Skocz do zawartości
  • 0

Co to jest...? Nosidelko ?

Maćko

Pytanie

Napisano

Jak w temacie..z okopu...przypomina to jakies nosidlo na pocisk...moze ktos bedzie wiedzial...z gory dziekuje za podpowiedz.Pozdr.Macko.

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
raf - osłona na zapalnik to nie jest na pewno:) bo to jest wielkości conajmniej całego pocisku od haubicy:D
wysokosc to jakies pół metra, a średnica mniej więcej szerokości szpadla. Maćko uściślij wymiary bo nie pamietam, ale na oko coś takiego.
pzdr
Jadzia
Napisano
No nie mam za złe ,nie mam :) Ogólnie każdy pocisk noszony w drewnianym nosidle miał taką podstawkę" ja spotkałem takie m.in. przy pociskach do lekkich haubic polowych 10,5 cm.
Napisano
na 99% niemieckie znalazłem kiedyś kilkadziesiąt takich rzeczy na stanowisku niemieckiej altyleri oraz podobnom ilość miedzianych pokryw na zapalnik to raczej osłona na zapalnik nie jest
Napisano
Dzieki za podpowiedz...faktycznie jest spore prawdopodobieDstwo iz jest to niemiecki zlom..przedmiot zostal znaleziony na pozycjach niemieckich..pozdr.
Napisano
http://www.odkrywca-online.com/picsforum6/317.jpg

pozwoliłem sobie tym linkiem bjar 1 zacytować z dnia 08.10.2004 r.

bjar 1 - chyba nie masz mi za złe?

To żelastwo, trzebaby chyba nazywać podstawką bezpieczeństwa" pod pocisk a nie nosidełkiem.

pzdr - piryt
Napisano
co do kalibru 105mm to może być od tego też znalazłem przy takim czymś łuski tego kalibru,moze to resztki jakiś pojemników
Napisano

Jak w temacie..z okopu...przypomina to jakies nosidlo na pocisk...moze ktos bedzie wiedzial...z gory dziekuje za podpowiedz.Pozdr.Macko.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie