Marcin39-45 Napisano 13 Maj 2005 Autor Share Napisano 13 Maj 2005 poszukuje mapy albo chociaz informacji gdzie miały miejsce bitwy na terenie otwocka falenicy i józefowa ...dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beny Napisano 13 Maj 2005 Share Napisano 13 Maj 2005 Jestem z Otwocka i również poszukuję takich informacji.Jak chcesz napisz do mnie na meila. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin39-45 Napisano 14 Maj 2005 Autor Share Napisano 14 Maj 2005 spoko .. jestem z Józefowa.... jak chcesz zagadaj na numer gg 5920938 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RG42 Napisano 14 Maj 2005 Share Napisano 14 Maj 2005 RG42 jest z Otwocka i prosi o przesunięcie tego wątku do działu Spotkania,Integracje".Pozdrawiam,RG42 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herrmateuss Napisano 14 Maj 2005 Share Napisano 14 Maj 2005 ja takze z 0twocka :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adler153 Napisano 14 Maj 2005 Share Napisano 14 Maj 2005 raczej do dzialu uzytkownicy specjalnej troski":)Kolego Marcinie a o jakie walki Ci chodzi? Łużyczan? Tatarów? ;)moja propozycja jest taka : poszperaj porzadnie na forum. pamietam ciekawa dyskusje o walkach w okolicach Pogozeli Warszawskiej. bylo tam sporo odwolan do literatury. jak juz znajdziesz lub sam zdecydujesz co Cie interesuje udaj sie do Centralnej Biblioteki Wojskowej. tam juz w czytelni znajdziesz sporo ciekawych rzeczy. i to wszystko za darmo i bez czekania az sie ktos zlituje i da na tacy:)pozdrawiamTomek(z drugiej stroniy rzeki ale na wysokosci Jozefowa :P ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin39-45 Napisano 14 Maj 2005 Autor Share Napisano 14 Maj 2005 dzięki za wykład Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duncam Napisano 15 Maj 2005 Share Napisano 15 Maj 2005 Marcin, adler ma trochę racji, jesli już działa wyszukiwarka, poszukaj pod osobami - np. hun97, czy o pociagu pancernym zniszczonym w Pogorzeli Warszawskiej czy o bunkrze koło Dąbrówki.Widzę, że tu sporo ludzi z Otwocka. Ktoś wykopał może laszki" walczących tu w 1944 szkopskich wojsk - 944 batalionu ochrony i 73 DP? I jeśli tak, z jakimi biciami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herrmateuss Napisano 15 Maj 2005 Share Napisano 15 Maj 2005 zadnych blaszek nie uswiadczyłem jedynie trafił mi sie hełm m 35 oraz pare łusek przy pozostałosciach domu w Swidrach Wielkich .W tym domu znajdował sie niemiecki punkt obserwacyjny i cały budynek był wyłozony płytami kamiennymipłyty te teraz zdobia podwórko mojego dziadka jak ktos jest zainteresowany obejrzeniem to zapraszam na prv. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duncam Napisano 15 Maj 2005 Share Napisano 15 Maj 2005 A dokładniej to gdzie dom ten stał? I czy masz herrmateuss jakieś wspomnienia miejscowych z tego okresu? Najlepiej ludzi z Otwocka i Józefowa. Niemcy jak wiadomo wiali przez ten most, co to go dzisiaj już nie ma (a miał, mościna, 140 m długości...). Tam coś mogło się ostać.Co do laszek", to szukać trzeba na płd od Pogorzeli W. i przy szosie lubelskiej, jeśli oczywiście coś zostało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beny Napisano 15 Maj 2005 Share Napisano 15 Maj 2005 Moim zdamiem okolice Otwocka są całkiem ciekawe (pod względem poszukiwań), trochę za dużo śmieci(choć może to norma?)Już myślałem że jestem tu jedynym otwoczczaninem.Proponowałbym jakieś spotkanie integracyjne ,według mnie był by to niegłupi plan.PozdrawiamBeny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herrmateuss Napisano 15 Maj 2005 Share Napisano 15 Maj 2005 Wspomnienia mam z dosyc pewnego zródła a mianowicie od babci do której ten dom nalezał. Dom stał w okolicy Swiderskiej bazy PKS teraz rosną tam wielkie krzaczory bzua łatwo rozpoznac bo jest to na rozwidleniu drogi.Ruscy podobno walili w ten dom zza rzeki ( świdra albo wisły musiałbym sie dopytac )i czesciowo go rozwalili.Płyty poszły na podwórko dziadka i sa przyozdobione dziurami po kulach i odłamkach.A jesli chodzi ci o most drewniany to znajdywał sie na terenie nalezacym do mojej rodziny bo obu stronach rzeki myslałem zeby tam własnie czegos poszukac ale wykrywki sprawnej obecnie brak :(Co do spotkania to najlepszym miejsem były by oczywiscie bunkry i czerwona droga ( notabene zbudowana z gruzów warszawskiego Getta) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beny Napisano 15 Maj 2005 Share Napisano 15 Maj 2005 Zgadzam się że bunkry to dobry pomysł, wobec tego pozostajetermin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herrmateuss Napisano 15 Maj 2005 Share Napisano 15 Maj 2005 popytam sie jeszcze dziadka o szczegóły bo cos mogłem pokrecić i wyłuskam co ciekawsze informacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duncam Napisano 15 Maj 2005 Share Napisano 15 Maj 2005 Oczywiście Rosjanie strzelali zza Świdra. Ciekawe czy Niemcy porzucili tu dużo sprzętu i jeśli tak, jakiego. Nie mogę dokładnie ustalić liczebności wojsk hytlera, co się przez ten most cofały za Wisłę. Minimum kompania + Stugi, maks pułk, Stugi i ok 20 dział. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hun Napisano 15 Maj 2005 Share Napisano 15 Maj 2005 Podobno na bunkrach przy czerwonej drodze ktos kopie? Skad takie informacje ze droga zbudowana jest z gruzow getta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beny Napisano 15 Maj 2005 Share Napisano 15 Maj 2005 Okolica bunkrów jest przekopana w promieniu kilku kilometrów, info o pochodzeniu cegieł na drogę jest powszechnie znane i pewnePzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duncam Napisano 15 Maj 2005 Share Napisano 15 Maj 2005 Kopie ekipa od Dąbrówki, patrz na stronę internetową huna97. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herrmateuss Napisano 15 Maj 2005 Share Napisano 15 Maj 2005 na bunkrach to niemozna znalezc juz nawet gwoździa :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duncam Napisano 15 Maj 2005 Share Napisano 15 Maj 2005 Co do Huna97 - www.hun97.republika.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duncam Napisano 15 Maj 2005 Share Napisano 15 Maj 2005 Tylko, że ten rejon (bunkier, czerwona droga itp) nie był miejscem walk 73 DP, ona walczyła nieco na wschód. To i z natury rejon ten jest ubogi w fanty" a'la II WŚ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUBERTUS 1656 Napisano 16 Maj 2005 Share Napisano 16 Maj 2005 Duncan na wschód od schronów tzn gdzie? Pogorzel,Świerk,Glinianka? Rozwiń ten wątek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUBERTUS 1656 Napisano 16 Maj 2005 Share Napisano 16 Maj 2005 PS W sobotkę 21 kopiemy na bunkrach może byście wpadli to pogadamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hun Napisano 17 Maj 2005 Share Napisano 17 Maj 2005 Do kolegi Duncama.Chetnie bym sie spotkal i pogadal o walkach na tym terenie.Kontakt mailowy do mnie na stronie.http://www.hun97.republika.plPozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beny Napisano 17 Maj 2005 Share Napisano 17 Maj 2005 Jeśli można z chęcią bym się stykną na tych bunkrach sobota, godzina?Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.