Skocz do zawartości

pieczatki na tablicach rejestracyjnych

megakura

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam
czy ktos wie czy na tablicach rejestracyjnych niemieckich pojazdow wojskowych byly wybijane jakies pieczatki? jezeli tak to jak one wygladaly(najlepiej fotka:)
ewentualnie czy mozna w polsce nabyc kopie owych pieczatek
dzieki kloss
Napisano

Witam!
Przyznam się szczerze, że na niemieckich tablicach wojskowych nie spotkałem się z żadnym cechowaniem (miałem ich w ręce kilka) natomiast tablice prywatne miały różne znaki dodaję zdjęcie takiej z mojej kolekcji - motocyklowa napis na znaczku aluminiowym: kreis Kolberg landrat korlin( woj, Kołobrzeg pow, Karlino) Oczywiście nie przesądza to faktu,że takowe oznaczenia mogły istnieć.
Pozdrawiam!
lokfan

Napisano
Na tablicach pojazdów wojskowych były wbijane pieczęcie poczty polowej. Stawiano je pomiędzy oznaczeniem przynależnośći (WH - Wehrmacht, WL - Luftwaffe, SS - wiadomo co ;)) a numerem rejestracyjnym. Można coś takiego zobaczyć chociażby w książce Panzer Colours" wydawnictwa Militaria. Nie wiem jakie były zasady cechowania. Może w toku wojny i częstej rotacji pojazdów między jednostkami zrezygnowano z tej praktyki? Pozdrawiam.
PS.Jakbyś nie miał tej kziążki to jutro wstawię skany rejestracji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie