KANTON1 Napisano 3 Maj 2005 Autor Napisano 3 Maj 2005 Prośba do wszystkich którzy posiadają zdięcia samochodów pożarniczych z okresu międzywojennego. posiadam już molekcję takowych zdięć i chętnie się wymienię.Ze względu na święto (04-05-2005). Pozdrowienia dla wszystkich którym to święto jest szczególnie bliskie - mam tu na myśli szczególnie wszystkich POGROMCÓW ŻYWIOŁÓW.pozdrawiamAK
pająk Napisano 4 Maj 2005 Napisano 4 Maj 2005 Hm, ale chodzi Ci o zdjęcia z okresu międzywojennego czy tylko o samochody a fotki mogą być współczesne? Mam kumpla, który jest kapitanem w Straży, moge mu nadac temat jeśli zdjęcia mają być archiwalne. Z góry uprzedzam, że to potrwa i nie mogę zagwarantować efektu. Wrzucam Studebakera - fotka wyjątkowo kiepska bo to skan z gazety (Automobilista nr 4/2004).
sierhant Napisano 4 Maj 2005 Napisano 4 Maj 2005 Witamhttp://miasta.gazeta.pl/katowice/1786092,35061,2555293.html?x=45http://miasta.gazeta.pl/katowice/1786092,35061,2555293.html?x=46http://miasta.gazeta.pl/katowice/1786092,35061,2555293.html?x=49http://miasta.gazeta.pl/katowice/1786092,35061,2555293.html?x=44moze sie to przydo ;]
wons Napisano 4 Maj 2005 Napisano 4 Maj 2005 Czuję się obowiązany złożyć wszystkim obecnym na tym forum Rycerzom Floriana, serdeczne życzenia jak najmniejszej ilości wezwań, jak największych kwalifikacji i jak najmniej okazji, żeby je wypróbować. Szczęśliwych powrotów z akcji, radości na co dzień i męstwa. A dla Strażaków-Poszukiwaczy wielu trafień. Ujawnijcie się Panowie Strażacy w gronie poszukiwaczy, z zaznaczeniem, czy OSP, czy PSP.wonsY z OSP: Szymon Grzegorz Paweł gościnnie Kamili cała reszta okazyjnie z nami jeżdżących chłopaków i dziewczyn z MDP.Z chęcią też skożystałbym z Waszych zdjęć pojazdów pożarniczych. Dysponuję tylko jedną fotką, ale powojenną. jak znajdę, to zamieszczę. Kanton1, podesłałbyś nam kilka fotek? :)pozdr. Rycerze Floriana
pająk Napisano 4 Maj 2005 Napisano 4 Maj 2005 Hm, już kiedyś wrzucałem te fotki ale nie mogę się dogrzebać i wkleić linka. Dużo nie zajmują, więc może Bocian się nie zjeży że powtórnie je prezentuję. Dodge ze zdjęć służył kiedyś w Straży Pożarnej w Kalnicy (Bieszczady).
pająk Napisano 4 Maj 2005 Napisano 4 Maj 2005 Zdjęcia robiłem w Cisnej, chyba w 2000 r. Obecnie samochód ma już innego właściciela.
pająk Napisano 4 Maj 2005 Napisano 4 Maj 2005 Po prawej stronie w trawie szoferka od takiego samego modelu. Swoją drogą ciekawy jestem jakie są dalsze losy tego pojazdu. Może ktoś wie?
maxikasek Napisano 4 Maj 2005 Napisano 4 Maj 2005 maxikasek z OSP. A pompy też mogą być? Miałem gdzieś fotki jak wyciągaliśmy pompę z Odry. Była kompletna miała nawet końcówki węży i ssawniaki (resztki). Niestety trzymaliśmy ją w magazynie Komunalki, a wiadomo cylinder i tłoki mosiężne (nawet dzwon dziady zaje.....)
wons Napisano 4 Maj 2005 Napisano 4 Maj 2005 Wiecie co? w zeszm roku byłem na spotkaniu: Międzynarodowye Spotkanie Opiekunów Młodzieżowych Drużyn Pożarniczych Krajów Nadbałtyckich w Kościelisku k. Zakopanego. Sam pochodzę z Połczyna Zdroju,zachodniopomorskie. Byliśmy w PSP Wieliczka, OSP Poronin i jeszcze kilku OSP. Na południu w izbach pamięci są pierwsze pompy, stare skórzane hełmy, mosiężne prądownice... Aż łezka w oku się kręci. A u nas? Gdyby nie to, że wonsY się zajęli historią, mosiężna prądownica z przed wojny poszła by na złom, zresztą podobnie jak hydrant. Kiedyś mieliśmy orkiestrę, grającą na przedwojennych instrumentach, dziś z nich pozostało nie wiele... Podobnie jak z polskich przedwojennych hełmów, które poszły na złom. Na południu Polski dba się o tradycje, u nas takowych nie ma, bo te ziemie są przez nas zamieszkałe od 60 lat. Wszystko, co mieliśmy, było poniemieckie, nie naszą krwawicą wywalczone i zakupione. Chylę czoła przed Strażakami, którzy potrafili zadbać o swoje historyczne korzenie. Cześć wam!pozdr. Przew. Gminnej Komisji Do Spraw Młodzieżydypl. D-ca Sekcji Grzegorz D.
wons Napisano 5 Maj 2005 Napisano 5 Maj 2005 Troszkę nowsze, ale też ciekawe. Zdjęcie pochodzi z radzieckiej gazety i jego stan jest, jaki widać.
wons Napisano 5 Maj 2005 Napisano 5 Maj 2005 A to zdjęcie z lat 50tych XX wieku. Wykonane w czasie pokazów, prawdopodobnie z okazji Dnia Strażaka na dzisiejszym Placu Wolności.
wons Napisano 5 Maj 2005 Napisano 5 Maj 2005 I jeszcze jeden samochód. Mnie on przyniósł dużo radości.
jagoda Napisano 5 Maj 2005 Napisano 5 Maj 2005 Heh Wons ten ostatni wóz jest super! a teraz ja pokaze co znalazłem co prawda nie tak jak chciał KANTON ale myśle ze ciekawa fotka.Pozdr. MJ
jagoda Napisano 5 Maj 2005 Napisano 5 Maj 2005 Czymś takim rozbija sie OSP w Bukowsku powiat Sanocki Woj. Podkarpackie.Pozdr. MJ
wons Napisano 6 Maj 2005 Napisano 6 Maj 2005 Ano ciekawa. U nas najstarszy jest star z wioski w naszej gminie. Ma jeszcze drzwi otwierane do tyłu. Jak będę miał chwilkę, to zrobię fotki drabiny niemieckiej z miasta Templin. Też ciekawa. Wpisana jako pojazd zabytkowy.
KRUSZYNA Napisano 7 Maj 2005 Napisano 7 Maj 2005 Właścicielem identycznego jest mój kuzyn Rysiu.Kupił go z miłości do starej motoryzacji.To zresztą nie jedyny jego pojazd.Cieszę się że w rodzinie nie tylko ja jestem szurnięty".Rysiu jest teraz gdzieś"w Europie na TIR-ze.pozdrowieniakruszyna
KRUSZYNA Napisano 7 Maj 2005 Napisano 7 Maj 2005 I jeszcze raz.Zresztą ja też miałem do czynienia z gaszeniem pożarów-szczegulnie lasów.kruszyna
Cancer Napisano 7 Maj 2005 Napisano 7 Maj 2005 Moze ktos wie jaki to sprzet ? I gdzie zostalo te zdjecie wykonane ? Wiem tylko ze po wojnie.pozdrowienia Cancer.
pająk Napisano 8 Maj 2005 Napisano 8 Maj 2005 Sporo przedwojennych zdjęć jest na http://www.rrg.edu.ee/~rainvaikla/ewtulet.htmlSzkoda, że opis po estońsku :/
bodziu000000 Napisano 5 Sierpień 2005 Napisano 5 Sierpień 2005 Polski samochód strażacki z okresu międzywojennego.
wons Napisano 5 Sierpień 2005 Napisano 5 Sierpień 2005 kilka nowych fotek. Samochód, który służył wiernie OSP Połczyn Zdrój
wons Napisano 5 Sierpień 2005 Napisano 5 Sierpień 2005 Ten jeździ do dziś, ale już nie u nas. Na zdjęciu zgrupowanie przed pożarem lasu
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.