Skocz do zawartości

smętek - nastawy?

razdwatrzy5

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
mam 8letniego smętka cewki 25 i 37 śmigam bez dyskryminacji,na M, głos na maxa, tune między 6-8 człowiek nakopie się sporo śmieci ale trafiają się ciekawostki.
Kolego Sękal,przed momentem napisałem Ci na gg, odpisz to się ustawimy na wypad.
pozdro
  • 4 months later...
Napisano
Witam.Mój hs3,dziś śmigałem z nim po lesie ,wyłączyłem go i już nie chciał się włączyć ;((( może zimno mu zaszkodziło nie wiem???.Wymieniłem baterie na nowe i nic nie pomaga.Także kiepsko .Jutro zadzwonię do Pana Smętkowskiego z zapytaniem co robić ??? Natomiast jako wykrywacz to jest spoko sprzęt tylko trzeba go poznać.Nie ma dyskryminacji przez co wyłapuje wszystko(odłamki,druty,puszki,kapsle,podkowy łuski itp) ale zobaczymy czy zadziała??? pozdrawiam..
Napisano
może działa tylko coś z głośnikiem,raz miałem tak że wilgoć wpadła do kratki głośnika bo chwycił nas deszcz,i póki nie odparowała nie działał
ale nie ma co się martwić.konstrukcja nie do zdarcia:)
Napisano
Kol gajowy'' .Nie ma dyskryminacji przez co wyłapuje wszystko(odłamki,druty,puszki,kapsle,podkowy łuski itp) ale zobaczymy czy zadziała???''
Po 1 Dyskryminacja jest
Po 2 to co by kolega chciał znajdować odrzucając łuski,podkowy puszki? Nie rozumiem.
A smętek klasa sprzęt do militarki, ustawienia na teren zbytnio nie zasmiecony 2,5 do 3,trza sie nakopać ale i fanty konkretne sie z dużej głębokości ciągnie, choć i monetki można trafić, kwestia wyczucia i dostosowania sprzętu do samego siebie.
Wielki szacunek dla Pana Henryka POZDRAWIAM
Napisano
Dyskryminacja w HS-3 od 2,5 /2,5 - wg. wyskalowania potencjometru/ zbyt przyspiesza" by był to sprzęt na monety. Wyjątek stanowią monety z PRL-u. Te smętek" znajduje. HS-3 to wybitny sprzęt na stalową , ale też i na kolorową militarkę. Choć niema rozróżniania tonowego > sygnał koloru (ciepły , gładki) jast inny niż żelaza (zimny , ostry) trzeba się auczyć" to słyszeć. Nie wymaga to słuchawek. Dobre ustawienie dyskryminacji > to : pomiędzy 2 a 2,4. Sonda 25 cm > jest wystarczająca , dedykowana dla drobnicowców". Warto jednak zaopatrzyć się w 30 cm. Osiągi (wówczas) są zdumiewające > w porównaniu z mniejszymi sondami. Czterdziestka jest zbyt duża > i nie daje już takiego skoku jakościowego jak trzydziestka. Ważna uwaga : wykrywacz bardzo dobrze widzi" złoto > na równi niemal z wyspecjalizowanymi w tym celu VLF o wysokiej częstotliwości. Podczas gdy większość najlepszych wykrywaczy niemal nie widzi przedmiotów ze złota (brak efektu : halo , bdb przewodność) HS-3 widzi" nadzwyczaj dobrze > wielokroć tego doświadczyłem (do kolorowej drobnicy : sonda 25 cm). Bezwzględnie należy pamiętać o zerowaniu > przyciskiem w rękojeści po każdym zdażeniu" , i każdej zmianie wysokości sondy względem powierzchni terenu.
Napisano
''. Wyjątek stanowią monety z PRL-u. Te smętek" znajduje'' a jaka jest różnica więdzy monetami PRL a monetami wcześniejszymi?Chodzi o materiał wykonania?Wiadomo że nie jest to wykrywka dynamiczna przeznaczona do monet i kolorowych dupereli ale przy dobrym ustawieniu działa jak potrzeba, ja ze swojej strony bardzo chwale ten sprzęt!Zarówno jeżeli chodzi o monety jak i militaria większych gabarytów.
A kto ma zamiar znajdować monety, raczej niech zakupi jakiegoś dynamika:)
Napisano
może kolego gajowy jedź do pana Henryka żeby tak Ci ustawił dyskryminacę w wykrywaczu żeby dawał tylko sygnał na : klamry ,nieśmiertelniki,bagnety, hełmy,orły z czako,odznaczenia itp.
pozdro>
sorki ale nie mogłem :)
Napisano
No dobrze są tez monety nie PRL wykonane z dobrego materiału i mają dużą średnice,Rubel np. i niech mi nikt nie mówi że ''smętek'' łapie lepiej PRL niz inne monety, a wiadomo jeżeli moneta PRL lezy 1cm pod ściółką to jest większe prawdopodobięństwo znalezienia jej niż np. fenisia leżącego 10 cm w glebie:)
I nie to żebym chciał sie z kimś kłucić ale naprawde niektóre posty kolegów są dobijające:)Niemniej jednak
<pozdro
Napisano
niech mi nikt nie mówi że ''smętek'' łapie lepiej PRL niz inne monety,

Nikt tak nie twierdzi. Mogą być : stare forinty /też są aluminiowe/ , fillery , halerze > a to nie PRL. /Lista monet w dziale numizmatyka www.Allegro/.
Napisano
Witam,
Ja ze swoim smętkiem biegam amatorsko już od 5 lat i myślę, że jeżeli chodzi o monetki to smętek choć nie jest na nie sprzętem optymalnym potrafi czasem zadziwić. O ile udawało się odnaleźć pfenningi czy kopiejki na polach tannenbergu z głębokości ok 10-15 cm o tyle przy bieżącej 5 groszówce ostro się naryłem :-) /ale to jednostkowe przypadki/
Problem to jednak trochę symboliczna dyskryminacja - eksperymenty z różnymi żelastwami pokazały, że można wyłączyć" np. bagnet, ale jeżeli jest to gwóźdź i do tego porządnie zardzewiały - mooowy nie ma...
A tak w ogóle to lubię HSka i całkowicie mi wystarcza. A jak chce się fantów? To żadne cyferki, literki tylko kopać, kopać, kopać...
Pozdro
  • 1 year later...
Napisano
witam jestem nowym użytkownikiem HS3 smętek i jutro pierwszy raz chyba się z nim wybiorę i tak sobie testowałem go troszkę, i wymyśliłem sobie (oczywiście posiłkowałem się forum) następujące nastawy jeśli coś mam źle to proszę powiedzieć.

USTAWIENIA NA MANUALU
1 dyskryminacja 2 max 3 zależy od terenu
2 Tune jakieś 5 lub 6
3 volume tu nie ma znaczenia ważne żeby słyszeć dobrze
4 grund balance tak dostosować aż będzie słychać minimalny dźwięk wiodący.

dobre ustawienia, może ktoś poprawi bo ja za bardzo doświadczenie nie mam w smetku jeszcze tyle co na forum wyczytałem i wywnioskowałem.proszę o rade
Napisano
Tak,ustawienia dobre z tym że Volume również jest ważne gdy nie chodzi się na słuchawkach. Najlepiej wychwytywane są sygnały na 10(słowa producenta)
Ale wiadomo, nie wszędzie można sobie pozwolić na taką głośność :-)
Tune Ci też teren i wykrywacz zweryfikuje, w każdym HS-3 jest różnie,ale głównie w okolicach 5-6.
Powodzenia w terenie!
<pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie