Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 325
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napisano

To nie Cieszyn. Prawdopodobnie poligon Biedrusk 1936. I pluton kompanii kotow" (robocza nazwa na prywatny uzytek).
Druga kompania mogla byc dzikow" (nie jestem zoologiem :-)). Intryguje mnie - dlaczego ten dzik jest w kole. Koty" nie sa. Na zdjeciu z inspekcji tylko jeden 7TP ma ten znak. Czyzby byl to jakis czolg dowodcy? Ale w Cieszynie znak jest na innym 7TP - tym razem dwuwiezowym.

Napisano

Pokazywalem je juz w innym watku. Prawdopodobnie Cieszyn 1938. Vickers z - wtedy okreslilismy mamutem", ale czy slysznie. Bo jezeli czolgisci znakowali polskimi" zwierzetami jak zubr" i ys" - to skad mamut"? Zreszta charakterystyczne, ze znak jest nie na wiezy lecz na burcie. Czyzby Vickersy inaczej znakowano? (pytanie robocze)

Napisano
Uzupelnienie (podpowiedziane). Zdjecie dwuwiezowego 7TP ze znakiem kota" z godz. 11.47 bylo robione w tym samym czasie co zdjecie 7TP z godz. 11.10. Zdjecia byly robione w czasie prob ze zdobycznymi czeskimi zaporami przeciwczolgowymi. Braly w nich udzial dwie kompanie 3 batpanc.? 1938?
Napisano
Kolekcj. Oczywiscie nalezy :-)). Oba zamieszkujace Polske dzikie koty: rys - jako Lunx lynx L. - rodzina Felidae - kotowate, a takze zbik jako Felis silvestris Schrb. - rodzina kotowate, maja krotkie ogony (od 24 do 40 cm). Te na czolgach maje je cokolwiek dluzsze. Generalnie chodzilo mi o wyeliminowanie wilka".
Napisano

Udalo sie zdobyc lepsze zdjecie te same co z 20.04 godz. 21.57. Musze zweryfikowac poglad. Jednak ten 7TP z I plutonu ma godlo kotowatych".

Napisano
Muszę przyznać, że masz oko do wyszukiwania tych oznaczeń. To ostatnie zdjęcie widziałem wiele razy w lepszej jakości i nigdy nie zauważyłem ani godła, ani oznaczenia plutonu :)
Napisano
Jotes. Dzieki. Jako poczatkujacego pancerniaka" ciesza slowa mistrza.:)
Wydaje mi sie, ze godla wprowadzono na czas dzialania SGO Slask" w 1938 r.
Niezorientowanym pragne przypomniec, ze w zajeciu Zaolzia brala udzial Samodzielna Grupa Operacyjna Slask" pod dowodztwem gen.bryg. Wladyslawa Bortnowskiego.
W jej skladzie dzialal 1 batalion czolgow lekkich zlozony z kompanii wystawionych przez 3 batalion pancerny (Warszawa - 2) i Centrum Wyszkolenia Broni Pancernej (Modlin - 1). Grupa posiadala 89 wozow bojowych (49 czolgow lekkich 7TP i Vickers E, 2 czolgi lekkie Renault R-17 FT, 29 czolgow rozpoznawczych TK i TKS, 9 samochodow pancernych wz.34). Byc moze w tym podziale tkwi zrodlo roznych godel.
Napisano
ChciaBbym co[ dodacod siebie w kwesti 'kota'
Jest to tygrys- będąc w Londynie dziki uprzejmo[ci jednego z pracowników Instytutu im. Sikorskiego- widziałem film z manewrów polskich odziałów pancernych.Przygladalismy sie temu znakowi przez kilka minut i tam wyrażnie widać pręgi" na kocie (na tułowiu jak i ogonie). Wic zostaje tylko tygrys :-)
Napisano

Dzieki Berlin za informacje. A tego drugiego dziko-zubra" na zdjeciach nie bylo? Manewry z jakiego roku i ewentualnie gdzie?
Znalazlem jeszcze w Internecie taka ilustracje: