koko Napisano 3 Maj 2005 Autor Napisano 3 Maj 2005 Witam jestem poczatkujacy, i chcialbym dowiedziec sie jak rozpoznac okopy ziemianki itp. Bardzo prosilbym o zdjecia.
bjar_1 Napisano 3 Maj 2005 Napisano 3 Maj 2005 Mogę wrzucić dwie fotki ,ale niezbyt wyraźne.Na tej są okopy z 1945 r. w mojej miejscowości ,zasypane (obecna głębokość 50-60 cm) ,krótkie odcinki rowu 3-4 metry i następnie załamanie. Ogólnie bardzo poplątane...
bjar_1 Napisano 3 Maj 2005 Napisano 3 Maj 2005 Tutaj okopy z pierwszej wojny ,dawniej były tam pola obecnie jest las. Długie kawałki" rowu 20-25 metrów ,następnie załamanie. Bardzo zasypane...
Bracholl Napisano 3 Maj 2005 Napisano 3 Maj 2005 Witam przedewszystkim sa to nienaturalne wytwory natury i bardzo łatwo je rozpoznac chodząc po lesie sa naprzykład umacniane kamieniami palami z drewna i przewaznie okopy co kakis kawałek poziasdaja gniazda strzeleskie choc niezawsze.Naprzykład moga tez byc wały strzeleckie ale to juz trudniej rozpoznac.Jak kolega wywoła klisze to pokaze ci pare takich fajnych okopków i innych rzeczy a tymczasem pozdrawiam.
ZnaChoR Napisano 3 Maj 2005 Napisano 3 Maj 2005 to ja mam takie pytanie. Na jaką głębokość kopało się okopy i rowy strzeleckie w tamtych czasach??ponieważ na mojej miejscówce są takowe rowy i chciałbym je troszeczke przekopać do normalnej warstwy z wojny!!wiem że fanty mogą być głębiej, moja wykrywka nic tam nieznajduje ale możliwe że są mocno zasypane i coś jednaak taam jeszcze znajde!!za pomoc z góry dziękuje!!i czy ktoś z was już na taki pomysł wpadł jak ja i jakie były wasze rezultaty!!pozdr.ZnaChoR
ziomek11 Napisano 3 Maj 2005 Napisano 3 Maj 2005 Koko skąd jesteś-czyżby z Piły???Jezeli tak to...masz moje ksiazki o Acht koma Acht (88) i Niemiecka artyleria kojarzysz?Do konca w Pile"..he he dobra knizka!a propos co do problemu jak rozpoznać okopy inne ustrojstwa to widać ze nie byliście w armii!Wszystkie takie bajery, czyli jak kopac, na jaką głębokośc jest opisane w standartowych podręcznich wojskowych np. Podręcznik żołnierza wojsk zmech i innychPozdr!
ZnaChoR Napisano 3 Maj 2005 Napisano 3 Maj 2005 sorki ale nie mam teraz żadnych podręczników ani dostępu do nich.więc proszę was o odpowiedź na moje poprzednie pytanie!pozdr.ZnaChoR
ziomek11 Napisano 3 Maj 2005 Napisano 3 Maj 2005 Niestety jest tylko jedna rada...czytać ksiązki dot. fortyfikacji polowej i weryfikacja w terenie.Mam trochę wiadomości dot. umocnien niem. polowych ale to raczej na mejla bo to duzo pisania....jak znajdziesz okrąg o srednicy ok. 5-6m gł. ok. 50 cm i od niego krótkie odgałezienia dwa z jednej i jedno z drugiej to jest to stanowisko paka lub flaka-pak posiada wykopany wjazd a flak takiego wjazdu nie ma. Zdarza się że takich k.ółeczek jest kilka przy sobie tworząc np baterie plot. Stanowiska moździeży to okrągłe dziury w ziemi na gł. ok. 150cm do 200cmPozdr.
ziomek11 Napisano 3 Maj 2005 Napisano 3 Maj 2005 acha jeszcze stanowisko pancerwafla ma kształt litery L" ale niekoniecznie podobne jest st. pancerszrekaPozdr
ZnaChoR Napisano 3 Maj 2005 Napisano 3 Maj 2005 ziomek jak bym mógł cię prosić o dane różnych dołkó począwszy od strzeleckich aż po flaki!!mój mail: zcr@wp.plpozdr.ZnaChoR
ZnaChoR Napisano 3 Maj 2005 Napisano 3 Maj 2005 ziomek prześlij mi te artykuły na maila jak możesz!pozdr.ZnaChoR
beaviso Napisano 3 Maj 2005 Napisano 3 Maj 2005 Tutaj link do schematów niemieckich fortyfikacji polowych, oczywiście idealnych i budowanych bez pośpiechu w normalnym (nie zmrożonym na kość) gruncie. Aha, stronka po rosyjsku.http://www.fortification.ru/library/befestigung/
ZnaChoR Napisano 4 Maj 2005 Napisano 4 Maj 2005 beaviso dzięki za linka, ale jeśli macie jakieś artykuły na swoich kompach to prosze mi przesłać na maila!!pozdr.ZnaChoR
ziomek11 Napisano 4 Maj 2005 Napisano 4 Maj 2005 Sorki ale musiałbym Ci przepisywać książke, skanera narazie nie mamPozdr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.