dzava Napisano 27 Kwiecień 2005 Autor Napisano 27 Kwiecień 2005 Cześć, słyszał coś o bunkrze KOP w Prawym Lesie koło Przerośli (Suwalszczyzna) na przedwojennej granicy polsko - pruskiej? Widziałem znak i opis na mapach turystycznych ale nic więcej, moze ktoś? coś wie? to KOP - u czy Straży Granicznej? Z góry dzięki za info.
Volksewagen Wojtek Napisano 27 Kwiecień 2005 Napisano 27 Kwiecień 2005 Widziałem opis miejscowości na mapie, gdzie było napisane, że znajdują sie tam ruiny bunkrów z czasów II wojny światowej, oraz jakis kamień upamiętniający jakiegoś niemieckiego generała. Pytanie czy te bunkry to jakieś stanowiska betonowe, czy ziemne i jak to wyglada dzisiaj, i co z tym kamieniem czy faktycznie takowy istnieje oraz komu jest poświęcony- moze ktoś widział, coś wie, ma fotki. Dziekujępozdrawiam
simon07 Napisano 27 Kwiecień 2005 Napisano 27 Kwiecień 2005 Jak tylko odbiore z serwisu wykrywke jade tam kopac - zdam relacje. Volksewagen Wojtek - jak tam na Gołdapi z Mirkiem było - słyszałem, ze w porzo ? Z mirkiem tam pojedziemy i zdamy relacje - foto i opisową.Pozdro.
Volksewagen Wojtek Napisano 28 Kwiecień 2005 Napisano 28 Kwiecień 2005 Aaaa dziekuję- było bardzo pozytywnie i bardzo owocnie, co prawda nie było to stricte na Gołdapii, ale poznałem fajny teren, a i popatrzeć na co było. Mirek napewno opowie. Czekam na relacje z Prawego Lasupozdrawiam
Forteca Napisano 28 Kwiecień 2005 Napisano 28 Kwiecień 2005 To niemieckie schrony z lat 1940-41 tzn. Suwalki- Sehnenstellung, pozycja łącznikowa (w zasadzie dwa punkty oporu - Prawy Las i Przesławki) między Mazurską Pozycją Graniczną a Pozycją Gąbińską
Volksewagen Wojtek Napisano 28 Kwiecień 2005 Napisano 28 Kwiecień 2005 Mam pytanie, a jak to wszystko wygląda dzisiaj, jakie są to obiekty, czy wysadzone , względnie zniszczone czy całe ??? z kopułami pancernymi czy bez nich ?? może ma ktoś jakąś fotkę- dziekipozdrawiam
dzava Napisano 18 Sierpień 2005 Autor Napisano 18 Sierpień 2005 pytał ktos jak wyglada bunkier w Prawym Lesie? o własnie tak
dzava Napisano 18 Sierpień 2005 Autor Napisano 18 Sierpień 2005 to zachowana kopuła. Na wprost na ostatnim planie tego zdjecia u podnóza tego wzgórza z kępa drzew był drugi, ale jest wysadzony.
kaczorek Napisano 14 Październik 2005 Napisano 14 Październik 2005 super schron - Regelbasu 105 z lat 1940/1941 - producent III Rzesza
fotograf62 Napisano 19 Styczeń 2006 Napisano 19 Styczeń 2006 Witam zainteresowanych, latem 2004 podczas wyprawy rowerowej po suwalszczyźnie i mazurach trafiliśmy do Prawego Lasu i natknelismy się na ten bunkier. Podobno jest jeszcze jeden lecz byliśmy za bardzo zrąbani aby go szukać. Może w tym roku tam powrócimy. Jeżeli ktoś chce więcej fotek tego bunkra a mam ich 7 to mogę przesłać. fotograf62@tlen.pl w temacie piszcie prawylas
fotograf62 Napisano 19 Styczeń 2006 Napisano 19 Styczeń 2006 Jakiś błąd podczas ładowania pliku jpg. wyświetla mi się napis że tylko pliki jpg mogą być załadowane. Ja ładuję jpg i w formacie 600 lub 650 i wadze mniejszej niż 100kb i tak się nie chcą załadować. A szkoda bo mam 7 fajnych fotek tego schronu i jego wnętrza.
dzava Napisano 19 Styczeń 2006 Autor Napisano 19 Styczeń 2006 Cześć, ten drugi bunkier, częściowo wysadzony położony jest przy drodze na Wersele. Jak patrzysz na to zdjęcie powyżej gdzie widać metalową kopułę bunkra, gdy patrzysz przed niego na ostatnim planie jest plamka lasu na wzgórzu - tam jest ten drugi bunkier. Czy będąc w Prawym Lesie widziałeś głaz narzutowy poświecony podobno niemieckiemu generałowi lotnictwa, który miał gdzieś zginąć w tej okolicy?
fotograf62 Napisano 26 Styczeń 2006 Napisano 26 Styczeń 2006 Witamy w Prawym Lesie - tablica miejscowości od strony Hańczy.
fotograf62 Napisano 26 Styczeń 2006 Napisano 26 Styczeń 2006 Na krawędziach widać kotwice do siatki maskującej.
fotograf62 Napisano 26 Styczeń 2006 Napisano 26 Styczeń 2006 Znawcy sztuki wiedzą co to jest, a dla mnie jest to okienko strzelnicze;-)
fotograf62 Napisano 26 Styczeń 2006 Napisano 26 Styczeń 2006 Kratka wentylacyjna bunkra w Prawym Lesie.
fotograf62 Napisano 26 Styczeń 2006 Napisano 26 Styczeń 2006 Przez to okienko nieproszony gość był częstowany (śrutem);-)
fotograf62 Napisano 26 Styczeń 2006 Napisano 26 Styczeń 2006 Tego dnia co fotografowałem ten bunkier, trwały prace poszerzania drogi.
fotograf62 Napisano 26 Styczeń 2006 Napisano 26 Styczeń 2006 Tego dnia co fotografowałem ten bunkier, trwały prace poszerzania drogi i uwieczniłem też spychacz z lewj strony, a z prawej zabudowania własciciela terenu na którym stoi schron.
fotograf62 Napisano 26 Styczeń 2006 Napisano 26 Styczeń 2006 Ostatnia z moich fotek dotyczących schronu w Prawym Lesie. W przygotowaniu mam inne bunkry i też je zamieszcze niedługo. Pozdrawiam wszystkich miłośników i szperaczy.
fotograf62 Napisano 26 Styczeń 2006 Napisano 26 Styczeń 2006 Spędzając wakacje 2004 roku na wyprawie rowerowej po Suwalszczyźnie i Mazurach znalazłem takie cudo w pobliżu jednego z bunkrów. Nie piszę specjalnie gdzie bo może tam jeszcze kiedyś wrócę?
pipi28 Napisano 30 Maj 2006 Napisano 30 Maj 2006 Tak sie sklada ze wlasnie pochodze z Prawego Lasu.Sa tam dwa bunkry z czasow drugiej wojny swiatowej.Jeden z nich jest w zasadzie calkiem juz zniszczony,natomiast drugi jest w dosc dobrym stanie.W srodku jest nawet pozostalosc po lazience i wyrwanym pisuarze.Sa to bunkry obronne.Jesli chodzi o kamien to tez taki istnieje,ale tak naprawde to nikt dokladnie nie wie kto zostal pod nim pochowany.Stoi on na czterech mniejszych kamieniach.Na tym glownym jest wyryty krzyz.Jesli ktos chce go zobaczyc to radze zapytac miejscowych bo nie latwo do niego trafic.pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.