Monti Napisano 18 Kwiecień 2005 Autor Napisano 18 Kwiecień 2005 Witam Jest to łuska od mosina z I wojny(prod. Sankt Petersburg 1912r.) A dookoła ma namalowany taki oto pasek. Co on może oznaczać ?
jerzyk Napisano 19 Kwiecień 2005 Napisano 19 Kwiecień 2005 witamdodam tylko, że pierwsze pociski ppanc. do amunicji 7,62x54R Mosin wprowadzono w 1916 roku.pozdrawiam - jerzyk
metalt Napisano 19 Kwiecień 2005 Napisano 19 Kwiecień 2005 Panie Siemieńczuka gdzie Pan sie spotkał z takimi nabojami że z okresu carskiego w tym przypadku łusce z 1912r były pociski p-panc lub smugowe.Też widziałem takie malowanie na łusce ale nie mam wytłumaczenia co to moze oznaczać
Jadzia Napisano 19 Kwiecień 2005 Napisano 19 Kwiecień 2005 A może sowieci przerobili część zapasów z czasów carskich zmieniając same pociski a na łuskach malowali oznaczenia stosownie do nowego przeznaczenia nabojów? To tylko taka sugestia, ale kto wie..pzdrJadzia
Monti Napisano 18 Kwiecień 2005 Autor Napisano 18 Kwiecień 2005 Witam Jest to łuska od mosina z I wojny(prod. Sankt Petersburg 1912r.) A dookoła ma namalowany taki oto pasek. Co on może oznaczać ?
Monti Napisano 19 Kwiecień 2005 Autor Napisano 19 Kwiecień 2005 Napewno nie jest przerobiona,gdyż tam gdzie ją znalazłem,są same carskie mosiny i pierwszo wojenne mannlichery. Z ziemi wychodzi tylko I wojna.pozdrawiamMonti
P.Siemieńczuk Napisano 18 Kwiecień 2005 Napisano 18 Kwiecień 2005 Ten pasek oznacza typ pocisku np. p-panc, smugowy.Niestety nie wiem co oznacza ten twój.
Monti Napisano 18 Kwiecień 2005 Autor Napisano 18 Kwiecień 2005 dziękuję za odpowiedź.jakby ktoś miał wykaz tych oznaczeń lub znał stronę z nimi to poprosze o link,może być na mail lub tu.pozdrawiam
mac Napisano 26 Kwiecień 2005 Napisano 26 Kwiecień 2005 To może dotyczy samego naboju jak i pocisku. Dodam tylko że przejęte od rosjan oznaczenia malowane były na pociskach i tak czarny oznaczał ppanc a czerwony smugowy.
Pytanie
Monti
Witam
Jest to łuska od mosina z I wojny(prod. Sankt Petersburg 1912r.)
A dookoła ma namalowany taki oto pasek. Co on może oznaczać ?
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.