Skocz do zawartości
  • 0

identyfikacja łusek od Mosina

MK

Pytanie

Napisano
Witam! Trafiłem dzisiaj na pierwszowojenne miejsca w mojej okolicy, wyszło tam trochę sztuk amunicji od I-wojennego mośka. Z normalnymi biciami sobie poradziłem, z D M 1906 też, ale są dwa takie z którymi sobie nie poradzę. Chodzi mianowicie o takie oto bicia w układzie 180:
1. 12h: B 6h: 1906
2. 12h: X 6h: 06
Pociski są tępołukowe. Na pewno jest produkcja innego kraju na zamówienie Rosji, ale jakiego i jakie wytwórnie? może ktoś z Was wie? (tego X-a już gdzieś widziałem chyba na forum). Pozdrawiam i liczę na pomoc.

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Daj na wyszukiwarkę. Temat oznaczeń X, i chyba B, w mosinach był kiedyś sporo waukowany.

Pzdr AK77
Napisano
Ello Bjarex, co tam nowego?
Z nowych rzeczy w temacie (sorka, że tak późno - zapomniałem, wstyd się przyznać :/) geirmańskoje kamerady się odezwały na forum.
SK = Seraphin Keller & Co. Hirtenberg Austria
Niesprawdzone w innych źródłach ale skoro tak napisał kolo co niby mam do niego zaufanie to może to być prawdą.
Oks no to ja spadam, prosioki w pasiece koło złotej sieczkarni kwiczą smętnie więc nie piję więcej tylko coś tan zrobię i idę spać. Jeśli się odezwią w sprawie pozostałych bić - dowiesz sie o tym.
Pozdroooo ziąąą
Napisano

Witam ponownie!
W wyszukiwarce szukałem na samym początku ale najbliżej tematu było to...
http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=101988#117801
... ale nic konkretnegho z tego nie wynika ani dla jednego, ani dla drugiego znakowania. Ale spoko, to pierwsze już rozgryzione i koniec z nim. Pozostaje to B.
Oto lista fabryk jakie znalazłem, które produkowały dla Rosji:
Kynoch (odpada)
DWM (odpada)
Roth
Hirtenberger (odpada)
National Arms & Ammunition Company (B'ham)
UMC
Winchester (odpada)
Societe Francaise des Munitions
Polte (odpada)
Fabrique National d'Armes de Guerre, Herstal (odpada)
Remington Arms - Union Metallic Cartridge Co., Brigdeport (odpada)
United States Cartridge Co. Lowell (odpada)
Keller & co
C data F
Government Cartridge Factory No 1, Blackheath, Staffs., Wielka Brytania. (odpada)
Greenwood and Batley, Leeds (odpada)
Odpada znaczy, że widziałem bicia tych wytwórni i są one inne.

Z tych które wchodzą w grę to tylko UMC i National Arms & Ammunition Company (B'ham)...
Kumpel mi dzisiaj powiedział, że może być to Berndorf. Nie znalazłem jednak nigdzie, aby produkowała ona dla Rosji.
Gdyby ktoś miał jakieś przypuszczenia bądź zwyczajnie wiedział co to, proszę o podzielenie się swą wiedzą.
Załączam też zdjęcie piramidki. ;)
Pozdrawiam i dzięki AK77 za odpowiedź.

