Skocz do zawartości

nowe fanty 2

wons

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 241
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Wonsy te flaszki są z Piły (kiedyś Schneidemuhl)a cały skrót oznacza Zrzeszenie Browarów Nadgranicznych.
Przed wojna było w Pile ponoć ok. 50 browarów do konca tego nie jestem pewien, poniewaz w temacie już dawno nie siedziałem...po zdjęciu raczej browar z konca wojny mam dwie z flachy z Piły później Ci załaduje fotki...
Pozdrowienia fur Bad Poltzin

A tutaj już kompletne zaskoczenie - bitwa z powstania styczniowego 1863 r. Pociski chyba od karabinów Krnka 15,24 mm używanych przez Rosjan ,łącznie około 80 szt. ,do tego ołowiane kulki - widocznie wystrzelone przez powstańców. Skoro tego tyle wyszło trzeba dalej tam zamiatać :) (na dole łuska 7,92 mm do porównania).

pzdr

bjar_1

ja nie mam tyle szczescia, ale mauserowskie wrzesniowe polaczki w terenie z dolkami (nie zakopane)to dla mnie tez pewne szczescie, i drugie miejsce metalowy haczyk od paska, w miejscu gdzie 10000 ludzi chodzilo, oraz dzieki za pozostawione buteleczki przez kogos, haha

Leserek - nie wiem czy pijesz do mnie czy do MaćkaC ,ale nie wiem czy ja mam szczęście ,lasek przełażony i ani jednej łuski od tych krnków"! Pocisków uzbierało by się jeszcze kilkadziesiąt ,ale ani jednej łuski :(
A dziś pół godziny temu (brat) - 1 krajcar Marii Teresy z lat 1780-90 (data przytarta) a do tego trochę elementów zapalników D.Z.35 ,łusek kilka i blaszka z dziurką i numerem '42' - wygląda na starą.

pzdr

bjar_1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie