Skocz do zawartości
  • 0

Kabura od Visa

pomsee

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

DTH: Aukcje internetowe maja to do siebie, ze wlasciwie to prawie zawsze kupuje sie kota w worku" a w dodatku jesli chodzi o rzeczy zrobione ze skory to pewnosc, ze kupilo sie rzecz oryginalna z epoki" jest jeszcze mniejsza. Skora ma to do siebie, ze mozna z nia zrobic wszystko, postarzyc, przylozyc odpowiednia pieczatke...
Nie wiem czy zwrociles uwage na wycior, ktory jest razem z kabura. Na zdjeciu wyglada, ze jest on oryginalny ale znow pewnosci nie ma...

Wycior to akurat nie problem dolozyc...Mowie szczerze, nie wiem,nie oceniam, ale slyszalem jakies pomruki i porozumiewawcze spojrzenia ( heh, znam je az za dobrze;-)w temacie: kabura do visielca z e-bay. W dodatku te wytloczone cyfry pulku...takich rzeczy sie nie sygnowalo w ten sposob.Predzej postawiono by czerwony stempel pulku w miejscu gdzie sa sygnatury wytworni.Wyglada niezle, ale jak sam piszesz, ze skora mozna zrobic wszystko. Zalecam ostroznosc i tyle.

Rzecz, ktora najbardziej mnie niepokoi to nity na kaburze. Bo o ile wiem to powinny byc aluminiowe i na tej kaburze sa. Tylko, ze i zaczepy na rzemienie od pokrywy kabury i nakrycia zapasowych magazynkow tez powinny byc aluminiowe a na tej kaburze sa chyba mosiezne. Mam reprodukcje kabury i na niej wlasnie jest tak samo: nity aluminiowe, zaczepy mosiezne. Wspominales, ze masz oryginalna kabure. Jak ta sprawa na niej wyglada?

Aluminiowe? Chyba stalowe...te elementy o ktorych mowisz sa stalowe i takie powinny byc wedlug regulaminu. O mosieznych slyszalem, ze ktos gdzies tam widzial, ale ja jestem niedowiarek i poki sam nie zobacze, to nie uwierze, a nie widzialem;-) Sluchaj, popros tego sprzedawce o lepsze zdjecia,wysoka rozdielczosc.Najlepiej miejsc szycia.Pamietaj, ze dzis kopie szyte sa recznie, przed wojna byly maszynowo i tu mozna sie dopatrzyc roznicy.Ja tak mocno w skorze nie siedze, ale jak mi podeslesz takie foty, to mam pod bokiem klienta, ktory sie na tym naprawde niezle zna.Glowy Ci nie poloze, ale jesli jest to niezbyt dobra kopia ( z tych zdjec, g....o widac), to jest szansa, ze koles to rozpozna.Czasu malo, ale sprobuj zapytac i ewentualnie podeslij foty.Pod mailem jestem caly czas poza kilkoma godzinami snu, facet tez jest pod bokiem, zawsze to cos,jak masz umoczyc.Dowiedzialem sie tez dzis, ze swojego czasu A.G zrobil super kopię na eksport" do USA i chodzi jako oryginal.Kto wie, czy nie bylo ich wiecej...

Jeszcze jedno.Dzis mi qmpel powiedzial, ze miesiac temu kabura do Siły poszla za tysia papy...ponoc chetni bili sie o nia...Swiat wariuje...

Z tych zdjec to ja bym sie nie podjal ocenic, czy to fals.Nie podobaja mi sie tylko te pieczecie (takie wyrazne, niemal modelowe) i to tloczenie z cyframi pulku.Cos za pieknie to wyglada...ALe jedyne, po czym mozna poznac to szycie.Tu sie nie da tak latwo zastapic maszyny, choc oczywiscie, jak sie ktos przylozy...widzialem juz wieksze cuda;-)))
JAk dla mnie, za duza kasa do umoczenia.

Mily ten Twoj zestawik:-)))) Calkiem niezle sie prezentuje.Jako ciekawostke podam, ze przy tej kaburze ktora posiadam byl wycior od Naganta z polskimi odbiorami wojskowymi i bezsprzecznie tak byl wlozony w epoce.Ciekawe...

Pomsee: jesli ta kabura jest jasnobrazowa i oryginalna w dodatku z sygnaturami pulkowymi, to jest warta tysia najmarniej.Ja rozumiem chlopaki pulapy finansowe, ale 400??? Jaja jakies, rownie dobrze moge powiedziec: sto bym dal...Dowiedzcie sie ile chce Andrzej Gruba za kopie...

pzdr

Jest jasnobrazowa. Wewnatrz ma pieczatke wytworcy.To jakas spolka z o.o. z Warszawy. Jest tez pieczatka z rokiem 1936.
Na zewnatrz na lewej stronie, na szlufce ma wybity na skorze napis 38 (33?) PP.
Z cala pewnoscia jest to oryginalna kabura a w dodatku z pierwszego roku uzytkowania Visa w WP. Trudno wyprzedam sie do skarpetek ale musze ja miec! :-)

Pomsee: jesli ta kabura jest jasnobrazowa i oryginalna w dodatku z sygnaturami pulkowymi, to jest warta tysia najmarniej.Ja rozumiem chlopaki pulapy finansowe, ale 400??? Jaja jakies, rownie dobrze moge powiedziec: sto bym dal...Dowiedzcie sie ile chce Andrzej Gruba za kopie...

pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie