blady Napisano 5 Maj 2005 Autor Napisano 5 Maj 2005 witam serdecznie.KOchani mam wielką prośbę aby ktoś odpowiedział na pytanie zadane w temacie.I jeszcze jedna saprawa:na mechaniźmie spustowym z lewej strony jest liczba 97 co ona oznacza???
Lukas P Napisano 5 Maj 2005 Napisano 5 Maj 2005 Witam! Mauser 98 K to karabinek. Jest krótszy od normalnego Mausera. Z tego co pamiętam to zaczęto go produkować chyba po I wojnie ze względów czysto użytkowych (doświadczenia wojny światowej). Kilka innych szczegółów przytoczyl już kolega w poście wcześniejszym. A tak dla porządku krótki to po niemiecku kurz", po polsku to znaczy tyle co taki pyłek na meblach, na który pieklą się zwykle baby :) Pozdrawiam.
Pioterek Napisano 6 Maj 2005 Napisano 6 Maj 2005 Karabinek zaczęto produkować na długo przed 1 wojną światową. Sam trafiłem kiedyś taki, z wybitą na komorze datą 1909. Były one przeznaczone dla kawalerii i artylerii. Pozdrawiam
hakas Napisano 6 Maj 2005 Napisano 6 Maj 2005 Może nie na temat za bardzo ale uważam, że polski mauser kawaleryjski jest najpiękniejszym z czałej rodziny tych karabinów.
herrmateuss Napisano 6 Maj 2005 Napisano 6 Maj 2005 Polskie mausery jakosciowo były w czołowce światowej zastosowane rozwiązania znacznie ułatwialy posługiwanie sie bronią. Istnieje pogląd ,ze polskie to kopia czechosłowackich jednak były to odmienne konstrukcje po prostu konstruktorzy w obu krajach doszli do takich samych wniosków i karabiny oparte były na podobnych załozeniach .Czeskie wypadały za to znacznie gorzej według zagranicznych nabywców (zresztą i dziś ceny polskich mausów w USA są wyższe niz przeciętnego czecha). Lecz moim marzeniem jest nie Polak ale prawdziwy Erfurt bo to juz ekstremalna rzadkość
blady Napisano 6 Maj 2005 Autor Napisano 6 Maj 2005 dziękuje wszystkim za tak obszerną odpowiedz.pozdrawiam b...
blady Napisano 5 Maj 2005 Autor Napisano 5 Maj 2005 witam serdecznie.KOchani mam wielką prośbę aby ktoś odpowiedział na pytanie zadane w temacie.I jeszcze jedna saprawa:na mechaniźmie spustowym z lewej strony jest liczba 97 co ona oznacza???
Pytanie
blady
KOchani mam wielką prośbę aby ktoś odpowiedział na pytanie zadane w temacie.I jeszcze jedna saprawa:na mechaniźmie spustowym z lewej strony jest liczba 97 co ona oznacza???
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.