pawulon26 Napisano 2 Czerwiec 2005 Napisano 2 Czerwiec 2005 witam wraith.zastanawiają mnie te ołowiane guziczki dziś trafiłem bardzo podobny tylko z cyfra 2.ciekawi mnie co oznaczają te cyfry na guzikach.swój znalazłem w ostródzie czyli jest spory kawałek od breslau.pozdro.
Wraith Napisano 2 Czerwiec 2005 Napisano 2 Czerwiec 2005 Witam, na tym większym jest i dwójeczka;-) Jeżeli chodzi o znaczenie to nie wiem, ale przypuszczam że może był to numer jednostki (klepali kule muszkietowe i wybijali cyfry?), dawniej regimenty i jednostki miały w ten sposób numerowanie na guzikach i były one produkowane masowo.
J23 Napisano 9 Czerwiec 2005 Napisano 9 Czerwiec 2005 Witam kolegów z Wrocławia, mam do Was pytanko koło Jeleniej Góry wychodzą mi korki porcelanowe :- C.KIPKE BRAUERE-BRESLAU- ALTER WEINSTOCK-BRESLAUcyz moye wiecie co to ya firmz, co produkowali i gdzie sie we Wrocku to znajdowalo
Wraith Napisano 9 Czerwiec 2005 Napisano 9 Czerwiec 2005 Witam!:)C.Kipke Brauerei, dawny browar we Wrocławiu. Znajdował się na we Wrocławiu przy ul.Długiej, w pobliżu, albo na miejscu ówczesnego Tesco.
and_andrzej Napisano 9 Czerwiec 2005 Autor Napisano 9 Czerwiec 2005 witaj Hans ;)tu masz o Kipke - historia, zdjęcia, fanty - http://wroclaw.hydral.com.pl/970,obiekt.htmla tu o Alter Weinstock http://wroclaw.hydral.com.pl/2388,obiekt.html
J23 Napisano 9 Czerwiec 2005 Napisano 9 Czerwiec 2005 Dzięki za bardzo szybką reakcje and_andrzej.( atak prywatnie to od 1945 już nie Hans ale Janek , chyba że IPN się do mnie dobierze tak jak do Jaruzela)Pozdrawiam , i życze samych fantów w dołkach(nie tylko)!
von Neumarkt Napisano 9 Czerwiec 2005 Napisano 9 Czerwiec 2005 Przepraszam że się wtrącam,ale Wraith napisałówczesnego Tesco"a czy nie powinno być obecnego Tesco"
and_andrzej Napisano 9 Czerwiec 2005 Autor Napisano 9 Czerwiec 2005 Wraith...miałeś na myśli Die alte Tesko Gmbh und sohns" ? ;P hehe.Spoko J23 :)... we wrocku co drugi porcelanowy korek ktory wyskakuje z ziemi to Kipke.
sajmon18 Napisano 9 Czerwiec 2005 Napisano 9 Czerwiec 2005 Nie jest to sprawą dziwną bo Browar Kipkego,Haasego,Schultheiss oraz Burgerliches były we Wrocławiu największe sposród blisko 150 istniejących pomiedzy 1880-1945
Wraith Napisano 9 Czerwiec 2005 Napisano 9 Czerwiec 2005 Ja ja, Sie haben recht, meine gramatyk w godzinach ranen szwankiren;-) Pozdrawiam:)
and_andrzej Napisano 17 Czerwiec 2005 Autor Napisano 17 Czerwiec 2005 Coś breslauerski wątek usycha to wlepiam zdobycze z ostatniej niedzieli.. troche mało militarne no ale zawsze coś... btw.. Garbaty Cigaretten rządzi ;)
and_andrzej Napisano 18 Czerwiec 2005 Autor Napisano 18 Czerwiec 2005 Obrobiłem śmietnik Tadziu... przyznaje sie bez bicia. Przyłączam sie do zyczeń dla siebie ;) A buteleczki pozostały po poprzednich ekploratorach którzy pewnie wyciagnęli coś lepszego. Fanty powędrują do piwnicy i będa czekać na czasy kiedy z wywieszonym jęzorem będziemy uganiać sie za kawałkiem butelki z napisem Bre...au". A w ten weekend może będzie lepiej bo udam sie na miejscówke nie saute ale z opatką i wykrwką :)
and_andrzej Napisano 19 Czerwiec 2005 Autor Napisano 19 Czerwiec 2005 Ano dziury po 1-1,5m a i głębsze w gęstości 1 dziura na m2 i to na obszarze ponad hektara :). Tam kopią nie tylko eksploratorzy i kopacze z naszej branży" ale głównie ci ktorzy wszystko co na drzewo nie ucieka chcą poźniej sprzedać na giełdzie staroci.
palacz Napisano 19 Czerwiec 2005 Napisano 19 Czerwiec 2005 Cos dla pocieszenia oka ;) . Zdjecie troszke przeswietlone. W sumie nie wiem co to jest i do czego sluzylo. Wyskoczylo"z ziemi w takim stanie jak jest tzn oplukalem to tylko woda. Moze zloto ;) . A co do Niskich Lak... szkoda gadac. Dobrze ze kazdy lasek i park we wrocku tak nie wygladaja.
and_andrzej Napisano 20 Czerwiec 2005 Autor Napisano 20 Czerwiec 2005 A to z ostatniego weekendu. Wyglada jak pruski orzeł z pickenhaulby ale to moja /trudne słowo/ hipoteza ;) Wrzucone też do 'identyfikacji' http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=195520&id_forum=2#ost - czekam na pomysły :)
Kiler Napisano 20 Czerwiec 2005 Napisano 20 Czerwiec 2005 Palacz, to cos z Twojego zdjecia (nie widzac drugiej strony) przypomina mi spinke do krawata.
Wraith Napisano 20 Czerwiec 2005 Napisano 20 Czerwiec 2005 U mnie przygotowania do obrony pracy mgr, dupa jednak nie usiedziała;-)
and_andrzej Napisano 20 Czerwiec 2005 Autor Napisano 20 Czerwiec 2005 .. no dobra..to teraz konkrety z Breslau w ostatniego weekendu ;)
miro5671 Napisano 20 Czerwiec 2005 Napisano 20 Czerwiec 2005 Wojtas. Znowu złomu przywiozłeś.....Chociaż te guziory całkiem,całkiem....
and_andrzej Napisano 20 Czerwiec 2005 Autor Napisano 20 Czerwiec 2005 .. troche były trudnosci z transportem ale dalismy radę:)ps. zdjątka z http://funnypictures.punt.nl/
miro5671 Napisano 20 Czerwiec 2005 Napisano 20 Czerwiec 2005 No,to jest fant....Tylko szkoda,że nie na półkę hehehe.....
Wraith Napisano 20 Czerwiec 2005 Napisano 20 Czerwiec 2005 Witam Miro, słyszałem że imprezka była udana, tylko czy wyście w ogole coś pili bez Kudłatego?;-) A co do guziczków to fakt, miło trafić prusaki, zwłaszcza na Dolnym Śląsku.And_andrzej, hełm podobnej wielkości albo i większy słyszałem z opowiadań że znajduje się i w Polsce, chyba lepiej takiego czegoś nie trafić spore kłopoty już z samym transportem a co dopiero z czyszczeniem:-)
Wraith Napisano 20 Czerwiec 2005 Napisano 20 Czerwiec 2005 I pozostała część konkretniejszych prusaków;-)
and_andrzej Napisano 20 Czerwiec 2005 Autor Napisano 20 Czerwiec 2005 :) ... dzisiejszy wieczorny spacerek bez wykrywki ale w odpowiednim miejscu w Breslau i mamy bagnecik :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.