zyggy Napisano 23 Maj 2014 Share Napisano 23 Maj 2014 Czyli główne do KF było od strony pól antenowych przy czerpni powietrza. Jednak miałem rację. Pytanie tylko jak się tam dostać? Kto ma jakieś pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur14 Napisano 23 Maj 2014 Share Napisano 23 Maj 2014 gdy przyjezdzalem do swych krewnych w kolonii lomnickiej to jadac od strony wysokiej to juz w brynicy bylo widac te obiekty- z lewje strony kosciola bylo widac te 4 anteny BARS a z prawej caly drugi las anten podobny do piorunochronow. jak juz opisalem to mieszkam blisko olesna i bylem przy kladzeniu tego kabla przez wysoka laczacego te jednostki w szumiradzie i przyworach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba21-1991 Napisano 3 Czerwiec 2014 Share Napisano 3 Czerwiec 2014 Witam! Jestem z okolic Ciasnej koło Lublińca , tematyką Przywar i tego kompleksu interesuję się od około 1.5 roku ale dopiero teraz założyłem konto na forum. Chętnie wybrałbym się na zwiedzanie obiektów BARS i KF ale śledząc wątek widzę że wejścia na razie są iedostępne" ,chętnie podyskutuję na temat tych obiektów i dowiem się czegoś więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
urban44 Napisano 11 Czerwiec 2014 Share Napisano 11 Czerwiec 2014 W weekend jakies grubsze rybki (możliwe ze GROM) urządzili trening strzelecki.. W hangarze normalnie paliło się swiatło, na końcu worki z piskiem i heja a ostrej :) Do starego" znów można wpaść.. ktoś mu drzwi naprawił :) Ma ktoś może namiary (jakiekolwiek) na właściciela terenu?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyggy Napisano 12 Czerwiec 2014 Share Napisano 12 Czerwiec 2014 urban44, co rozumiesz przez 'stary'? Którędy do 'starego' można wniknąć? Kiedy byłeś tam ostatnio? Proszę nie mylić obiektów. Z obiektów zagłębionych mamy tam: 'stary'=KF, 'nowy'=BARS i obiekt naziemny czyli hangar=garaż. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
urban44 Napisano 12 Czerwiec 2014 Share Napisano 12 Czerwiec 2014 Chciałemn żeby było trochę tajnie :) ale oka. Stary to znaczy jedyny który był otwarty na dziko, koło hangaru. Byłem tam kiedyś. A w ostatni weekend przechadzając się po okolicy widziałem ze ktoś odgruzował króliczą norkę". Z moich wiadomości wynika ,że ten drugi obiekt kolo transformatorowni nigdy nie był otwarty po opuszczeniu terenu orze WP. W sensie na tyle dobrze go zalali bądź było w nim mniej cennych surowców i po prostu nie opłacało się tam wchodzić. Choć ostatnie sytuacje wskazują ,że nowy właściciel bardzo nie chce żeby ktoś tam wszedł. Może chce zostawić wszystko dla siebie jak ludziska o tym pozapominają. Aha proszę wyjaśnij mi skrót KF i czemu nazywasz to starym a bars nowym bunkrem? Pozdro !!! Wiesz może jakie znaczenie miał ten schron koło transformatorowni ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyggy Napisano 15 Czerwiec 2014 Share Napisano 15 Czerwiec 2014 Już wyjaśniam. NOWY to bunkier BARS czyli łączności troposferycznej ten, który miał te cztery maszty z antenami. Był on nowszy, później wybudowany od STAREGO. STARY obok stacji trafo wybudowany wcześniej miał anteny rozłożone w lesie, na polach antenowych i do tego antenę zapasową podziemną. KF to skrót od krótkofalowy, bo w takim paśmie miał pracować. Z tego co wiem nigdy nic nie nadawał, był w stałej gotowości na wypadek W. BARS pracował jako łączność na poziomie dowodzenia. Kto jest obecnym właścicielem tych obiektów tego nie wiem. Myślę, że Lasy Państwowe. Garaż / hangar obecnie jest używany jako strzelnica przez jakąś grupę osób w mundurach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
areko Napisano 16 Czerwiec 2014 Share Napisano 16 Czerwiec 2014 Do kolegi KRMNajlepszym przykładem rozdzielenia obiektu nadawczego i odbiorczego w ramach struktury tego samego węzła jest RCO Gdynia i RCN Rumia. Bo chyba raczej trudno byłoby operować mocą nadajnika rzędu 7kW w obrębię tego samego systemu antenowego.Prawdą jest, że polska część tej struktury w której skład wchodziły węzły 20x, nie posiadały rozdzielonych RCO i RCNW skład WŁ, których temat dotycz, wchodziły nie tylko stacje troposferyczne, ale również stacje pracujące w innym zakresie częstotliwości i o innym charakterze emisji fal. To, co zostało nazwane "centrum odbiorczym jest niczym innym, jak końcową stacją radioliniową WŁ SD pod Wilkocinem"Szanowny kolego, stację końcową to może mieć metro w Warszawie, a nie WŁ :)A będąc bardziej dokładnym, to stacją (urządzeniem) końcową może być tutaj telefon na biurku dowódcy PGW :)CO jest właśnie WŁ, który zabezpieczał łączność dla PGW z dowództwem w Legnicy.Jak wspomniałem, pracowałem na takim węźle 7 lat i pokuszę się o stwierdzenie, że mam lepszą wiedzę na temat struktury, składu i przeznaczeniu sprzętu, który znajdował się na takim węźle.Polecam zapoznać się z definicją czym jest WŁ i jakie zazwyczaj spełnia zadania.W przypadku WŁ o których mowa, to pewnie kolega wie, że zapewniały łączność głównie na szczeblu operacyjnym, ale również taktycznym, więc powiązanie ich z SD (obiekt typu Tuman) jest w pełni uzasadnione.A co do 2 letniego utrzymania autonomiczności, to miałem dostęp do dokumentacji technicznej obiektu, wraz z założeniami, więc może kolega sam wróci pomiędzy mech i paproć.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
navi1970 Napisano 20 Czerwiec 2014 Share Napisano 20 Czerwiec 2014 Dobrze to opisałeś areko,jedna wskazówka,zauważyłeś na pewno że rozpracowujemy obiekt KF w Przywarach,z tego co udało się ustalić były tam anteny Nadienki,pasmo 10-40 m,mógłbyś uchylić rąbka tajemnicy co do tego rodzaju stacji,pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur14 Napisano 6 Lipiec 2014 Share Napisano 6 Lipiec 2014 do NAWI:1970: te anteny do kf byly ( jadac do koloni lomnickiej od strony wysokiej) widoczne z prawej strony od wiezy kosciola w kolonii lomnickiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur14 Napisano 6 Lipiec 2014 Share Napisano 6 Lipiec 2014 znalazlem w internecie cos podobne do jednostki w przyworach. wpisujemy.tekst;wilkocin bunkry. potem.szukamy.ikonki.pt: forum.dyskusyjne-zobacz.temat:bunkier.w.wilkocinie.sa.tam.filmiki.i.zdiecia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyggy Napisano 7 Lipiec 2014 Share Napisano 7 Lipiec 2014 O ile mnie pamięć nie myli, to Wilkocin, to było zapasowe centrum dowodzenia UW. Łączność w takim miejscu, to oczywista oczywistość :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablooos Napisano 7 Lipiec 2014 Share Napisano 7 Lipiec 2014 Z tego co wiem to Wilkocin to bunkry dowództwa 4 Armii Lotniczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyggy Napisano 8 Lipiec 2014 Share Napisano 8 Lipiec 2014 Ooooooooo Pabloooooos - witam :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyggy Napisano 8 Lipiec 2014 Share Napisano 8 Lipiec 2014 WK opowiadał kiedyś, że był w Wilkocinie i wspomniał o tym, że to było zapasowe centrum dowodzenia. Może tych zapasowych było nawet kilka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba691 Napisano 8 Sierpień 2014 Share Napisano 8 Sierpień 2014 Pablooos, stanowisko dowodzenia 4 Armii Lotniczej było w Legnicy. W Wilkocinie jest SD PG WAR i ZSD ZTDW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam242 Napisano 17 Listopad 2016 Share Napisano 17 Listopad 2016 Odświeżam kotleta.Krótki materiał filmowy z obiektu KF:https://vimeo.com/191976312 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
navi1970 Napisano 5 Grudzień 2016 Share Napisano 5 Grudzień 2016 Duże uznanie dla Was,jednak udało się tam dotrzeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trojanuch Napisano 26 Grudzień 2016 Share Napisano 26 Grudzień 2016 Kilka zdjęć wykonanych w obiekcie 201:https://www.flickr.com/photos/143741079@N02/albums/7215767415Chciałbym też podziękować wszystkim uczestnikom tego wątku - zdecydowanie najlepsze dostępne źródło wiedzy o tym systemie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRM-2 Napisano 21 Maj 2018 Share Napisano 21 Maj 2018 Do kolegi arekoCyt.: Najlepszym przykładem rozdzielenia obiektu nadawczego i odbiorczego w ramach struktury tego samego węzła jest RCO Gdynia i RCN Rumia" RCO i RCN, o ile mi wiadomo, stanowią część WŁ wyposażonych w środki łączności radiowej. A co sieć BARS miała wspólnego z radiostacjami?Cyt.: Prawdą jest, że polska część tej struktury w której skład wchodziły węzły 20x, nie posiadały rozdzielonych RCO i RCN"I nie miały prawa posiadać, ani polskie, ani radzieckie, bo czegoś takiego jak rozdzielenie aparatury radioliniowej na część nadawczą i odbiorczą jest zbędne.Cyt.: W skład WŁ, których temat dotycz, wchodziły nie tylko stacje troposferyczne, ale również stacje pracujące w innym zakresie częstotliwości i o innym charakterze emisji fal"Bez wątpienia. Nadal jednak nie były to radiostacje.Cyt.: Szanowny kolego, stację końcową to może mieć metro w Warszawie, a nie WŁ"Czyżby? A czym jest stacja radioliniowa, zdająca kanały łączności na WŁ i nie przekazująca ich dalej na kolejną stację R/L? Stacją pośrednią (retranslacyjną), a może węzłową?http://www.szpzl-zegrze.waw.pl/pdf/k/29/4.pdfRadiolinia operacyjna R-404 była 24-kanałową stacją, pracującą w zakresie fal decymetrowych. Przeznaczona była do pracy jako „podwójnie” końcowa pracująca w dwóch kierunkach radioliniowych lub jako „węzłowa” z możliwością odgałęziania kanałów telefonicznych"http://zamosc.wku.wp.mil.pl/files/zamosc/file/download/OT/Materialy_dydaktyczne/3.docxW zależności od sytuacji oraz posiadanych sił i środków, łączność środkami radioliniowymi organizuje się w: a) Kierunkach radioliniowych. Jest to sposób organizacji łączności między dwoma węzłami łączności, w którym na każdym węźle pracuje stacja radioliniowa na wspólnych ustalonych dla tego kierunku danych radioliniowych. Kierunek może być zorganizowany bezpośrednio przy pomocy stacji radioliniowych końcowych lub może być zorganizowany (wydłużenie zasięgu) przy zastosowaniu stacji retransmisyjnych"Cyt.: A będąc bardziej dokładnym, to stacją (urządzeniem) końcową może być tutaj telefon na biurku dowódcy PGW"Nie pisałem o urządzeniach końcowych typu telefon, fax, komputer itp., lecz o końcowych stacjach radioliniowych.Cyt.: CO jest właśnie WŁ, który zabezpieczał łączność dla PGW z dowództwem w Legnicy"Dowództwo PGW w Legnicy miało osobny WŁ w Legnicy.Cyt.: Jak wspomniałem, pracowałem na takim węźle 7 lat i pokuszę się o stwierdzenie, że mam lepszą wiedzę na temat struktury, składu i przeznaczeniu sprzętu, który znajdował się na takim węźle"Śmiałe stwierdzenie, gdy nie zna się życiorysu współbiesiadnika ;-)Cyt.: Polecam zapoznać się z definicją czym jest WŁ i jakie zazwyczaj spełnia zadania"Biorąc pod uwagę nieudaną próbę czepienia się szczegółów", to niech kolega sam odświeży swoją pamięć.Poza tym, z jakim rodzajem WŁ miałbym się zapoznać? Bo są różne, wyposażone w różne środki i zabezpieczające różne SD (i nie tylko SD)... Na tym tle BARS jest ewenementem. Wysoko specjalizowanym.Cyt.: W przypadku WŁ o których mowa, to pewnie kolega wie, że zapewniały łączność głównie na szczeblu operacyjnym, ale również taktycznym"Tego akurat nie wiem. Może kolega rozwinąć, na czym polegała łączność szczebla taktycznego realizowana w ramach sieci BARS? Ktoś miałby dowodzić dywizjami (a może kompaniami ?) z pominięciem szczebla frontu i armii?Cyt.: więc powiązanie ich z SD (obiekt typu Tuman) jest w pełni uzasadnione" Kolego, powtarzam jeszcze raz, TUMAN" to ZSD nie mające nic wspólnego z dowodzeniem wojskami na TDW. Siedzieli tam ludzie z niebieskimi pagonami zapatrzeni w niebo.Cyt.: A co do 2 letniego utrzymania autonomiczności, to miałem dostęp do dokumentacji technicznej obiektu, wraz z założeniami, więc może kolega sam wróci pomiędzy mech i paproć"Nawet gdyby kolega widział łódź podwodną w fontannie u podnóża pomnika syrenki warszawskiej, to nic nie zmienia absurdalności stwierdzenia o 2-letniej autonomiczności obiektu. Może będziemy bardziej konkretni? Gdzie kolega miał na opisywanych obiektach składy: żywności, wody pitnej i technicznej, paliwa, środków medycznych i wielu wielu innych na dwa lata pracy w odcięciu od świata zewnętrznego? Gdzie kolega miał magazyny i warsztaty niezbędne do utrzymania sprzętu łączności przez taki okres czasu?Na załączonym obrazku podano, że obiekt mógł pracować autonomicznie 8 DÓB. To ponad 91 razy krócej, niż kolega rzekomo widział w dokumentacji".Również pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.