Skocz do zawartości
  • 0

Ładna wojskowa klamra ..ale jaki okres?

hawk21

Pytanie

Napisano

Witam
Zamieszczam skan ładnej klamry..Znaleziona w miejscu bitwy z 1634 roku..ale takze w tym miejscu przeszla zawierucha napoleońska..Mam problem z określeniem pochodzenia tej klamry lub klamerki.Sa jeszcze ślady złocenia na odwrotnej stronie.Szerokosc 7 cm..Prosze o pomoc w identyfikacji..Motyw głowiej lwy to chyba charakterystyczny element wojskowy?

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam!
Mateusz f -sprawdz czy twoje sprzączki mają kształ podłużny jak ta tutaj na zdjęciu czy tez są bardziej okrągłe(forma jajka)..jeżeli są bardziej okrągłe to masz sprzączki od rapci kriegsmarine.
Napisano
Siemka the_nua - tak się skałda, ze mam w posiadaniu taką jak na zdjęciu Liska, kolejna to pojedyńcza głowa lwa ze sprzączką o prostym deseniu w łezkę - brązowa, ez śladu złoceń, niestety - awaria skanera...

Dzięks za info - acha - w jaki sposób mocowano je do szabli czy czego tam :) - ja nie w temacie - wolę monetki i XX wiek :)???

POzdro
Napisano

Witam
Zamieszczam skan ładnej klamry..Znaleziona w miejscu bitwy z 1634 roku..ale takze w tym miejscu przeszla zawierucha napoleońska..Mam problem z określeniem pochodzenia tej klamry lub klamerki.Sa jeszcze ślady złocenia na odwrotnej stronie.Szerokosc 7 cm..Prosze o pomoc w identyfikacji..Motyw głowiej lwy to chyba charakterystyczny element wojskowy?

Napisano
Kolejna klamerka od rapci szabli Francuza.
Takie właśnie wychodzą praktycznie w całym kraju od Gdańska do Ustronia.
Napisano
Zobacz na Poszukiwanie skarbów".W kolekcjach tytuł postu scyzoryki Podstolego".Klamry na paskach kordzika niemieckiego KM
Napisano
Znalazłem dwie takie - obie na przypałacowych śmietniskach - wymiary identyko, napiszcie coś wiecej o tym, złaski swojej, bom myślał że to cywilne albo coś belgijskiego.
Napisano
Napoleoniskie lwy!!! szlak bojowy północna polska jak szli na Moskwe i centralna jak wracali, to była cięzka zima tak jak teraz .
Napisano
Poszukajcie po tematem Lew" - w wyszukiwarce Odrrywcy", gdzie kilka osób pisało na temat lwów" i wykorzystywania ich symboli w przeszłości.
Napisano
Kolego KM stosowała podobne, ale nie takie same, w innym poście dotyczącym klamry znajdziesz wrzucony skanik rapci do kordzika KM - też lwy ale zdecydowanie inny fason - niemniej zastosowanie podobne...rapcie ale czy do szabli czy kordzika?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie