Skocz do zawartości

Festung Breslau i okolice - fanty 2005

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 176
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
witam wraith.
zastanawiają mnie te ołowiane guziczki dziś trafiłem bardzo podobny tylko z cyfra 2.ciekawi mnie co oznaczają te cyfry na guzikach.swój znalazłem w ostródzie czyli jest spory kawałek od breslau.
pozdro.
Napisano
Witam, na tym większym jest i dwójeczka;-) Jeżeli chodzi o znaczenie to nie wiem, ale przypuszczam że może był to numer jednostki (klepali kule muszkietowe i wybijali cyfry?), dawniej regimenty i jednostki miały w ten sposób numerowanie na guzikach i były one produkowane masowo.
Napisano
Witam kolegów z Wrocławia, mam do Was pytanko koło Jeleniej Góry wychodzą mi korki porcelanowe :
- C.KIPKE BRAUERE-BRESLAU
- ALTER WEINSTOCK-BRESLAU
cyz moye wiecie co to ya firmz, co produkowali i gdzie sie we Wrocku to znajdowalo
Napisano
Witam!:)
C.Kipke Brauerei, dawny browar we Wrocławiu. Znajdował się na we Wrocławiu przy ul.Długiej, w pobliżu, albo na miejscu ówczesnego Tesco.
Napisano
witaj Hans ;)
tu masz o Kipke - historia, zdjęcia, fanty - http://wroclaw.hydral.com.pl/970,obiekt.html
a tu o Alter Weinstock http://wroclaw.hydral.com.pl/2388,obiekt.html
Napisano
Dzięki za bardzo szybką reakcje and_andrzej.( atak prywatnie to od 1945 już nie Hans ale Janek , chyba że IPN się do mnie dobierze tak jak do Jaruzela)
Pozdrawiam , i życze samych fantów w dołkach(nie tylko)!
Napisano
Nie jest to sprawą dziwną bo Browar Kipkego,Haasego,Schultheiss oraz Burgerliches były we Wrocławiu największe sposród blisko 150 istniejących pomiedzy 1880-1945
Napisano
Obrobiłem śmietnik Tadziu... przyznaje sie bez bicia. Przyłączam sie do zyczeń dla siebie ;) A buteleczki pozostały po poprzednich ekploratorach którzy pewnie wyciagnęli coś lepszego. Fanty powędrują do piwnicy i będa czekać na czasy kiedy z wywieszonym jęzorem będziemy uganiać sie za kawałkiem butelki z napisem Bre...au". A w ten weekend może będzie lepiej bo udam sie na miejscówke nie saute ale z opatką i wykrwką :)
Napisano
Ano dziury po 1-1,5m a i głębsze w gęstości 1 dziura na m2 i to na obszarze ponad hektara :). Tam kopią nie tylko eksploratorzy i kopacze z naszej branży" ale głównie ci ktorzy wszystko co na drzewo nie ucieka chcą poźniej sprzedać na giełdzie staroci.
Napisano

Cos dla pocieszenia oka ;) . Zdjecie troszke przeswietlone.
W sumie nie wiem co to jest i do czego sluzylo. Wyskoczylo"
z ziemi w takim stanie jak jest tzn oplukalem to tylko woda. Moze zloto ;) .
A co do Niskich Lak... szkoda gadac. Dobrze ze kazdy lasek i park we wrocku tak nie wygladaja.

Napisano

A to z ostatniego weekendu. Wyglada jak pruski orzeł z pickenhaulby ale to moja /trudne słowo/ hipoteza ;) Wrzucone też do 'identyfikacji' http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=195520&id_forum=2#ost - czekam na pomysły :)

Napisano

Witam Miro, słyszałem że imprezka była udana, tylko czy wyście w ogole coś pili bez Kudłatego?;-) A co do guziczków to fakt, miło trafić prusaki, zwłaszcza na Dolnym Śląsku.
And_andrzej, hełm podobnej wielkości albo i większy słyszałem z opowiadań że znajduje się i w Polsce, chyba lepiej takiego czegoś nie trafić spore kłopoty już z samym transportem a co dopiero z czyszczeniem:-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie