Skocz do zawartości

Wykonanie strzelającej repliki skałkówki

yasioo

Rekomendowane odpowiedzi

witam!!
Od dawna interesuję się bronią skałkową. Zamierzam po wielu konsultacjach wykonać strzelającą replikę pistoletu skałkowego. Jednak pomysł napotyka na wiele trudności - zapoznałem się z mechanizmem zamka w oryginale i trzeba iść albo drogą odlewu albo kowalskiego wykonania okuć i elementów zamka. Kolbę wykonam sam mając do tego celu maszyny w warsztacie, potem politurka i jakoś z kolbą będzie mając wzór. Problemem jest wykonanie lufy o której wiem że musi być z dobrej stali i trzeba ją przetoczyć, musi być tez na końcu zaklepana i pozostawiona mała dziurka na iskrę. Mam w związku z tym do pytanie czy ktoś z was wykonywał tego typu repliki?? Jakie są wasze doświadczenia w tym względzie??
Może ktoś ma jakieś foty i ma wolę je zaprezentować??
Yasioo
yasiooxx@wp.pl
GG:6924434

Szczerze mówiąc to odradzał bym Ci samodzielną budowę repliki broni skałkowej. Wbrew pozorom (prostota konstrukcji) jest to skomplikowane zajecie. Rusznikarze budujacy w przeszłości taką broń musieli posiadać sporą wiedzę. Te uwagi dotyczą jedynie wariantu jeśli chcesz budować replikę strzelającą - jeśli nie, mozesz próbować.
Jeżeli nie zniechęciłem Cię dostatecznie ;) to zajrzej na te stronki:
http://www.szable.pl
http://bron.iweb.pl/viewforum.php?f=20&sid=9d2400ab3a7bb818bd4f440d5438095b
Dużo się można dowiedzieć i zapytać też można :)
pozdrawiam!

Dziękuję koledze za bardzo konkretne i przydatne linki. Widać tam na jakim poziomie technologicznym i materiałowym musi być skałkówka żeby to było w pełni bezpieczne i sprawne. Ale będe próbował coś stworzyć też sam. Mam do pomocy osoby znające się na rzeczy. Zobaczymy co wyjdzie. Coraz bardziej mi się temat czarnoprochowy zaczyna podobać.
Yasioo

Kupowanie gotowej repliki wykonanej profesjonalnie jest rozwiązaniem rozsądnym ale drogim i zbyt łatwym jak dla mnie. Co do zgodności takich działań z prawem to nie ma tu jakiegoś widocznego problemu - chodzi o wykonanie repliki modelu broni skałkowej sprzed 1850 roku. Lubię wyzwania, a właśnie takim poważnym wyzwaniem jest wykonanie skałkówki. Jedynym problemem może być bezpieczeństwo - ale praca na maszynach pod okiem specjalisty powinna ten problem wyeliminować. Zajmie to dużo czasu ale o wynikach nie zapomnę poinformować.
Yasioo

O ile nie jesteś rusznikarzem zgodnie z prawem nie wolno wykonywać broni. Data 1850 tu nie ma znaczenia zgodnie z prawem to to samo co wykonywanie kałacha. Wynika to z tąd że owe próby ciśnieniowe lufy mogą być śmiertelne. Koszt nowej taniej kapiszonowej repliki to 700zł, a zdowia jak się nie uda? Ostatnio pisli o takim co jako petarde spreparował bombe rurową i udało się zbić dwie osoby.
Wojtek

witam!!
jak napisałem skałkówkę będę wykonywał pod okiem specjalisty - zakup elementów to nie jest zły pomysł, ważne jest żeby wytrzymywało ciśnienie wystrzału. Samodzielne wykonanie lufy rzeczywiście w przypadku kolegi zakończyło się wybuchem - rękojesć została w ręku a reszta pokaleczyła szyję. Profesjonalni rusznikarze wykonują i testują lufy w bezpieczny sposób - próby cisnieniowe wykonują w bezpiecznej odległości od człowieka.
A co do wypowiedzi człowieka o nicku PiratSS należy przypomnieć że najpierw myślimy a potem piszemy i klikamy na znaczek ''dodaj''.
Yasioo

witam!!
dziękuję za zaoferowanie pomocy. proszę o kontakt w tej sprawie na priva. Kontakt na górze postu. A co do moich uwag to postaram się żeby nie działać nielegalnie, a to forum ma służyć wymianie uwag technicznych. Dziękuję za zwrócenie mi uwagi na problem prawny wykonywania repliki.
Yasioo

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie