KRUSZYNA Napisano 20 Maj 2005 Autor Share Napisano 20 Maj 2005 W ostatnim numerze Automobilisty" nr62 jest bardzo ciekawy artykuł o tym kultowym motocyklu.Polecam,zresztą nie tylko ten,jest też o CanadzieCMP i innych pojazdach wojskowych lub zmilitaryzowanych.Acha tytuł artykułu Motocykl w USA"autorem jest p.Jan Maciej Hartel.Jeśli ktoś ma inne informacje o tym motocyklu to zapraszam.pozdr kruszyna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUSZYNA Napisano 21 Maj 2005 Autor Share Napisano 21 Maj 2005 A oto H-D WLA 42 Liberator",został tak nazwany bo był często pierwszym alianckim pojazdem widzianym w wyzwalanej Europie zachodnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUSZYNA Napisano 21 Maj 2005 Autor Share Napisano 21 Maj 2005 Panowie Sam Goldstein i Charles Seawood sfotografowani gdzieś we Włoszech.Oczywiście na H-D WLA.pozdr kruszyna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rajkub Napisano 21 Maj 2005 Share Napisano 21 Maj 2005 Artykuł poswięcony temu motorowi ukazał sie również w 3 numerze Militarii XX wieku". Pojazdy te były używane np.: w 1.szwadronie regulacji ruchu 1D.Panc. a także na froncie wschodnim w 1. Brygadzie Pancernej.Nie spotkałem zdjęć tego motoru w polskiej słuzbie" z chrakterystycznym zasobnikiem na zawieszeniu przedniego koła przeznaczonym na pm Thompson, ani też z oryginalną przyczepką. Czy ktoś może dysponuje materiałami ikonograficznymi dotyczącymi stosowanych oanaczeń na tym motorach w 1D.Panc.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUSZYNA Napisano 21 Maj 2005 Autor Share Napisano 21 Maj 2005 Ja niestety też nie spotkałem się z takimi zdjęciami.Mimo że temat jest miliski"od wielu lat.pozdrkruszyna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUSZYNA Napisano 22 Maj 2005 Autor Share Napisano 22 Maj 2005 Dla odświeżenia druga strona H-D WLA.pozdrkruszyna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Berlin Napisano 22 Maj 2005 Share Napisano 22 Maj 2005 Motocyl ten by takze wykorzystywany w WP na wschodzie w ramach pomocy LEANDLEASE [jak i Willys MB, Studebacker US6, Dodge T214, amfibia pływająca Ford GPA] np. 1 sam batalion rozpoznawczy, 2 brygada pancerna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hansdekawka Napisano 23 Maj 2005 Share Napisano 23 Maj 2005 A sprawdźcie chłopaki czym jeździł zwiad II armi WP.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hansdekawka Napisano 23 Maj 2005 Share Napisano 23 Maj 2005 Sprawdźcie też czemu jedna z miejscowości między W-awą a Lublinem nazywa się CHARLEJÓW.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KudłatyHD Napisano 23 Maj 2005 Share Napisano 23 Maj 2005 Mam do niego katalog części i instrukcję, oraz silnik:))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 23 Maj 2005 Share Napisano 23 Maj 2005 Parę zdjęć H-D z 1 Korpusu Pancernego.PzdrBodziu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 23 Maj 2005 Share Napisano 23 Maj 2005 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 23 Maj 2005 Share Napisano 23 Maj 2005 3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KudłatyHD Napisano 23 Maj 2005 Share Napisano 23 Maj 2005 Oryginalnie miał pod silnikiem płytę pancerną, po wojnie je usówali dlatego terz ciężko dorwać sztukę z płytą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUSZYNA Napisano 23 Maj 2005 Autor Share Napisano 23 Maj 2005 Na zdjęciu widać płytę o której pisze KudłatyHD.Służyła do tego by prowadzić bezpieczny ogień zza przewróconego motocykla.Chroniła także silnik przed uszkodzenem w trakcie jazdy terenowej(kamienie itp),takiej jak na zdjęciu:).pozdrkruszyna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rajkub Napisano 23 Maj 2005 Share Napisano 23 Maj 2005 Kudłaty, gdzie Ty byłeś z tymi materiałami, jak zaczynałem robić model? ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hansdekawka Napisano 25 Maj 2005 Share Napisano 25 Maj 2005 Kudłaty,jak chcesz to Ci sprzedam taką oryginalną płytę.Leży u mnie w piwnicy i rdzewieje.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KudłatyHD Napisano 25 Maj 2005 Share Napisano 25 Maj 2005 Daj mi znać na maila. Bo Twojego niewidać:)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hansdekawka Napisano 25 Maj 2005 Share Napisano 25 Maj 2005 Kudłaty, wysłałem Ci trzy maile.Mam płytę pod silnik,oba koła,wkład filtra powietrza,jedną podłogę,kosz sprzęgłowy,kolektor wydechowy,uchwyt wózka bocznego (górny),i więcej grzechów nie pamiętam,ale przy dokładniejszym rachunku sumienia (w piwnicy) pewnie jeszcze coś wynajdę.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KudłatyHD Napisano 26 Maj 2005 Share Napisano 26 Maj 2005 OkJa poszperam po swoich fanciorach:)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rajkub Napisano 28 Maj 2005 Share Napisano 28 Maj 2005 Mam pytanie związane z opisywaną płyta pancerną, czy były one również montowane w motorach z koszem bocznym? (Chyba brak takiej potrzeby). Kolejne pytanie związane z Harleyem chodzącym w zaprzęgu" z koszem, czy w takim zestawie była montowana kabura" na thompsona i zasobnik na amunicję na zawieszeniu przedniego kola? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Indian Chief Napisano 28 Maj 2005 Share Napisano 28 Maj 2005 Trzecie zdjęcie bodziu0000 jest chyba z Lubina... ba raczej napeno. Z tego co wiem to na HD z wózkiem przewożone były w ACz moździeże. Podejżewam że jeżeli nawet je monowano to na froncie zołnieże znajdwali dla tej płyty jakis przytulny rów. A olstro na thompsona pewnie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUSZYNA Napisano 28 Maj 2005 Autor Share Napisano 28 Maj 2005 Na wszystkich zdjęciach HD WLA które widziałem z sowieckiej strony wojnyzaprzegi"posiadają wózki od M72.Nie ma skór wolstrach"nie mówiąc już o samych Thompsonach.Istnieje też wersja HD WLC gdzie C oznacza Canada.Motocykl praktycznie taki sam lecz w nieco innym oporządzeniu".Wyposażone były w nie armie podlegające bezpośrednio W.Brytani,w tym PSZ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUSZYNA Napisano 28 Maj 2005 Autor Share Napisano 28 Maj 2005 Tutaj HD WLC w RAF. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUSZYNA Napisano 28 Maj 2005 Autor Share Napisano 28 Maj 2005 Zdjęcie współczesne odrestaurowanego HD WLC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.