Napisano
Aha, jeszcze jedno. To X to kontrakt w czasie wojny rusko japońskiej. Ale... wojna toczyła się w latach 1904-1905 więc jak to możliwe???
Napisano
Witam! Trafiłem dzisiaj na pierwszowojenne miejsca w mojej okolicy, wyszło tam trochę sztuk amunicji od I-wojennego mośka. Z normalnymi biciami sobie poradziłem, z D M 1906 też, ale są dwa takie z którymi sobie nie poradzę. Chodzi mianowicie o takie oto bicia w układzie 180:
1. 12h: B 6h: 1906
2. 12h: X 6h: 06
Pociski są tępołukowe. Na pewno jest produkcja innego kraju na zamówienie Rosji, ale jakiego i jakie wytwórnie? może ktoś z Was wie? (tego X-a już gdzieś widziałem chyba na forum). Pozdrawiam i liczę na pomoc.
Napisano
Hej, moje iksy i B" wyszły właśnie z miejsc, gdzie Rosjanie mieli swe stanowiska w 1915 roku. Ani wcześniej, ani później (jeśli chodzi o I WŚ) ich nie mieli w pobliżu. A jeśli chodzi o japońską wojnę (rosyjsko-japońską, przepraszam za tę rusko-japońską) toczyła się ona w latach 1904-1905, więc jak to możliwe, że w 1906 produkowano amunicję na potrzeby tej wojny, kiedy ona była już zakończona?? (chyba).
Pozdrawiam i liczę, że ktoś nam w rozwiązaniu zagadki pomoże, zagraniczne fora też są w akcji ;) Jak co to dam znać ;)
MK
Napisano
Hehe, odpowiedź nadeszła stąd:
http://www.militaria-fundforum.de/addreply.php?threadid=29628
Podobno Manfred Weiss Budapeszt!!! Szok!! Pierwszy raz słyszę, żeby fabryka produkowała dla Rosji!! Dlatego spytałem o źródło ;)
Pozdro!
Napisano
Witam,
X" czyli nasze H" to będzie Hirtenberger Patrone Zundhutchen und Metallwarenfabrik de Hirtenberg.
KOntrakt w czasie wojny rusko japońskiej, ale nie jestem pewien. Ta z B" czyli nasze W" to niestety nie mam pojęcia.
pozdrawiam
Jadzia
Napisano
Oki już działam ;)

Odpowiedź

Das ist Munition für den Export nach Russland. Somit war der Bodenstempel in kyrillisch. Dort ist das B" ein lateinisches W" was dann für die Firma Weiss in Budapest steht. Es gibt auch noch welche von Hirtenberger mit dem Buchstaben X" in kyrillisch was dann dem russischen Laut für H" das es dort nicht gibt steht und eigentlich ein Ch" ist weil die Russen es Chirtenberger" aussprechen.

Tlumaczenie potrebne czy wiadomo, o co biega??
Napisano
Dobra panowie ,skoro jesteśmy przy Mosinach ,to może jeszcze takie coś :

B 19 (1919 rok ,ale raczej nie Weiss!)
Б 1906 (bicia w tym układzie jak Weiss ,ale litera 'Б'
a nie 'B'!).

I co to jest?! :)
Napisano
A mógłbys zapytać o 11,15 x 58R Werndl z 1883 roku z oznaczeniem fabryki 'SK'? To nowy nabytek ,a jeszcze 'SK' nie spotkałem na austriackiej łusce...
Napisano
Faktycznie, dzięki. Tak jakoś przypuszczałem:) X to Hirtenberger Patronen, Zundhütchen und Metallwarenfabrik
http://www.municion.org/762x54r/762x54r.htm
To właśnie to: http://www.municion.org/762x54r/Xx06G.jpg
A to drugie to może Winchester Repeating Arms Co.? Oni sygnowali W (jest na tej stronce takie znakowanie - W 16)http://www.municion.org/762x54r/W16G.jpg
A może jakieś inne? Dzięki za odpowiedź i czekam jeszcze na to tajemnicze B.
Napisano
Oki spytam, ale za chwilę, bo mam odwiedziny ;)
Pozdrawiam i dam znać, jak czegoś się dowiem
Napisano
Witam.
Ja znalazłem łuske z oznaczeniami X w okopach z I wojny gdzie były walki na przełomie 1914 i 1915 roku. Co ciekawe np. na 30 łusek trafia sie 20 różnych bić na denkach.
Jak wiadomo rosjanie mieli problem z zaopatrzeniem w amunicje strzelecką. I chyba już w pierwszym roku robili okami" i wyciągali zapasy pozostałe po wojnie japońskiej, która była raptem 10 lat wcześniej. W sumie krótki okres.

Pzdr AK77

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie