Skocz do zawartości

Gdańsk i Mierzeja Wiślana-trafienia the_Tuna squad i przyjaciele

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 450
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

a to zdjęcie grupowe już na sam koniec...biedny ten sztab ale 4 metry dalej była spalonka...a w niej dużo ,ale to naprawde dużo popalonego cynku i mosiądzu oraz aluminium...także prawdopodobnie się spóżniliśmy:)
pzdr.The Tuna Squad

Napisano
Witam,
gratuluję fajnych trafień.Sztab pewnie 4 pancernej ...? Koniecznie wstaw fotki po czyszczeniu. Te dwie mosiężne za rany powinny wyjść ładnie. Czy obok jest srebrna? Blacha z biciami? Na zdjęciu wygląda jak czysta.

Pozdrawiam
Monsun
Napisano
Witam
fajne odkrycia,
Pytanie do fachowców od tego tematu Mierzeja:
jestem ciekaw czy trafiliście panowie na coś, jakis ślad bytnosci po 260 dywizji piechoty (regiment artylerii) w tamtych rejonach? ja mam z tamtąd 2 blachy, po prostu interesuje mnie los tych żołnierzy.
Dywizja rozbita pod Minskiem latem 1944 i rozwiązana ale ciekaw jestem w skład jakiego związku wchodzili na mierzeji tego nie moge nigdzie doszukać bo morze była to jakaś nieewidencjonowana zbieranina, jesli akurat coś będziecie mogli podpowiedzieć będę zobowiązany.
pozdr
Bury99
Napisano
witaj Monsun!
Na 4 pazernej w Komarach to już nic nie ma od dawna..nielicząc przeciągów:)...te fanty są z Jantaru lecz także nie ze sztabów 4DPanc...choć nie powiem przydałoby się kilka czołgów trafić(a najlepiej takiego z ograniczeniem predkości do 25,50 lub 75 km/h :P)...
blaszka bez bić...srebna stan agonalny...czarne po wyczyszczeniu nie wygladają najgorzej...
Bury99 musimy przeglądnąć zapiski z trafionymi blaszkami...ale mysle że najlepiej na to pytanie mógłby odpowiedzieć Generał W....myśle ze jeszcze chyba przegląda to forum..
Napisano

The_Tuna
dzieki za info sprawdze.
ale jak bedziecie mieli czas to tez sprawdzcie w spisie może trafi sie cos podobnego..
oto jeden z nich stan nienajgorszy bo aluminium.
pozdr
BURY

Napisano
Zaglądam, zaglądam. Żadnych innych blaszek z 260 nikt raczej nie trafił - przynajmniej ja nic o tym nie wiem. Tak więc przyjmuję, że byli to żołnierze przydzieleni do któregoś dywizjonu czy pułku artylerii - jakiego? chyba nikt tego nie wie.
Napisano
Przypuszczałem właśnie to Generale W. ponieważ nigdzie sie nie doszukałem nic o tych chłopakach po 1944 jako funkcjonującej ewidencjonowanej jednostce także było pewnie tak ze niesmiertelniki zostały a do jednostek ich skombinowali różnych nowych i zostali na mierzeji...
pozdr
Bury
Napisano

wspomniane 5 guldenów...
oprócz tego dzień wcześniej wyskoczyła klamra WH(aluminium), znaczek jagera na czapke(liście dębowe),orzełek WH oraz czysta blaszka...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie