Skocz do zawartości

Pilnie potrzebuje pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

raczej do dzialu uzytkownicy specjalnej troski":)
Kolego Marcinie a o jakie walki Ci chodzi? Łużyczan? Tatarów? ;)
moja propozycja jest taka : poszperaj porzadnie na forum. pamietam ciekawa dyskusje o walkach w okolicach Pogozeli Warszawskiej. bylo tam sporo odwolan do literatury. jak juz znajdziesz lub sam zdecydujesz co Cie interesuje udaj sie do Centralnej Biblioteki Wojskowej. tam juz w czytelni znajdziesz sporo ciekawych rzeczy. i to wszystko za darmo i bez czekania az sie ktos zlituje i da na tacy:)

pozdrawiam
Tomek
(z drugiej stroniy rzeki ale na wysokosci Jozefowa :P )

Marcin, adler ma trochę racji, jesli już działa wyszukiwarka, poszukaj pod osobami - np. hun97, czy o pociagu pancernym zniszczonym w Pogorzeli Warszawskiej czy o bunkrze koło Dąbrówki.

Widzę, że tu sporo ludzi z Otwocka. Ktoś wykopał może laszki" walczących tu w 1944 szkopskich wojsk - 944 batalionu ochrony i 73 DP? I jeśli tak, z jakimi biciami?

zadnych blaszek nie uswiadczyłem jedynie trafił mi sie hełm m 35 oraz pare łusek przy pozostałosciach domu w Swidrach Wielkich .W tym domu znajdował sie niemiecki punkt obserwacyjny i cały budynek był wyłozony płytami kamiennymi
płyty te teraz zdobia podwórko mojego dziadka jak ktos jest zainteresowany obejrzeniem to zapraszam na prv.

A dokładniej to gdzie dom ten stał? I czy masz herrmateuss jakieś wspomnienia miejscowych z tego okresu? Najlepiej ludzi z Otwocka i Józefowa. Niemcy jak wiadomo wiali przez ten most, co to go dzisiaj już nie ma (a miał, mościna, 140 m długości...). Tam coś mogło się ostać.

Co do laszek", to szukać trzeba na płd od Pogorzeli W. i przy szosie lubelskiej, jeśli oczywiście coś zostało.

Moim zdamiem okolice Otwocka są całkiem ciekawe (pod względem poszukiwań), trochę za dużo śmieci(choć może to norma?)
Już myślałem że jestem tu jedynym otwoczczaninem.Proponowałbym jakieś spotkanie integracyjne ,według mnie był by to niegłupi plan.
Pozdrawiam
Beny

Wspomnienia mam z dosyc pewnego zródła a mianowicie od babci do której ten dom nalezał. Dom stał w okolicy Swiderskiej bazy PKS teraz rosną tam wielkie krzaczory bzu
a łatwo rozpoznac bo jest to na rozwidleniu drogi.Ruscy podobno walili w ten dom zza rzeki ( świdra albo wisły musiałbym sie dopytac )i czesciowo go rozwalili.Płyty poszły na podwórko dziadka i sa przyozdobione dziurami po kulach i odłamkach.A jesli chodzi ci o most drewniany to znajdywał sie na terenie nalezacym do mojej rodziny bo obu stronach rzeki myslałem zeby tam własnie czegos poszukac ale wykrywki sprawnej obecnie brak :(
Co do spotkania to najlepszym miejsem były by oczywiscie bunkry i czerwona droga ( notabene zbudowana z gruzów warszawskiego Getta)

Oczywiście Rosjanie strzelali zza Świdra. Ciekawe czy Niemcy porzucili tu dużo sprzętu i jeśli tak, jakiego. Nie mogę dokładnie ustalić liczebności wojsk hytlera, co się przez ten most cofały za Wisłę. Minimum kompania + Stugi, maks pułk, Stugi i ok 20 dział.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie