Skocz do zawartości
  • 0

Co to za Kamień ?

J23

Pytanie

Napisano

Został znaleziony w czasie poszukiwań w rejonie Jeleniej Góry,jest to jakiś kamień o wymiarach 10X6 cm.W prawym górnym rogu jest wkomponowana aluminiowa tabliczka z 8 ramieną gwiazdą z napisem KSTEINPUTZ.Co to może być ,nigdy nie spotkałem się z takim kamieniem .Proszę o identyfikacje !

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zapomniałem dodać iż został on odnaleziony na terenie lotniska kolo Jeleniej Góry.Może to jakiś ślad .
Napisano
Cześć chłopaki!
Po mojemu to ani kamień polerski ani szlifierski!
raczej kamień czyszczący albo kamień tynkowy lub do tynku hmmmm... ale do czego mógł służyć? Ni cholery nie wiem.

pozdrawka - piryt
Napisano
sorry za zaśmiecanie ale przyszło mi do głowy, że raczej jest to narzędzie tynkaeskie o czym świadczyć może ta blaszka. Chodzi o to, że tak oznaczony (blaszką) kamień", nie zagubi się wśród innych kawałków gruzu i jest na pierwszy rzut oka doskonale rozpoznawalny przez robotnika.
Napisano
Też dobre,ale czy w takim razie nie powinno być o" oznaczone w sposób umożliwiający identyfikację np. Ksp11/44, czy w jakiś podobny sposób? Próbki oznaczane są w sposób umożliwiający identyfikację serii, partii lub konkretnego egzemlarza... ale rzeczywiście i ta teza jest dobra.
Napisano

Został znaleziony w czasie poszukiwań w rejonie Jeleniej Góry,jest to jakiś kamień o wymiarach 10X6 cm.W prawym górnym rogu jest wkomponowana aluminiowa tabliczka z 8 ramieną gwiazdą z napisem KSTEINPUTZ.Co to może być ,nigdy nie spotkałem się z takim kamieniem .Proszę o identyfikacje !

Napisano
A moze ktoś z kolegów jest w stanie rozszyfrować napis, probowałem na gogle myślałem iż coś wyda ale nic.Bo jeśli to by była jakaś firma to wy wyszło.
Napisano
stein - kamień
putz - tynk, czyścić...

Znalazłem na necie stronkę producenta materiałów budowlanych. Wygląda mi na to, że może być to kamień ozdobny do wykładania tynków... coś w rodzaju imitacji kamienia naturalnego,który nakładało się na tynk. Ale ta tabliczka... hmmm... Monti mógł mieć rację... może to jest próbka materiału do prezentacji, ale raczej nie do prób wytrzymałościowych ;-)
Napisano
zostalo to znalezione na terenie lotniska.A czy moze to być próbka materiału z którego była by możliwośc budowania pasa startowego.(lotnisko Góra Szybowcowa koło Jeleniej Góry , z tego co czytałem to na tym lotnisku piloci niemicy zdobywali swoje diamenty latając na szybowcach,tu rekordy też zaliczała pani pilot Luwdwafe (chyba s stopniu pułkownika ).Ktora z tego co czytałem a mogę się mylić była jedną z niewielu kobiet które latały na myśliwcach w czsie IIwś.
Czy taki trop z kamieniem" jest możliwy .Co sądzicie.
Napisano
Witam!
Nazwa sugeruje, że jest to jakiś rodzaj kamienia polerskiego. Z jakiego dokładnie kamienia jest to wykonane? Coś w rodzaju pumeksu czy raczej piaskowca? A w jaki sposób przytwierdzona jest ta tabliczka, dałoby się ją łatwo zdemontować? Wiem, że za dużo tych pytań :)...
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie