,Dworzec PKP szklarska Poręba - Górna.6.Prawo i pięść" drogi dojazdowe do Jeleniej Góry od strony Legnicy ( Od Kapeli)7.Gruby" Podgórzyn , Jelenia GóraTo tyle co pamiętam ,jak sobie coś przypomne to podam.Podane miejscowości brały udział w filmach jak i ich okolice.Bardzo czeto Jednostka KBW z Jeleniej Góry uczestniczyła ze sprzętem jako statyści.Dużo scen filmowych było kręconych na poligonie KBW w Jeleniej Górze.Informacja sprawdzona na podstawie rozmów z żyjącymi żolnierzami KBW.Pozdrawiam!
j35 Napisano 29 Maj 2005 Napisano 29 Maj 2005 Witam. Czterej..."-odcinek Rozstajne drogi"(Gustlik strzela z kotła)to kapliczka w Trzebnicy ,wylot na Wrocław. Popiół i diament" (zastrzelony partyjniak),to też ten teren. Kloss odc. z Beatą Tyszkiewicz to Wrocław. Pzdr.
JanW Napisano 29 Maj 2005 Autor Napisano 29 Maj 2005 Temat ciekawie sie rozkęca. 1.Przypominam sobie ,że Berlin z filmu Ostatnie dni powstał na poligonie [ ?] koło Łodzi. 2. Śluza z Czterech pancernych znajduje sie na kanale Augustowskim. Nie pamiętam znowu miejscowości.
J23 Napisano 29 Maj 2005 Napisano 29 Maj 2005 Nie pamietam tytułu tego filmu (grał tam też S.Mikulski),rzecz działa się w środowisku junaków Slużby Polsce , któży szkolili się na pilotów szybowcowych.Warsztaty szybowcowe-Jeżów Sudecki,hangary i wyciągarka dla szybowców oraz były obóz SP -Góra Szybowcowa.Może ktoś pamięta tytuł tego filmu ?
Olgierd J. Napisano 29 Maj 2005 Napisano 29 Maj 2005 Pierwszy start" (1950), reż. Leonard BuczkowskiŚluza z odc. XIV - Czerwona seria" to śluza Okole w Bydgoszczy. :))
zelig Napisano 29 Maj 2005 Napisano 29 Maj 2005 J23! Właśnie swoją wypowiedzią nt. Prawo i pięść" podważyłeś bardzo leciwy i starannie wypielęgnowany wątek: http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=91366:)
J23 Napisano 30 Maj 2005 Napisano 30 Maj 2005 Kolego zelig w tamtym watky też napisałem :A ja słyszałem iz część kadrów była robiona w rejonie Jeleniej Góry np. droga na Legnice przez Kapelę, jak i w Cieplicach w uzdrowisku.Ale czy to prawda to ręki bym nie dał.I nadal trzymam się tego.Nie wspominalem nigdy iż powstawały tam całe fimy.A co do KBW(chodzilo o ich udział w filmach kręconychz udziałem wojska na tych terenach) to w filmie Prawo i pięść"udział wojska jako statystów jest marginalny i nigdy nie twierdziłem ze powstał w calości w okolicach Jeleniej Góry.Pozdrawiam
Bohdan Napisano 30 Maj 2005 Napisano 30 Maj 2005 śluza z ,,Czterech pancernych'' to Bydgoszcz tak jak zalana Ritzen - rynek solny, most kierbedzia chyba tak jak w Zamachu to Toruń
roobert Napisano 30 Maj 2005 Napisano 30 Maj 2005 Czterej ..." scena wjazdu do Warszawy, gdzie rozbito RUDEGO" - Brzeg
kibic Napisano 31 Maj 2005 Napisano 31 Maj 2005 Dorzucę swoje ziarenko:) Piątka z ulicy Barskiej". Jedyne takie gruzowiska ostały się wówczas w Głogowie.
Jacek62 Napisano 31 Maj 2005 Napisano 31 Maj 2005 -Kolumbowie" - trochę skręcono w Warszawie na Woli i w Gdańsku w kościele św Jana. Potem zaginęła część kamiennego ołtarza, posądzono o to inteligentów, a więc ekipę i paru znanych aktorów. Było kiedyś w Polityce".- W ostatniej części Stawki..." grają Glory Glory i czarni studenci z zaprzyjaźnionych krajów Afryki przebrani za US Army wjeżdżają na Ostrów Tumski.
zelig Napisano 31 Maj 2005 Napisano 31 Maj 2005 [przy okazji] Załapałem się na czasy gdy kościół św. Jana był kompletnie nie pilnowany i przy odrobinie samozaparcia można było stamtąd wynieść nie tylko część ale i cały ołtarz. (plus inne fajne gadżety).Niesamowite miejsce. Klimat dopełniały wielkie skrzynie z ludzkimi kośćmi stojące na środku głównej nawy.[/koniec przy okazji]
sturmann Napisano 1 Czerwiec 2005 Napisano 1 Czerwiec 2005 Toruń - Prawo i pięść, Zamach - skok z mostu do Wisły, Czterej pazerni i pies - dojazd do mostu drogowego, jako Warszawa ;-), Rok wschodzącego słońca (bodajże tak ten film się nazywał)no i oczywiście Rejs!
Kaazek Napisano 2 Czerwiec 2005 Napisano 2 Czerwiec 2005 Stawka większa niż życie" - fragmenty czołówki wszystkich odcinków i jednocześnie pierwszego odcinka - łapanka, uciekający młody chłopak do którego strzela niemiecki żołnierz z pistoletu maszynowego (za ścianą z desek ukryty był kiosk Ruchu")- Pabianice.Pozdrawiam wszystkich - Piotrek
Jacek62 Napisano 2 Czerwiec 2005 Napisano 2 Czerwiec 2005 (też przy okazji) Również załapałem się na czasy gdy kościól św Janamiał te bezpowrotne klimaty. Niestety skrzyń z kośćmi już nie pamiętamponieważ byłem wtedy zafascynowany kośćmi pewnej studentki.Kierunek Berlin" i Czterej.." - na potrzeby tych filmów zbudowanow okolicach miasta Łodzi makietę bramy brandeburskiej w skali 1:???Znajomy pokazywał mi kiedyś zdjęcie: w/w obiekt, piechurzy, tankii on ze swoim trabantem - oczywiście wszystko w sepii.Pozdrawiam.
and_andrzej Napisano 2 Czerwiec 2005 Napisano 2 Czerwiec 2005 http://wroclaw.hydral.com.pl/test.php?obiekt=1225jak zwykle niezawodny we wrocławskich tematach Hydral" :)
whatfor Napisano 2 Czerwiec 2005 Napisano 2 Czerwiec 2005 Filmowy Berlin z Bramą Brandemburską - wykorzystany w kilku filmach - zbudowano w Aleksandrowie Łódzkim. Czytałem o tym dawno temu [chyba w Ekranie"]. Brama była mniejsza od oryginalnej. Może ktoś ma zdjęcia z planu wykonane w Berlinie"?
lufa Napisano 3 Czerwiec 2005 Napisano 3 Czerwiec 2005 Czterej.." ostatni odcinek tam gdzie ginie kpt. Pawłow to Twierdza Kłodzka podobno na ziemi pozostał jeszcze ślad po oficerze :P :P
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.