Skocz do zawartości

Kolejnictwo > fotografie barwne

zelig

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Będzie to bardzo nudny wątek z kilkoma kadrami z REWELACYJNEGO REWELACYJNEGO REWELACYJNEGO (!!!) dokumentu pt. Räder Müssen Rollen für den Sieg opowiadającego o wojnie widzianej z okien wojskowego pociągu.

Największa część tego filmu mówi o wojnie w ZSRR - prawdopodobnie dlatego, iż od 1941 roku wojna musiała się przestawić na szerszy rozstaw osi.

Slajdy wyświetla mój piekielnie poirytyowany asystent.
Napisano
Tak, no właśnie (cześć!) Bjar. Jako uzupełnienie wrzuciłem te kadry w o wiele większej rozdzielczości na cennenagrodywkwizie@gazeta.pl (przyp. hasło: ******) - szczególnie te panoramy", które są polepione z kilku klatek, robią duże wrażenie..

Oprócz tego są tam (z tego samego filmu) kadry z Getta i z Wawy, hej!
Napisano
Dla niekumatych:
www.gazeta.pl
login: cennenagrodywkwizie
haslo:****** ( gwiazdki,sztuk 6, nad 8:))

Dzieki zelig, super :)
Napisano

Dzięki Bjar! Dzięki DTH! Dzięki Szatanie! :)

W tym filmie jest jeszcze jedna niesamowita rzecz. Ostatnich kilkanaście minut to superdetaliczne zdjęcia z IX i X 1944 pokazujące budowę mostu kolejowego od pierwszych pomiarów (slajd)...

Napisano

... po wielki finał.

A niesamowite jest to, że jest to most na... WIŚLE!

Udało mi się zrozumieć tylko tyle, że most nazwano Guderian Brücke" ale gdzie on był/jest (?) już niestety nie. Ktoś wie? (Wisła szeroka - także okolice ujścia raczej)

Chyba budowa żadnego mostu w Polsce nie ma takiej dokumentacji... No i budzi szacunek fakt, że Niemcy zbudowali go w miesiąc, hej!

Napisano
Noińie wiadomo w dalszym ciągu coto za Kriegsbrücke - Eisenbahn-Brücke zbudowany przez Eisenbahnpioniere Brigade Cwaj w 1944 roku. Zasoby sieciowe milczą jak zaklęte nt. istnienia takiego mostu.

Trochę pasowałby z wyglądu most w Wyszogrodzie (niestety już nie żyjący) bo źródła mówią, iż zbudowali go Niemce w 44 roku rękami polskich i radzieckich turystów wojennych. (Lecz inne źródła mówią, że w 1943, a jeszcze inne, że ten most był odbudowany w l. 60tych... No a w ogóle to był most drogowy).

Ciekawe jest natomiast, że ta budowa mostu jest fragmentem 25 minutowego filmu Bau einer Brücke über die Weichsel", który jest opublikowany w całości w dodatkach do DVD Rädera müssena rollena.." ORAZ do Farbfilme aus dem Dritten Reich".

Niestety ale podli piraci raczej ignorują dodatki do płyt... :( (a może nieskutecznie szukałem..)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie